BIDRAG: Jeg har aldrig fået en orgasme
“Jeg har aldrig fået en orgasme.” Sådan indledte Christine Emilie Sejersen sin tale på Roskilde Festival tilbage i 2019. Sidenhen holdte hun i sommeren 2020 igen sin tale ved SEIN’s release på det fysiske magasin. En tale og et opråb, der fortjener at blive udgivet her på webmagasinet, fordi den stadig er relevant i dag. Talen er et opgør med ligestilling i sengen. Hvorfor fokuserer unge kvinder på præstationen fremfor orgasmen som det endelige mål? Hvorfor er det så svært at tage plads? Kravene, der tynger orgasmen og det at turde tage plads i sengen, er måske der, hvor ligestillingen i virkeligheden kunne starte: Lad os starte med at tale højt om orgasmen her.
Det er ikke, fordi jeg ikke har forsøgt. Eller ikke har haft lyst. Tværtimod.
Men det er, som om jeg på sin vis ikke kan rumme mig selv, hver gang jeg befinder mig i et seksuelt rum. Jeg bliver fokuseret på præstationen: Ser jeg smidig ud, når jeg læner mig sådan her? Er mine læber tilpas stramme? Ser min bryster egentlig flotte ud i frøperspektiv? Hvis jeg klemmer lidt her og vrider mig 30 grader, så kommer han nok.
Så er mit job udført. Det er, som om der mangler noget i ligningen. Jeg mangler. Jeg havde hørt fra veninder, at kvinder også kunne få orgasmer. At det skulle være en form for vandfald af glæde, der bruser over, som en sodavand man har rystet i Nettoposen på vej hjem. Men den her fabel om orgasmer under sex var og er der desværre få, som kan bekræfte i min omgangskreds.
Faktisk viser forskning, at det kun er 66% af kvinderne, som opnår orgasme under sex, sat op mod 95 % til mændene. Der er så mange unge kvinder, som har svært ved at indtage det seksuelle rum ligeværdigt med manden. Med andre ord:
Vi er for få unge kvinder, som opnår orgasme under sex.
Kære kvinder, vi er i en tid, hvor vi aldrig bliver strammere og smukkere eller har mere sex. Men hvor er det kvindelige udbytte? Hvor har vores seksualitet en plads som andet end et par bryster i busreklamer eller i film- og pornoindustrien?
Jeg mener, at der er en sammenhæng mellem orgasmer – og det at tage plads i det intime såvel som det offentlige rum.
Jeg mener, at vi skal turde tage den plads.
Det er problematisk i sig selv, at ordet klitoris nærmest ikke bliver nævnt i seksualundervisnigen i folkeskolen. Og hvis det gør, i en bisætning.
Selv husker jeg få ting:
Lesbiske bider i hinandens bryster
Piger får menstruation
Sådan tager du et kondom på en flamingopik
Det blev aldrig nævnt, at piger selv onanerer, eller at man også på en kvindekrop kan se tegn på ophidselse. Bare det at ordet skam er det bedste tillægsord, man har kunnet give de kvindelige kønslæber, er absurd og underminerer al den naturlige lyst, som man skulle have til at udforske sig selv og hinanden.
Til gengæld tog vi alle noter omkring flamingopikken. Det virkede vigtigst. Så nu spørger jeg bare sådan helt forsigtigt. HVOR FANDEN VAR FLAMINGOKUSSEN?
Selvom kvinder i dag indtager større poster på arbejdsmarkedet, uddanner sig bedre og på mange måder klarer sig godt, så kan man ikke komme udenom, at offentligheden er mandsdomineret, og at der stadig i år 2021 er en vis tvivl forbundet med en kvindes argumentation frem for en mands. Jeg er selv vaklende i offentligheden. Det er ikke en naturlig plads for mig at indtage her foran jer. At sige de her ting højt.
Men måske er det bare sådan, det er at være kvinde? Alt for damerne og FEMINA fortæller, at vi som 45-årige kan se frem til et ocean af orgasmer. Men hvad er meningen så med at rulle hvileløs rundt på diverse madrasser i start 20’erne og “knalde som kaniner”, når jeg alligevel skal havde udsone min ungdom i 20 år, før JEG får et udbytte i sex?
Jeg tror, at det er decideret pis og papir.
Jeg tror, de bilder os ind, at det kvindelige køn er så kompliceret, at man skal igennem en labyrint, svømme ned i dybet af søen og hente nøglen, sige “kom kom kom” 3 gange imens månen er fuld, før en kvinde kan komme. En kvinde kan komme på syv forskellige måder. Syv. Lad dem ikke fortælle jer, at I er komplicerede. At I er krævende, fordi I forventer, at nydelse skal gå begge veje.
Lad os hjælpe hinanden, kvinder i mellem. Vi behøver ikke at være 45 år for at lære at vores behov er ligeså gyldige som enhver andens. Tag den plads, du har brug for.
Ungdommen er simpelthen for kort til at skulle fake diverse orgasmer, bare fordi man er bange for at sige det, som det er: Du læser mig ikke rigtigt. Lad mig fortælle dig, hvad du kan gøre for mig. Hver gang vi faker en orgasme, så opretholder vi en præmis om, at det er sådan sex er. Og den præmis fortsætter til den næste kvinde.
Jeg tror på, at hvis kvinder og især unge piger fra en tidlig alder lærer, at det at onanere ikke er en perversitet, men en naturlighed i livet. At begge parter føler sig set i deres lyst er det egentlige mål. At sex handler om så meget mere end flamingo-pikke og kondomer.
Ja, hvis vi kan lære vores unge kvinder at tage plads i det seksuelle rum, så bliver det også nemmere at tage den plads i det offentlige rum. Hvis man kan føle sig tryg et sted, som er så intimt og sårbart, som det seksuelle rum er, så bliver det også nemmere at sige til chefen på kontoret: “hvorfor skal Svend have 20 kr. mere i timen, vi laver jo det samme?”
Måske skal ligestilling i virkeligheden starte et helt andet sted. Måske skal det starte der, hvor alting begynder: i sengen. Med jer kvinder, som læser denne tale, og en opfordring om at tage jeres egen seksualitet seriøst. At hjælpe jeres veninder på vej.
Tiden er kommet, hvor kvinden kræver sin ret til nydelse.
Til SEIN’s releasefest for det fysiske magasin sommeren 2020 læste Christine denne tekst op, som hun selv har skrevet. Både emnet og budskabet er mere relevant end nogensinde. Derfor har vi på SEIN valgt at udgive teksten. For at hylde orgasmen og kvindens ret til nydelse. Den 16. maj inviterer SEIN seks stærke kvinder, som alle taler offentligt om emnet, med til et event, som skal gøre alle klogere og inspirere flere af os til at tale højt om lyst og kravet til at få orgasme.
Eventet finder sted på KBH+ (Emblasgade 175, 2200 KBH N), søndag d. 16. Maj kl. 16, og vi glæder os til at se dig! Der er begrænsede mængder af billetter og fra på tirsdag (d. 4. maj) kan du finde billetter.
Hvad tænker du?