BIDRAG: På Svanen
Selma, Anders, Ole, Oline, Mathias og Laura har sammen lavet dokumentarfilmen På Svanen på deres efterårssemester på Filmhøjskolen Møn.
Gruppen har skabt et portræt af deres gruppemedlem Anders, som både var subjekt og producer. Vi følger Anders, som udfordrer sig selv til at lære at vinterbade i en underholdende, opløftende og relaterbar film.
Jeg har fået fornøjelsen af at tale kort med både Selma, som har instrueret filmen, og Anders. I processen har de lært, hvad de individuelt interesserer sig for og er dygtige til, når de laver dokumentarfilm.
Jeg tror også, det ret tidligt kom på banen, at vi godt kunne tænke os at lave noget med kroppen og noget naturlighed.
Da vi så skulle i gang med det sociale eksperiment, gik det op for os, at vi ikke rigtig havde lyst.
Hvad blev I inspireret af, da I valgte subjekt?
Selma (instruktør): Altså vi startede med at ville lave et socialt eksperiment. Vi fandt hurtigt ud af, at det var ret svært. Vi havde en eller anden idé om, at vi bare kunne stille et kamera op, stille en opgave og så få et resultat.
Anders (producer og subjekt): Vi blev meget inspireret af en masse YouTube-videoer også. Jeg tror også, det ret tidligt kom på banen, at vi godt kunne tænke os at lave noget med kroppen og noget naturlighed.
Da vi så skulle i gang med det sociale eksperiment, gik det op for os, at vi ikke rigtig havde lyst. Så kom Selma på banen og sagde: “Hey, der er nogle rigtige dejlige damer nede ved Svanen, der morgenbader. Skal vi ikke prøve at kigge på det?”. Toke Riskjær, en af vores undervisere, kastede vores koncept op i luften og syntes, vi skulle gå mere personligt ind til det. Indføre en person, som ikke i forvejen var en del af miljøet.
Det blev så mig.
Selma: Jeg tænkte egentlig ikke i forvejen, at de her damer var noget, jeg var mere interesseret i. Jeg havde ikke en idé om, hvordan jeg gerne ville lave dokumentaren, eller hvad den egentlig skulle handle om, jeg syntes bare, at Svanen var meget interessant og smuk.
Anders: Vi så en masse afgangsfilm fra Den Danske Filmskole. Der var en film om en mor, som skulle male et portræt af sin datter, nøgen. Den viste nøgenhed på en ret fin måde. Den blev jeg inspireret af.
Selma: Vi valgte Anders, fordi vi ved, at han ikke kan lide at stå tidligt op om morgenen, så der ville være en tydelig udvikling.
Anders, hvordan var det at være både producer og subjekt, altså både foran og bagved kameraet samtidig?
Anders: Det er det første, jeg har prøvet at producere, så det var skidesjovt. Jeg synes, det var super grænseoverskridende lige pludselig at skulle være nøgen på kamera. Men når vi var dernede, så glemte jeg det lidt. Da vi var ude og optage, var jeg bare Anders. Når vi kom tilbage og så materialet igennem, var jeg producer-Anders, der skulle prøve at lave en fed film.
Kom filmen til at handle om dét, I havde forventet, den skulle handle om?
Anders: Da idéen kom på bordet om, at det skulle være en af os, der tog ned og badede med damerne, følte jeg egentlig, at det meget endte ud som den film, vi talte om der.
Selma: Ja, men jeg er også ret glad for, at det stadig har været åbent, hvad filmen egentlig handler om. Der har været luft til, at vi har kunnet få nogle reaktioner.
Jeg havde aldrig nogensinde troet, at jeg skulle lave en dokumentar. Det har jeg kæmpe drømme om nu.
Hvad har I fået ud af forløbet? Hvad tager I med jer videre? Har forløbet givet jer blod på tanden inden for dokumentargenren?
Selma: Nu var jeg instruktør på den. Jeg har fundet ud af, at jeg meget hellere vil ud og fange billederne. Sådan tror jeg også lidt, at jeg havde det, da vi skød filmen. Det er blevet en rigtig fin dokumentar, men jeg tænker mest på billederne.
Anders: Jeg tror, jeg ret hurtigt sagde, at dokumentargenren ikke interesserede mig specielt meget. Så jeg tog den post, der ikke var andre, der havde lyst til. Men jeg synes, det var sindssygt sjovt at prøve at lave det. Jeg vil vildt gerne lave noget mere dokumentar, også måske som instruktør. Jeg havde aldrig nogensinde troet, at jeg skulle lave en dokumentar. Det har jeg kæmpe drømme om nu.
Hvad har været fordele og ulemper ved at gå på en højskole? Hvad har I lært om gruppearbejde, og er I kommet tættere på hinanden?
Selma: Altså i forhold til at være venner. Det der med at skulle instruere dig, Anders, især når du var i vandet. Du hadede mig de tre dage. Man skulle lige vænne sig til at presse hinanden og samtidig passe på hinanden.
Anders: Vores gruppe er nok ikke den, som snakker allermest sammen på højskolen. Det tror jeg har været en fordel. Der har ikke været så meget pjat, selvom vi har haft det skidesjovt. Der har været meget professionalisme. Jeg føler helt sikkert, Selma og jeg er kommet tættere på hinanden gennem forløbet.
Da jeg så det første gennemklip, havde jeg det, som om jeg var med i en YouTube-video. Jeg var helt slået ud. Jeg havde mere på spil, fordi jeg selv var med. Vi fik klippet en del om. Nu er jeg virkelig tilfreds.
Hvad har været det mest udfordrende i processen? Hvad har været det mest givende?
Anders: Det var fandme koldt. Det var fandme tidligt. Men jeg tror, vores gruppe er en af dem, der har haft det nemmest. Vi har valgt noget, som er koncentreret ét sted, og at Svanen er så tæt på Filmhøjskolen. Vi har også haft en fordel i, at jeg var medvirkende i filmen.
Selma: Jeg tror bag kameraet, at planlægning og koordinering med damerne var en udfordring.
Anders: Det var en kæmpe lettelse at eksportere filmen og drikke vin oppe i Plenum. Da jeg så det første gennemklip, havde jeg det, som om jeg var med i en YouTube-video. Jeg var helt slået ud. Jeg havde mere på spil, fordi jeg selv var med. Vi fik klippet en del om. Nu er jeg virkelig tilfreds.
Selma: Jeg synes, du var sej!
Anders: Tak! Det var en skidegod oplevelse at vise den oppe i biografen. Det virkede, som om folk syntes, det var sjovt. Jeg håber da også, de synes, den er lidt charmerende, eller sød.
Selma: Jeg tror, alt det der med, at jeg havde en forestilling om, hvordan jeg gerne ville fortælle noget … at Anders så sagde ja til at være hovedpersonen i det. Det har givet mig noget. Jeg har fået meget respons fra familie og venner også, som er blevet inspireret til at begynde at vinterbade.
Hvad tænker du?