Tech-Tanker: Metas algoritmer skader vores mentale helbred – og de ved det godt

24. marts 2022

Tech-Tanker er en undersøgende serie om nutidens mest innovative og intelligente tendens; teknologien. I vores digitaliserede verden er tech-giganterne hele tiden i vækst – på både godt og ondt. Denne serie graver i tech-aspekter, der bevidst eller underbevidst påvirker os i vores hverdag og hjælper os med at forstå de vigtigste teknologiske fænomener.

Hvordan ser dit Instagram-feed ud? Er det den samme type opslag, der dukker op i din ‘udforsk’? Er de mennesker, der står øverst under visninger af din nyeste historie, dem, du chatter mest med? Er de opslag, der vises først, fra de personer, du liker mest? 

Det tænkte jeg nok. Instagram holder nemlig øje med alt, du gør, og skræddersyr dit feed på baggrund af din færden på appen; og når først man er bliver spundet ind i det spindelvæv, der er Instagrams algoritmer, kan det være svært at komme ud af igen. 

Algoritmerne former din udforsk 

Instagram har over 2 milliarder månedlige aktive brugere, og der bliver uploadet cirka 100 millioner opslag om dagen. Udover de konkrete tal kender utrolig få til Instagrams online strategi, herunder deres algoritmer, som er forbundet med mystik og misforståelser. Rent praktisk får jeg som ung kvinde, der går op i mode og stil, pushet et utal af opslag fra it-girls og influencers på min såkaldte ‘udforsk’. Grunden til dette er, at Instagrams algoritmer har luret, at profilerne har relation til et par af de øvrige profiler jeg i forvejen følger, og jo mere jeg klikker ind på sådanne billeder, jo hurtigere bliver min udforsk fyldt med lignende opslag. 

I dag er min udforsk næsten udelukkende bestående af misundelsesværdige kvinder med toptrænede kroppe, fejlfri hud og mange likes. En lille portal af urealistiske skønheds- og kropsidealer. De ‘perfekte’ kvinder ville mange mene. Dette er på trods af mine mange andre interesser, såsom madlavning, film og bøger. Dét ser jeg sjældent på min Instagram. Jeg bliver kun eksponeret for den (falske) virkelighed Instagram har tilrettelagt mig. 

71% af Instagrams brugere er under 30 år, og fire ud af ti brugere er under 23 år. En almen udtale er, at børn og unge er letpåvirkelige: Jo yngre man er, jo mindre kritisk er man overfor, hvad man ser på nettet. Når unges sociale medier bliver fyldt op med smukke, populære, veltrænede mænd og kvinder, efterlades vi med en overbevisning, at dette er den eneste rigtige måde at se ud på. Og det er netop her, at Instagram bliver problematisk.

The Wall Street Journal: Meta vidste, at deres algoritmer var skadende 

I september sidste år kunne The Wall Street Journal så afsløre, at Instagram er direkte skadeligt for teenagerens mentale helbred. Resultaterne er baseret på et studie, som Facebook, der ejer Instagram, selv havde lavet. Facebook har altså være bevidste om konsekvenserne af deres skadelige algoritmer, men undladt at reagere på dem. Dette er på trods af, at de selv har konkluderet, at hver tredje teenager får et forvrænget kropsbillede af at bruge Instagram, og følelsen af ikke at føle sig “god nok” begyndte på netop dette sociale medie. Tilmed viste en af Facebooks undersøgelser, at 13 procent af britiske teenagere med selvmordstanker sporede disse til deres brug af Instagram. En anden undersøgelse viste, at Instagram havde fået 32 procent af de britiske teenagepiger til at få det endnu værre, når de havde det dårligt med deres kroppe. Altså rigtig, rigtig dårlige statistikker.

Det var den amerikanske whistleblower Francis Haugen, der i september lækkede informationerne fra Facebook til The Wall Street Journal. Hun kunne ikke længere se passivt til, mens Facebook konsekvent tilbageholdt informationer og løj for verden om Instagrams virkning, ændringer og forbedringer. Facebook har helt enkelt manipuleret sig ud af deres sørgelige statistikker, uden at nogen har sat spørgsmålstegn ved, at der ikke fandtes bilag for deres påstande. Afsløringerne er blevet kaldt Facebooks “Big Tobacco Moment” – en reference til tobaksindustrien, der i årevis skjulte, hvor skadelige deres produkter rent faktisk var. Fælles er dog også, at selvom alle nu ved, hvor skadelige cigaretter er, så ryger hver fjerde dansker stadig. Og selvom vi nu ved, hvor skadelige sociale medier kan være, så bruger vi stadig Facebook og Instagram dagligt. 

Instagrams fremtid

Hvordan ser fremtiden så ud for Mark Zuckerberg og hans tech-imperium? Indtil videre er den største ændring hos Facebook deres navneskift til “Meta”. Hvis I spørger mig; et desperat forsøg på at rebrande sig selv og slippe for sammenligningen af deres skadende algoritmer og negative indvirkning på teenagers mentale helbred. 

Når I læser dette indlæg, er det seks måneder siden afsløringerne – og jeg har helt personligt ikke mærket de store forskelle. Min udforsk har ikke ændret sig, og jeg ville lyve, hvis jeg sagde, jeg ikke stadig brugte appen hver eneste dag, trods mit kendskab til konsekvenserne. Generation Z er uden sammenligning den generation, der bruger mest tid på sociale medier, og selvom Instagram har vist sig at svække det mentale kropsbillede, har appen også givet mulighed for selvudfoldelse. Gennem opslag og stories fremmes unges identitetsskabelse, og dét at skabe et socialt digitalt netværk kan også have en positiv effekt, f.eks. i form af nye venskaber på tværs af landegrænser. 

Det er derfor ikke op til mig at sige, om Instagram er godt eller dårligt for dig, men jeg vil sige dette: Tech-giganternes enorme magt og kapitalistiske agenda påvirker os alle, og det er på tide, at industrien tager ansvar. På min startside spørger Facebook mig: Hvad har du på hjerte? Det må være forundringen over den manglende handling fra Facebook, der vel vidende med deres apps sætter unges mentale helbred i fare.

Kilder

https://www.zetland.dk/historie/se6ERJx4-megJgWkb-89a50

https://www.berlingske.dk/usa/overblik-se-hvad-de-laekkede-dokumenter-viser-om-danskernes-foretrukne-sociale

https://politiken.dk/viden/art8407728/Facebooks-onde-%C3%A5nd-mistede-sin-n%C3%A6re-ven-til-konspirationsteoriernes-t%C3%A5ger

https://www.information.dk/udland/leder/2021/10/endelig-ved-gaa-politikerne-facebook-kommer-aldrig-forandre

Hvad tænker du?

  1. Luna B. siger:

    SÅ godt og simpelt forklaret <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her