Sådan overlever du din vinterdepression

26. oktober 2022

5-6% af den danske befolkning døjer med vinterdepression. Vi bliver trætte og mister motivationen, alt imens dagligdagen kører videre for alle de andre. For Luna er den årlige rutine allerede begyndt. 

I dagens indlæg giver hun forslag til, hvordan du kan klare det at døje med vinterdepressionen i en verden, der er indrettet til alle dem, som ikke får det.

AF LUNA BACHER | VISUELT AF FRIDA BJERREGAARD POULSEN

Hvad er vinterdepression?

Spørger man sundhed.dk, lyder deres svar således: “Vinterdepression kaldes også for sæsonafhængig stemningsforstyrrelse og er en psykisk lidelse, som typisk dukker op i den mørke tid.” Der er ikke specifikke årsager til, at man får vinterdepression, men fagfolk gætter på, at det har noget at gøre med den svækkede mængde af dagslys og dermed en forstyrret døgnrytme. Det er alle, der kan få vinterdepression, men man regner ifølge Søndre Lægehus med, at “[…] ⅔ er kvinder, så det er jo ikke alle, der er ramt.“ 

Kontakt en læge

Nej, en artikel kan ikke diagnosticere dig med vinterdepression. Men måske kan vi hjælpe. I første omgang anbefales det at kontakte din læge. Symptomerne på vinterdepression kan nemlig dække over en række diagnoser. Vent med at bruge penge på lysterapien, til I har fået jer en snak.

Lysterapi

Lysterapi er en klassiker for vinterdeprimerede. Du skal sidde foran en lampe med skarpt lys hver morgen i godt en halv time. Det er særligt døgnrytmen, der her hjælpes på plads. Når du vågner klokken seks om morgenen, og det stadig er mørkt udenfor, producerer din krop mere af søvnhormonet melatonin. Lysterapi regulerer din døgnrytme ved at eksponere dig til mere lys og dermed mindre melatonin. 

Det er dog ikke på alle, dette virker: “[…] nogle gange må der gives antidepressiv medicin oven i,” fortæller Søndre Lægehus til SEIN. 

Wake-Up Light

En dag skulle jeg sove hos en veninde. Det var en skoleaften. Men vi vågner ikke til den ikoniske iPhone-alarm. Nej, vi vågner til den skønneste solopgang – imiteret af et vækkeur? 

Et Wake-Up Light er en lampe, der gradvist lyser mere op, indtil alarmen ringer. På samme måde som lysterapilampen hjælper et Wake-Up Light din døgnrytme. Dog er Wake-Up lampen mindre krads, fordi du slipper for at skulle tænde for et skarpt hvidt lys om morgenen. En kombination af de to er heller ikke en dum idé, da lysterapilampen lyser en bestemt mængde, som de fleste Wake-Up lamper ikke kan efterligne. 

Blue Light briller

Hvis du har en høj skærmtid, er Blue Light briller en god idé. De skærmer for det blå lys, der kommer fra din skærm. Det blå lys kan være nyttigt om morgenen, da det imiterer dagslyset og vækker hjernen. Omvendt har det en negativ effekt omkring sovetid. Hvis du eksponeres for blåt lys all day every day, vænner hjernen sig ikke til, at det snart er puttetid. 

Motion

Ja, ja, vi ved det godt. Det uundgåelige tip som du får med fra lægen. Giv det en chance før du smider det ud af vinduet (ja, jeg snakker til mig selv lige nu). Når du træner, udløses hormoner, som booster dit velvære og mindsker symptomer på stress og angst. 


D-vitaminer

Alle mødres svar på alt. Men måske er der noget om snakken. Som vi tidligere snakkede om, producerer vi mere melatonin i vintermånederne. Det diskuteres stadig hvorvidt mangel på d-vitaminer og vinterdepression har en direkte sammenhæng, men mangel på solskinsvitaminet er noget, som mange danskere døjer med i vinterhalvåret. Derfor kan det være en god idé at prøve.

God vind derude!

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her