Lykkeglimt

13. marts 2018

Oskar har skrevet en tekst om lykke. Om at vågne op i weekenden og føle at den er fuldstændig forsvundet. Om at opdage at den altid kommer og går, selvom man havde troet (og håbet), at den en dag blev konstant og vedvarende. En lille livs-opdagelse, en lille reminder om at lykken nogle gange kun findes i glimt, og at det er okay.

Fotos af Astrid Lund Johansen

Nogle morgener vågner jeg, efter lange nætter i byen – hvor jeg har danset i en lykkelig døs – og føler mig tommere end nogensinde. Selv i perioder, hvor jeg tror, at alting (overordnet) går godt, kan jeg tænke: ”Er jeg overhovedet glad?”.

Lykken er flygtig. Det ved jeg godt. Men jeg fanger alligevel mig selv i at jagte den, forestille mig den og fæstne den til konkrete drømme: ”Når jeg opnår X, bliver jeg lykkelig” eller ”Når det bliver sommer, bliver alt godt”. Men der opstår altid nye problemer, der er altid nætter og morgener, hvor man vågner op, ensom i en seng, der synes at have vokset til dobbelt størrelse.

Hverdagen presser sig altid på i weekenderne og ferierne. Der er altid små eller store økonomiske problemer, forkølelser eller følelsen af at blive overset. Andre, der føler, at man overser dem, at man aldrig har tid. Forventninger, man ikke kan møde, tømmermændsdepressioner og alt muligt andet, der føles som punkteringer af lykken.

Men det er vel pointen: Det bliver aldrig gnidningsfrit. Livet er ikke ”nemt” særlig længe ad gangen. Når man opnår noget, man har drømt om, ændrer det ikke livet fuldstændigt, alle de svære eller kedelige ting eksisterer der endnu. Eller man finder en ny drøm og kan på den måde ikke bare være tilfreds. Og det er vel i virkeligheden både åbenlyst, men også heldigt. Hvis man bare nåede til et sted, hvor man var tilfreds, ville der ikke på samme måde være noget at leve for. Det bliver en drivkraft, der får en til at rykke sig. Samtidig er det hårdt, hvis man skal slå sig selv i hovedet, hver gang virkeligheden ikke kan leve op til forestillingen. Men det er jo ikke, fordi lykken ikke findes.

For tiden prøver jeg at fokusere på den lykke, jeg rent faktisk kender: Den, der opstår akut. I store og små glimt af en glæde, der for et øjeblik overskygger alt andet.

For tiden prøver jeg at fokusere på den lykke, jeg rent faktisk kender: Den, der opstår akut. I store og små glimt af en glæde, der for et øjeblik overskygger alt andet.

Jeg bliver lykkelig, når jeg træder ud af døren eller åbner vinduet, og der er forår i den iskolde luft. Jeg bliver lykkelig, når jeg vågner i en solstribe, når nogen sætter ord på, hvad jeg altid har vidst, men aldrig har kunnet formulere nok til at være klar over det.

Jeg bliver lykkelig, når jeg tager i byen: drikker og danser, og alt er nemt.

Jeg bliver lykkelig, når ting er smukke, når folk griner af mine jokes. Jeg bliver lykkelig, når jeg mærker stærk kærlighed til mig selv og andre. Jeg bliver lykkelig, når jeg er midtpunkt i en forsamling af folk, jeg elsker, fx når jeg har fødselsdag.

Jeg bliver lykkelig, når jeg kommer hjem fra skole, og mit værelse er rydeligt, og lyset er lyserødt, fordi bygningen lige over for mit vindue er rød. Jeg bliver lykkelig, når kærligheden til andre virker naturlig og som det nemmeste og reneste at gøre.

Jeg bliver lykkelig, når jeg mærker dyb tillid til mig selv og mine evner. Jeg bliver lykkelig, når jeg spiser god mad. Jeg bliver lykkelig, når de ting, jeg skriver, giver mening for andre.

Jeg tror, de glimt er virkelig vigtige.

Hvad tænker du?

 1. Fria Aurora siger:

  Jeg bliver lykkelig af at læse din fine tekst

 2. Anneli siger:

  Det er så frygtelig, fantastisk præcist. Tak!

 3. Mathilde siger:

  Af hjertet, merci.

 4. Anna siger:

  Tak for at minde mig om det, det havde jeg lige brug for. Virkelig flot skrevet.

 5. Katinka siger:

  så smukt beskrevet!

 6. Anonym siger:

  Tak til jer, søde mennesker! Håber det iskolde forår er fyldt med små lykkeøjeblikke! <33

 7. Theresa siger:

  “Jeg bliver lykkelig (…) når nogen sætter ord på, hvad jeg altid har vidst, men aldrig har kunnet formulere nok til at være klar over det.” Så sandt i denne kontekst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her