En kort historie om UFO’er

28. april 2020

Når man kigger på nattehimlen, kan man både stille store spørgsmål og drømme sig væk. Vi har længe kendt fænomenet UFO’er. De har både været grund til undren og fascination. Francesca vil undersøge, hvad en UFO er, og hvordan vi alle kender til dem uden at have set dem.

 

I Nordamerika alene fandt næsten 6000 UFO-observationer sted i 2019. Hvad kan dette skyldes? En grund kunne være, at planeterne Jupiter og Venus har været betydeligt mere synlige sammenlignet med de forrige år. SpaceX skød sidste år 180 nye satellitter op. Satellitter, der lyser op i nattehimlen. Mange af de UFO-observationer, der bliver undersøgt, er i virkeligheden balloner, meteorer, fly og til tider endda fugle. Selv de mest udøvede piloter har gennem tiden byttet rundt på almindelige luftfænomener og mystiske flyvende objekter. Men ca. 10 % af disse udenjordiske opdagelser bliver aldrig opklaret. 

Begrebet UFO blev skabt i 1953 af det amerikanske Air Force. Ethvert flyvende objekt, hvis oprindelse på observationstidspunktet er ukendt, kan defineres som en UFO. UFO står for “unidentified flying object”. Sent i 1940’erne og op gennem 50’erne blev UFO’er ofte refereret til som “flyvende tallerkner”. Referencen stammer fra en meget omtalt hændelse fra 1947. En privat pilot fløj lavt og blev angiveligt fulgt af ni skiveformede luftfartøjer. De samme fartøjer blev set af flere i løbet af samme måned. Begrebet UFO blev udbredt gennem 1950’erne og fik sit udspring fra faglitteratur og er senere blevet en del af det moderne sprog.

Mange historier og konspirationsteorier handler om livet i det ydre rum og UFO’er. En af de største og mest betydningsfulde konspirationsteorier handler om Roswell-hændelsen. Den var med til at sprede en stor hype om UFO’er og har været kilde til inspiration for andre konspirationsteorier. Roswell-hændelsen fandt sted i New Mexico tilbage i 1947. Her havde en lokal gårdejer fået øje på en metallignende, let genstand, der fløj omkring et ørkenområde. Landmandens opdagelse førte til stor forvirring. En efterretningsofficer meddelte, at de i området var i besiddelse af en flyvende tallerken. Folk var chokerede.

Efter hændelsen rapporterede flere og flere, at de havde set UFO’er. I løbet af 6 måneder havde 300 mennesker observeret en flyvende tallerken på nattehimlen. Dette satte gang i et globalt massehysteri. Regeringen blev presset og måtte officielt udtale: Roswell-hændelsen havde blot været en vejrballon. Først 50 år senere kom man til nye konklusioner. Vejrballonen havde været en del af Projekt Mogul: et tophemmeligt projekt, som det amerikanske luftvåben stod bag, og som involverede lydoptagere fløjet i højtryksballoner. Formålet var at fange lydbølger fra Sovjetunionens atombombeprøvesprængninger. Dette skete under den kolde krig og var derfor tophemmeligt. Denne episode var altså af gode grunde med til at skabe mistillid til regeringens givne informationer og gav de UFO-konspirationssultne blod på tanden. 

Denne episode inspirerede og var med til at skabe en kultur for de flyvende tallerkener. Op gennem 70’erne forblev UFO’er et uudtømmeligt emne og blev fortsat portrætteret i popkultur gennem sci-fi-film som f.eks. Close Encounters of the Third Kind, Alien, Star Wars, E.T. og serier som The X-Files. Nogle begyndte at interessere sig for og tro så meget på UFO’er, at der startede forskellige UFO-religiøse grupper. Disse grupper antager, at UFO’er er intergalaktiske rumskibe, og at de vil dele et ophøjet budskab til menneskene på jorden. Budskaber som at passe på miljøet eller skabe fred. Grupperne er som regel bygget op omkring en slags profet, der hævder at have været i kontakt med rumvæsner på den ene eller anden måde. En af ufologiens største profeter er amerikaneren Gerorge Adamski. I 1950’erne hævdede han at have mødt en mand fra Venus.

Mennesket har altid kigget mod himlen med store spørgsmål og en fascination af det ukendte. I videnskaben fornægtes UFO’er som fænomen ikke, men teorier om intergalaktiske rumskibe anses som usandsynlige. Uanset dette forbliver UFO’er genstand for fascination og spænding. 

Se også det tidligere SEIN-indlæg  “UFO-sandheden”, en kort dokumentar om ufologen Poul-Erik, der har lavet sin egen hjemmeside om UFO’er.

Har du set en UFO?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her