Ni opløftende klimanyheder til dig, der har brug for lidt håb
Du skal selv kunne skifte batteriet i mobilen, verdenshavene skal beskyttes, og der er medgang i Amazonas regnskov. Selvom vi bliver bombarderet med dommedags-historier om klimaet, sker der faktisk mange store fremskridt rundt omkring i verden. Her er ni af dem.
Ofte kan det være ret dystert at læse nyheder om klimaet. Det kan især være svært at ville være oplyst om klimaet uden at gå helt ned over, hvor skidt det står til. Men selvom det kan virke, som om jorden er ved at gå under, er der massevis af mennesker, der stadig kæmper for klimaet. Og rundt om i verden sker der faktisk store fremskridt.
Her er ni positive klimanyheder, som forhåbentligt kan give os lidt håb.
1. Fra 2027 kan du selv skifte batteriet i din mobil
Fra 2027 skal du selv kunne skifte batteriet i din mobil, tablet og computer. Glem den dyre reparation af din iPhone, når batteriet pludselig går fra 53% til 14% på ti minutter. Planen er, at du helt selv skal kunne købe et batteri og skifte det uden noget besvær.
Håbet er, at det bliver muligt selv at skifte batteri i hele verden, fordi det bliver for svært for producenterne at lave to forskellige slags batteriløsninger: en til EU og en til resten af verden.
Mindre elektronik-affald, mindre brug af de vigtige ressourcer, der skal til for at lave en mobil samt billigere mobil-reparationer. What’s not to like?
Desuden træder en lov i kraft i EU fra 2024, hvor alle gadgets skal kunne oplades med et USB-C stik (ikke mere ledningsrod ved stikdåsen ❤️).
2. Unge vinder klima-retssag i Montana
I den amerikanske stat Montana vandt unge en retssag for klimaet i august. Førhen var det nemlig forbudt for Montanas miljømyndigheder at tage hensyn til klimaforandringer, når de skulle give tilladelser til udvinding af fossile brændstoffer. Det, mente de 16 unge, stred imod statens forfatning, der lyder, at staten skal beskytte og forbedre miljøet. De startede en retssag mod staten, og i sidste ende var dommeren heldigvis enig. Nu er staten altså forpligtet til at tage hensyn til klimaforandringer, når de giver tilladelse til udvinding af fossile brændsler.
Retssagen gør måske ikke helt det store for klimaregnskabet, men den er historisk. Det er første gang, at en stat i USA bliver dømt for at krænke en forfatning om klimaforandringer. Og så var det endda en gruppe unge, der stod bag anklagen.
3. Nu skal verdenshavene beskyttes
Knap 50% af jordens overflade har indtil for kort tid siden været et område, som alle i princippet kunne udnytte og som ingen rigtig var forpligtet til at beskytte.
Der er tale om verdens internationale farvande, som er lidt en slags allemandseje. Tilbage i marts blev alle FN’s medlemslande enige om en aftale, der skal beskytte 30% af dette område. Desuden involverer aftalen også, at der bliver genoprettet beskadiget havnatur.
Det er en kæmpe gevinst for klimaet og biodiversiteten i havene! Man får blandt andet mulighed for at stoppe aktiviteter, der er skadende for havmiljøet, og beskytte vigtige leve- og fødesteder for en masse dyr.
4. Mærsk sejler på grønnere brændstof
Og endnu en god, grøn nyhed fra havet kommer fra Mærsk.
I september lagde Mærsks første grønne skib, Laura Mærsk, fra kaj på Esplanaden i København. Skibet kan sejle på det grønne brændstof biometanol, som udleder mindst 65% mindre CO2 end normal bunkerolie. Planen er, at 20 skibe som Laura skal i vandet i løbet af de næste år.
Grøn metanol produceres stort set ikke i dag. Håbet er dog, at Mærsks store efterspørgsel på det grønne brændstof vil igangsætte en stor produktion og få flere rederier til at følge trop. Og når en virksomhed så stor som Mærsk rykker på klimafronten, kan det mærkes. Mærsk har nemlig lige nu et indirekte klimaaftryk, der er større end hele Danmarks (DR, september 2023).
5. I Frankrig skal flyskat betale for bedre toge
Herhjemme fylder de dyrere togbilletter meget i debatten for tiden. Men måske har Frankrig fundet løsningen.
Den franske regering har udmeldt, at de vil indføre højere skatter på fly for at kunne nedsætte priserne på togbilletter og bygge bedre infrastruktur for netop togene. Når det bliver dyrere at flyve, men billigere og bedre at tage toget, forventes det, at franskmændene vil flyve mindre og i stedet tage toget, der er meget grønnere. Desuden kan det måske også på sigt gøre togene mere attraktive end f.eks. bilen.
Lige nu koster det, ifølge en rapport fra Greenpeace, i gennemsnit fire gange så meget at tage tog som at flyve i Europa. Det er sjældent det nemme valg at tage toget, men vi må håbe, at tiltag som det franske kan lave om på denne prisforskel. Og måske kan vi indføre noget lignende i Danmark?
6. Copenhagen Pride på el
En lille, men glædelig historie er, at alle køretøjer under Copenhagen Pride kørte på el i år. Og det skete endda et år tidligere end planlagt. Udover at rumme alle seksualiteter, køn og meget mere omfavnede priden altså også klimaet, og det giver os kun endnu mere grund til at elske folkefesten i mangfoldighedens tegn.
7. Udbudsrunde for udvinding af fossile brændsler i Nordsøen lukker (for nu)
Umiddelbart ville man nok tænke, at det er rimelig common knowledge, at vi skal udvinde færre fossile brændstoffer. Indtil for kort tid siden var det dog sandsynligt, at Danmark ville udvinde endnu mere gas i Nordsøen. Heldigvis er der sat en midlertidig stopper for det projekt!
Egentlig er det ikke muligt at starte flere olie- og gasboringer i Nordsøen, og alle nuværende skal lukke senest i 2050. Men hvis et firma vil lede efter mere brændstof tæt på der, hvor det allerede udvindes, er det muligt at lave en uopfordret ansøgning – et “miniudbud”. Det norske firma BlueNord havde budt på at lede i fundene Elly og Luke, men har nu trukket sig igen.
Det virker måske lidt fjollet at fejre, at udviklingen ikke går tilbage i stedet for, at det går fremad. Alligevel er det værd at bemærke, at det ikke lykkedes at udvide området, hvor man udvinder gas i Nordsøen denne gang. Desuden har sagen skabt stor opmærksomhed blandt mange i befolkningen, der bl.a. har oprettet et borgerforslag. Måske er vi bedre forberedte, hvis der kommer en næste gang?
8. Klimaet vinder folkeafstemning i Ecuador
Efter miljø-organisationer og NGO’er i flere år har kæmpet for en folkeafstemning i Ecuador, blev en afstemning til virkelighed. Ecuadorianerne har stemt for, at der ikke må startes flere olieboringer i Yasuní nationalpark, og at alle nuværende olieboringer i nationalparken lukkes ned inden for et år.
Yasuní nationalpark er en del af regnskoven i Amazonas og er et af verdens mest biodiverse steder. Udover at huse et enormt rigt dyre- og planteliv bor der også flere grupper af oprindelige folk i Yasuní, som lever i frivillig isolation fra omverdenen.
Forbuddet er en kæmpe gevinst for klimaet. Man begrænser først og fremmest mængden af fossile brændstoffer, der graves op af jorden og dermed kan brændes af og udlede drivhusgasser. Man undgår også at rydde en masse regnskov. Regnskoven er vigtig i form af dens evne til at “sluge” CO2, men også fordi den netop huser planter, dyr og indfødte, som alle tre kun findes netop der.
9. Amazonas’ regnskov har medgang under Brasiliens præsident Lula Inácio de Silva
Ikke nok med en mere beskyttet nationalpark i Amazonas, har regnskoven også medgang i Brasilien.
Amazonas’ regnskov bliver ofte omtalt som verdens lunger, er dobbelt så stor som Indien og binder en masse CO2. Den har længe været underlagt massiv skovrydning, men efter at Brasiliens præsident, Lula Inácio de Silva, overtog magten i år, er skovrydningen allerede faldet med 34%.
Planen er, at al illegal skovrydning skal standses inden 2030.
Her var et lille udpluk af den aktive klimahandling og positive udvikling, der sker rundt omkring i verden.
Så selvom klimaspørgsmålet godt kan virke håbløst, er der måske alligevel gemt et håb for fremtiden?
Skribent: Frida Schmidt Nielsen
Visuelt: Frederikke Vinter Vittrup
Redaktør: Veronica Magaard
Hvad tænker du?