En ungdom med akne

23. januar 2018

SEINbidrag.
Det er sjældent, at Magnus’ hud er glat og ren, som huden er på Instagrams millioner af ansigter. For det meste er den plettet og fedtet og ujævn. Det kan være svært at acceptere, at man ikke kan styre sin hud. Især når man føler, at den kan ødelægge noget af det, man allerhelst vil. Magnus har skrevet en tekst om en hud, der ikke længere skal stå i vejen for at tage til fest, føle sig smuk eller slappe af i sin egen krop.

Jeg har været en del af Instagram, lige siden det startede i 2010. Jeg har uploadet flere tusinde billeder og for det meste nydt det. Dog har jeg også oplevet de negative konsekvenser af den kultur, som har fulgt med Instagram. Som følge af den totale selvrealiserings- og selviscenesættelseskultur, som foregår på netop Instagram, har jeg fået social angst.

Historien begynder i 2014. Jeg startede på efterskole. Jeg var en ung dreng, der havde forventninger om et fantastisk år fyldt med gode oplevelser, hvilket jeg kan jeg love dig for, at dette år gav mig. Mit efterskoleår var det mest fantastiske, man kan forestille sig. Jeg foldede mig ud og blev til det åbne, selvsikre og reflekterende menneske, jeg er i dag. Kort sagt var dette dét år, hvor jeg fandt mig selv. Men det var også dét år, hvor min akne startede og dermed en kamp mod mig selv. I starten var min akne mild og sad kun omkring mine kæber, og jeg tænkte stort set aldrig over, at jeg havde det.

I 1.g begyndte min akne at blive værre, og den bredte sig hastigt fra mine kæber og ud over begge mine kinder. Det gik mig ikke specielt meget på, da jeg selv syntes, at det var normalt at have lidt bumser.

I og med at jeg altid har været meget aktiv på Instagram på tværs af flere profiler igennem årene, har jeg naturligvis lagt en selfie eller to op. Det resulterede i, at et modelbureau kontaktede mig i 2015, da jeg gik i 1.g. Bureauet mente, at jeg havde potentiale til at blive model, efter at de havde set mine selfies på min profil. Jeg blev bedt om at sende billeder ind af mit ansigt fra front og begge sider. Fordi jeg på daværende tidspunkt aldrig havde tænkt over min akne som et problem, kom bureauets svar som et chok. Din hud er for ødelagt, kontakt os, hvis den bliver bedre. Med ét blev jeg fuldstændig knust. Her sad jeg, 16-årige Magnus, med et ødelagt ansigt.

Svaret gjorde, at jeg umiddelbart efter gik til lægen. Min læge udskrev et præparat mod akne, og det virkede. Min akne faldt ned, og mit ansigt så pænere ud fra dag til dag. Tre måneder senere sendte jeg nye billeder ind. Svaret, der kom tilbage, ødelagde mig endnu mere end det første. Din hud er stadig ikke god, kontakt os endelig igen, hvis den bliver bedre. Det var endnu ikke gået op for mig, at det aldrig ville blive til noget med det modelbureau. Yderligere tre måneder gik, og i mellemtiden havde jeg fået udskrevet endnu stærkere præparater mod akne. Jeg sendte nye billeder ind, og denne gang følte jeg, at min hud var bedre, end den nogensinde havde været, men så fik jeg svar. Din hud er endnu ikke god, kontakt os igen, hvis den bliver bedre. Igen blev jeg knust, og det var her, at det begyndte langsomt at gå op for mig, at jeg aldrig ville blive model.

Lige siden den dag i 2015, hvor modelbureauet kontaktede mig og satte mine modeldrømme i gang, har jeg mistet noget af mig selv. Jeg har fået taget en vigtig del af mig selv fra mig, og det får jeg nok ikke igen foreløbig. Min akne har i løbet af de sidste to år haft op- og nedture. Den ene måned er jeg så ren som en nyfødt baby, den næste måned ligner jeg en fedtet pizza med ost og pepperoni. Nogle gange har jeg lyst til at blive hjemme fra skole pga mit ansigt. Jeg har somme tider ikke lyst til at tage til fester eller i byen, bare fordi mine kinder er fyldt med bumser eller røde pletter. Min akne er uden tvivl ikke lige så slem som andres, og måske burde jeg slet ikke klage. Faktum er dog, at min akne stadig den dag i dag hæmmer mig. Det er blevet et problem for mig, og jeg har fået social angst, som jeg ikke kan slippe uden om. Jeg har ydermere døjet med stress som følge af min akne, og det er forfærdeligt. Min livskvalitet er simpelthen blevet formindsket på grund af noget, som jeg ikke engang kan styre selv, og hvor er det latterligt.

Alt, jeg har gået og døjet med som følge af min akne, er et resultat af den kultur, der hersker på sociale medier. En kultur, som får os til at poste billeder af os selv, når vi ser mest smukke ud. En kultur, der får os til at kigge mere på vores eget spejlbillede, end vi kigger vores medmennesker i øjnene. Og en kultur, som får os til at ville opnå det ‘smukke’ menneske på forsiden af det store modeblad, hvis ansigt har gennemgået en timelang proces i diverse fotoredigeringsprogrammer for at se ‘perfekt’ ud. Dén kultur har stjålet noget fra mig, som jeg ikke får igen foreløbig, og det gør mig vred.

Derfor har jeg besluttet, at det skal være slut med at lade denne kultur påvirke mig negativt. Min historie med akne slutter altså nu, hvor jeg er 19 år og går i 3.g. Jeg har stadig akne, og nogle dage ligner mit ansigt en pepperonipizza, men jeg vil ikke lade det hæmme mig længere. For sandheden er, at det glansbillede af ‘smukke’ mennesker, som denne kultur fremstiller, ikke er virkelighed. Vi kæmper alle med vores udseende, og der er altid noget, der kan laves om ifølge os selv, og det undrer mig, at vi dag for dag lader det styre vores liv. Jeg vil i hvert fald ikke lade mig styre mere, og derfor er jeg færdig med at lade det påvirke mig. Hermed lettere sagt end gjort, men jeg vil i hvert fald kæmpe. Jeg vil kæmpe for at få den del af mig tilbage, som jeg fik taget fra mig den dag, hvor jeg blev kontaktet i 2015.

Mit budskab, kære læser, er altså som følger: Hvis du går rundt med bekymringer om dit udseende på grund af faktorer, som du ikke selv kan påvirke, så læg bekymringerne fra dig. Jeg ved, hvor svært det kan være at slippe bekymringerne fri, men jeg kan love dig for, at så snart du giver slip på dem, så får du det bedre. Det har jeg i hvert fald fået. Det har været en hård og lang process, men det har været det hele værd. Den stress og angst, som du måske går rundt med, vil forsvinde, og i takt med det vil din selvtillid vende tilbage. Din akne vil gå over med tiden, om så du bruger stærke receptpligtige præparater mod dem eller ej. Faktum er, at du ikke kan ændre på dine gener, og derfor er der ikke én eneste person eller et eneste socialt medie i hele den vide verden, som skal påvirke dig til at tro, at du ikke er god nok, som du er. For jeg kan love dig for, at du er lige, som du skal være. Du ER god nok, som du er. Vi ER gode nok. Alle sammen.

Alle billeder af taget af Magnus selv. 

Hvad tænker du?

 1. Oskar siger:

  Vildt fint!!

  1. Magnus Bagger siger:

   Mange tak!! <3

 2. Freya J. siger:

  Hvor er det bare et mega fint indlæg! Både billeder og tekst rammer så godt – lige indlægget jeg havde brug for at læse i dag

  1. Magnus Bagger siger:

   Tusinde tak, det er jeg meget glad for at høre. <3

 3. Alberte siger:

  Så befriende at læse – rammer helt plet. Tak for det 🙂

 4. Laura siger:

  Det er så godt skrevet. Magnus du er virkelig sej!!!

 5. Rita siger:

  Hej Magnus. Mange tak for dette indlæg. Det er så pisse rigtigt. Jeg fik i 2015 konstateret allergi der gør, at jeg rigtig ofte har udslæt og eksem i ansigtet. Det har nogle gange været sindssygt hårdt at skulle se folk i øjnene – især når jeg føler, at alt de ser er min dårlige hud. Men jeg tror at jeg føler det mere end de ser det – og vi skal huske at vi er smukke uanset hvor mange røde pletter vi har i ansigtet! God dag!

 6. Luna siger:

  Utroligt modigt af dig at åbne op for et emne, der er så tæt og skrøbeligt for dig. Mega fint og godt gået

 7. Magnus Bagger siger:

  Tusinde tak for jeres fine kommentarer. Det varmer. <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her