BIDRAG: YASID

30. marts 2021

YASID er en kortfilm om en ung, eritreisk flygtning, som leder efter kærligheden og sin egen identitet i København. Se filmen, og mød filmskaberne bag, som har mødt hinanden på Københavns Film- og Fotoskole og nu kæmper for at bevise, at historier med brune skuespillere ikke nødvendigvis behøver handle om stoffer, bandemiljø og kriminalitet.

Vil I starte med at præsentere jer selv og jeres baggrund inden for film?

Emma Birkø, instruktør på YASID: “Min primære kreative baggrund er inden for teater, som jeg underviser i, og hvor jeg har arbejdet professionelt som skuespiller. At indtage rollen som instruktør på film er stadigvæk forholdsvist nyt for mig. Jeg startede på Københavns Film- og Fotoskole i efteråret, hvor jeg har instrueret flere projekter; inden da har jeg kun arbejdet med film som skuespiller og manuskriptforfatter.

Jeg er optaget af, hvordan vi kan komme helt tæt på mennesket på film. På teatret er skuespilleren ofte underlagt en lang række stramme aftaler, men på et filmset kan vi alle koncentrere os om ét moment ad gangen. På den måde kan vi komme meget tæt på et menneskeligt nærvær, som jeg synes er spændende. Og så er jeg bare en stor filmnørd, der selv godt kan lide at se film!”

Tobi Manczak, manuskriptforfatter på YASID: ”Jeg blev optaget på medievidenskab i Odense i 2017, hvor jeg for alvor stiftede bekendtskab med film. Jeg syntes, at det var et fedt medie, og ansøgte derfor Taskforce, som er et talentforløb på Odense Filmværksted. Her begyndte jeg at dygtiggøre mig inden for film. Senere læste jeg manuskriptudvikling på SDU, hvor jeg fik et stort kendskab til udarbejdelsen af filmmanuskripter. På Københavns Film- og Fotoskole fokuserede jeg primært på filmfotografi, men gav også et bud på en idé til vores afgangsfilm. Den blev udvalgt og er nu blevet til YASID.”

"Dét, at andre mennesker kan have et politisk syn på historien, siger mere om samfundet, end det siger om filmen" - Emma

Hvordan opstod idéen til YASID?

Tobi: ”Det er en meget personlig historie for mig, da min far selv er eritreisk flygtning og kom til Danmark med den første bølge tilbage i 80’erne. Filmen er derfor inspireret af min fars anekdoter og røverhistorier fra den tid. Efter 2015 var flygtninge fra Eritrea den andenstørste flygtningegruppe, som kom til Danmark. Det betyder, at der er kommet en masse eritreiske unge til Danmark, som lever side om side med os, men vi ikke kender til. Derfor ville jeg gerne fortælle den her historie, som kombinerer dét, at være flygtning med en helt almindelig tilværelse, som alle kan relatere til.”

Hvordan blev idéen taget imod?

Tobi: ”Folk har stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor filmen ikke handler om bander eller kriminalitet, nu når den finder sted, hvor den gør. De forstår slet ikke, at den eksterne konflikt ikke behøver komme derfra. Men ligesom andre historier om hvide mennesker behøver YASID heller ikke handle om gangstere og stoffer.”

Emma: ”YASID er ikke politisk, selvom nogen nok kommer til at tro det. Dét, at andre mennesker kan have et politisk syn på historien, siger mere om samfundet, end det siger om filmen. Vi har bevidst forsøgt at fjerne det øvrige samfunds blik på Mjølnerparken i YASID. Det har været vigtigt for os, at det er en fortælling om Yasids verden og hans oplevelse af, hvordan livet er.”

"Men ligesom andre historier om hvide mennesker behøver YASID heller ikke handle om gangstere og stoffer"
- Tobi

Emma, hvordan har det været for dig at instruere en film om en flygtning uden selv at have den baggrund?

Emma: ”Da vi fandt ud af, at jeg skulle instruere filmen, inviterede Tobi mig ud til sin onkel, hvor vi spiste aftensmad, og jeg kunne stille en masse spørgsmål. Det tror jeg, var et rigtig godt udgangspunkt, hvor jeg blev klogere på selve historien og fandt ud af, hvordan jeg kunne bidrage til fortællingen. Jeg var i tvivl om, jeg godt kunne fortælle en historie om noget, jeg ikke selv havde oplevet, men sammen med Tobi fandt jeg frem til, at den her historie er en arketypisk kærlighedshistorie.

For mig handler YASID meget om identitet. Både om det at være ung og finde ud af, hvem man er, og hvordan man balancerer sit liv mellem forskellige grupper af mennesker og forskellige forventninger. Det har derfor været vigtigt for mig ikke at skabe nogle karakterer, som er endimensionelle, men skabe hele mennesker, som mange kan identificere sig med. Jeg tror, at alle, der har været med til at lave den her film, har kunnet spejle sig i historien på en eller anden måde – også dem, som ikke har eritreisk eller etiopisk baggrund.”

Tobi, hvad har været vigtigt for dig ift. at skildre en eritreisk/etiopisk kultur, når du selv kommer med den baggrund?

Tobi: ”Det har generelt været vigtigt for mig at involvere så mange eritreiske og etiopiske mennesker i projektet for at slå fast, at der ikke bare er et afrikansk filmnetværk herhjemme, men endda også et eritreisk/etiopisk filmnetværk. Det er første gang, at der er lavet en film i Danmark, som har eritreiske og etiopiske karakterer. For at gøre det ordentligt og skabe den mest autentiske historie som muligt ville jeg derfor gerne have et crew med diversitet, som kunne hjælpe hele vejen rundt, nu når vi skulle skildre kulturen for første gang. Det synes jeg i særdeleshed, at vi er lykkes med!

Derudover var det vigtigt for mig at gøre ghettoen poppet! De associationer, man får ved gråt beton, er ofte had og socialrealisme. Det var derfor vigtigt, at stylingen af YASID gav en følelse af varme og glæde, hvilket også kommer til udtryk i colorgradingen og de farverige locations.”

"Jeg ville gerne fortælle den her historie, som kombinerer dét at være flygtning med en helt almindelig tilværelse, som alle kan relatere til"
- Tobi

Hvad var det mest udfordrende i processen?

Emma: ”En af de største udfordringer var at finde det rette cast. Vi ville gerne opnå en autenticitet i miljøskildringen, og derfor ledte vi efter skuespillere, som kunne relatere til historien. Vi lagde ret meget energi i selve castingprocessen og brugte primært de sociale medier til dette. Den eneste i filmen, der har spillet før, er Michelle, som spiller den ledende birolle. Resten af castet skulle spille for første gang, og det skabte selvfølgelig nogle udfordringer. Det er jo et helt håndværk at være skuespiller, og vi måtte tilpasse, at vi har valgt at caste en gruppe unge mennesker, som ikke nødvendigvis ved, hvordan tingene normalt fungerer. Vi startede f.eks. hver dag med at øve replikker, så vi var sikre på, at alle var på samme side.”

Tobi: ”Der findes ikke særlig mange brune skuespillere i Danmark, så det var ret svært bare at finde de her drenge og holde fast i dem undervejs i processen. De er jo bare unge mennesker, der er grønne inden for filmprocesser.  Så jeg har f.eks. været nødt til at ringe til dem aftenen inden optagelserne for at sikre mig, at de ikke ville sove over sig eller glemme vores aftale. Vi fandt også alternativer fra de vante call sheets og produktionsplaner, så alle havde en chance for at være med og kunne følte sig trygge”

Hvordan vil I beskrive hovedkarakteren Yasid?

Tobi: ”På den ene side er Yasid meget voksen og på den anden side stadig et barn. Han er moden på en helt masse punkter, fordi han er flygtet fra sit land, er gået igennem Sahara og har boet i en flygtningelejr. Det modner en 15-årig dreng på en helt anden måde, end vi ellers er vant til. På den anden side er der en masse normale ting, som Yasid ikke har så meget erfaring med, såsom hvordan man lægger an på pigerne.”

Hvorfor er filmen relevant og vigtig?

Emma: ”Forhåbentlig er der nogle mennesker, som ellers ikke føler sig repræsenterede i mediebilledet, som pludselig kan spejle sig i vores film. Derudover er YASID bare flot, sjov og underholdende. Jeg håber, nogen ser den og tænker: Wow, den her film er lavet af unge mennesker, og jeg kan oprigtigt spejle mig i den, og ikke tænker: Den her film er lavet af voksne mennesker, som har en idé om, hvordan det er at være ung, men ikke ved det.”

"De associationer, man får ved gråt beton, er ofte had og socialrealisme. Det var derfor vigtigt, at stylingen af YASID gav en følelse af varme og glæde"
- Tobi

Hvad har været det mest givende i processen?

Tobi: ”Jeg er glad for, at vi har givet de her brune skuespillere en masse erfaring. Det betyder meget for mig og resten af crewet, at vi har gjort en forskel for dem. De var især glade for, at de kunne spille nogle roller, som ikke er bøller eller gangstere, men bare nogle gængse teenagere. I YASID er de karakterer i sig selv, og det er nok, at de bare spiller PlayStation og snakker.”

Emma: ”Det har været en stor oplevelse at mærke, hvor meget folk har hjulpet til og lagt gratis arbejdskraft i vores projekt. Jeg synes, at det fortæller, at der er en villighed til at løfte de historier, som ikke bliver fortalt, fordi der er nogle andre, som sidder på magten og pengene. Det har vi fået mulighed for at gøre, og det har været en stor oplevelse.”

"Der er en villighed til at løfte de historier, som ikke bliver fortalt, fordi der er nogle andre, som sidder på magten og pengene. Det har vi fået mulighed for at gøre, og det har været en stor oplevelse"
- Emma

I har valgt at distribuere YASID på en anderledes måde end så mange andre kortfilm. Hvordan og hvorfor har I gjort det?

Emma: ”Vi har skabt vores egen hjemmeside, hvor filmen er tilgængelig for alle, der har lyst til at se den. Her kan man også møde crew og cast og læse om forfatterintentionen. Vi vil gerne vise den etablerede filmbranche, at der er en masse mennesker herude, som ikke føler sig repræsenterede i mediebilledet, gerne vil lave om på det og ovenikøbet kan finde ud af at lave film. Det er et opråb til dem, som forhåbentlig har lyst til at hjælpe os med at få realiseret historien i et større format.”

Har I et godt råd til andre unge, som drømmer om at lave film?

Tobi: ”Spring ud i det! Det er meget nemmere at lave film i dag, end det har været tidligere. I Danmark har vi mange gode muligheder for at søge støtte fra eksempelvis filmværkstederne. Så hvis du ikke dig føler repræsenteret, så gør noget aktivt for at lave om på det! Vi vil meget gerne se din historie på skærmen.”

Emma: ”Film er samarbejde, så find ud af, hvad du kan bidrage med. Vær villig til at lære og samarbejde, det er det vigtigste! Man bliver bedre af at øve sig, så kast dig ud i det og lav en masse film. Og så bare et råd: Jo bedre forberedt du er, jo mere frihed har du på set.”

Udforsk YASID og holdet bag på filmens helt egen hjemmeside: https://www.yasidshort.org

Interview af Sara-Sofie, filmredaktør i Aarhus

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her