Hvad skal der stå på dit eftermæle?

03. november 2020

Hvad vil du med dit liv? Hvad vil du være?
I dokumentaren Limbo – når sabbatår er fucked taler Ciliane, der har sabbatår, med sin moster om, hvorvidt hun skal starte studie eller begynde sabbatår nummer to. Mosteren siger, at jo længere man har været væk fra at slide i det, jo sværere bliver det at komme tilbage til studierne, og at man på et tidspunkt må beslutte, hvad der skal stå på ens eftermæle. Det har fået Alma til at skrive en tekst om studiestress, tvivlstanker og opskriften på sabbatår.

Din studenteruge føles evig. Evige skrig og skrål og sommer, evig ungdom og fuck autoriteter og lad os drikke os uforsvarligt berusede på toppen af en studentervogn, mens vi suser gennem gader og stræder.

Men studentervognen kører langsomt ind i sabbatåret. Sæsonen skifter, bladene falder af og mørket falder på. Du ser dig om efter øllerne, og hverdagen ser på dig med et spørgende: ”Hvad så nu?’’.

Så du starter med at leve op til sabbat ved at sove til kl 14. Og du har altid fri, så du har aldrig fri. Så om natten er du på jobindex, som spørger dig, om du er positiv og glad, om du kan håndtere stressende situationer, og om du har flair for regnskab. Det tvivler du på, men din netbank begynder at hoste utilfredst, så du skriver, at du ‘’elsker at yde en god kundeservice’’ og trykker send. Og du opdager, at ‘’sabbat’’ også kan betyde at servere kaffe 40 timer om ugen. Uden tillæg på shabbat.

Så måske kunne uddannelse være noget? Du læser om karriere og kvotienter og kandidater og +500 uddannelser og adgangskrav og fremtidsmuligheder og løn og bachelors. Ug.dk spørger dig, om du vil være noget med mennesker? Og efter dit job i servicebranchen tænker du, at måske er mennesker ikke lige dig.

Du tænker, at sociologi måske kunne være interessant, så du nævner det henkastet for dine forældre, som ser spørgende på dig og indvender, at sociologer enten bliver arbejdsløse eller får kedelige jobs i kommunen, og at det i øvrigt er jurister, der redder verdenen og får de gode jobs, og at jura er en rigtig god uddannelse, og de hører ikke dit ‘’jamen’’, og de taler begejstrede videre og siger: ‘’sÅ hAr dU ovERvejEt jURa?’’. 

Og du forlader træt middagsbordet, og du ser spørgende på dig selv i spejlet, og alle dine venner nåede på backpackertur til Asien før corona og har fundet sig selv på en strand i Bali, og der stod skrevet på himmelen over et bjerg i Nepal, at de skulle være cand.scient.pol. 

Det er ca. her din moster rigtig gerne må sige, at din tid ikke rinder ud. Big Brother har ikke startet et usynligt ur over dig, der tikker og tæller ned og pludselig ringer, og så nåede du ikke dét, du skulle nå. Du når det hele. Du har ikke travlt. Og dine venner fik sygt mange myggestik på deres backpackertur, og de har ikke fundet sig selv, de har højest fundet en solnedgang og et flot bjerg.

Ingen uddannelse falder ned fra himmelen. Det eneste, du kan gøre, er at prøve ting af. Ingen aner, hvad de vil være. Men det vigtigste er også, hvem man vil være.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Bliv medlem af SEIN