Cecilies nyhedsindblik: finanslov, franske krav og Frankenstein

19. december 2018

I Danmark er finansloven for det kommende år på plads, i Frankrig fyldes gaderne af demonstranter, og i Kina rygtes det, at verdens første genmodificerede babyer er kommet til verden. Cecilie tager dig igennem tre nyheder fra de seneste uger, og Mia har illustreret dem.

En sejr til Dansk Folkeparti
“Et paradigmeskifte på udlændingeområdet”. Det har Dansk Folkeparti snakket om og medierne skrevet om, siden regeringen vedtog finansloven for år 2019 lige før december måned. Men hvad er det egentlig, det vil sige?

Udover blandt andet flere penge til sundhed og pensionisterne byder den nye finanslov på store stramninger i udlændingepolitikken. Det er her, det såkaldte paradigmeskifte kommer ind i billedet. Kort sagt betyder det, at den danske udlændingepolitik fremover skal have fokus på hjemsendelse af de mennesker, der kommer til Danmark, frem for at have fokus på, hvordan menneskerne bliver integreret i det danske samfund. I dag er formålet med integrationsloven at sikre, at flygtninge ved, at de kun kan få varigt opholdstilladelse i Danmark, hvis de integrerer sig i samfundet. I det nye år skal loven ændres til, at flygtninges ret til at opholde sig i Danmark kun er midlertidig. Så snart forholdene er til det i det land, de kommer fra, skal de rejse hjem igen. Og så har du måske hørt om Lindholm? En lille ø i Stege Bugt, som i dag bliver brugt som forskningscenter for smitsomme virussygdomme. I løbet af de kommende år bliver øen forvandlet til et udrejsecenter, hvor afviste asylansøgere og udviste, kriminelle udlændinge skal bo, indtil de rejser tilbage til deres hjemland. Det er nemlig også et led i aftalen om den nye finanslov.

Menneskerettighedschefen i FN, Michelle Bachelet, er bekymret for regeringens plan om et udrejsecenter på en øde ø. Hun mener, at man stigmatiserer og gør udlændingene endnu mere sårbare ved at frarøve dem deres frihed. Men finansminister Kristian Jensen (V) siger, at udrejsecenteret ikke er et fængsel. Der vil trods alt være en færge, der sejler frem og tilbage mellem Lindholm og resten af Danmark nogle gange om dagen.

De Gule Veste
Normalt ses de på vejarbejdere og cyklister i mørket. I øjeblikket er det forbudt at sælge dem i Egypten. De gule veste er nemlig blevet et symbol på demonstrationerne i Frankrig, der har stået på i løbet af de seneste fire uger. Demonstranterne er rasende, og de vil have præsident Macron afsat.

Brosten, tåregas og brændende biler har forvandlet Paris til en krigszone. Tusindvis af demonstranter har i de seneste weekender været på gaderne i flere franske byer, og de har fået blandt andet Eiffeltårnet, Louvre, metrostationer og stormagasiner til at lukke for at beskytte sig mod hærværk. Det er svært at definere, hvad De Gule Veste helt præcist er og står for. Bevægelsen voksede sig stor tilbage i maj, da priserne på diesel og benzin steg af hensyn til miljøet. Nu har gruppen af demonstranter vokset sig til en stor, social protestbevægelse, som retter sin vrede mod den økonomiske politik i Frankrig og den politiske elite. Nogle af deres vigtigste krav er, at benzinafgifter og skatter ikke hæves, at minimumslønnen stiger, og at præsident Macron skal gå af. Selvom bevægelsen bliver kritiseret for deres voldsomme og voldelige metoder, har de alligevel formået at skabe et lille socialt fremskridt. Præsidenten har trukket forslaget om benzinafgifterne tilbage, og han har lovet, at planlagte skattelettelser snart vil blive sat i gang, og at mindstelønnen vil stige fra januar.

Det var bare ikke nok til at sænke julefreden over Frankrig. Lørdag var der for femte uge i træk voldsomme demonstrationer i nogle af landets største byer. Måske helmer vestene ikke, før Macron melder sin afgang som præsident. Men hvad ville i så fald være næste skridt ifølge demonstranterne? Måske ved de det ikke engang selv.

Kinas Frankenstein
Denne her nyhed er som taget ud fra begyndelsen på en sci-fi-thriller, og jeg må indrømme, at jeg åd den råt, da jeg faldt over historien. Det startede den 25. november, da den kinesiske forsker He Jiankui lagde en video ud på YouTube, hvori han annoncerede, at verdens første genmodificerede babyer var kommet til verden sunde og raske.

Hvor går grænsen mellem gener, der nedsætter livskvaliteten, og gener, der bare er mindre eftertragtede?

Babyerne er et tvillingepar ved navn Lulu og Nana. Mens de endnu ikke var andet end befrugtede æg, klippede og klistrede Jiankui i deres dna for at fjerne et bestemt gen og dermed forhindre, at tvillingerne ville blive syge med hiv. Deres far er nemlig hiv-positiv. Forskeren har brugt metoden CRISPR – ret forenklet sagt en molekylær saks, der kan klippe i dna. Vi ved stadig ikke, om Jiankuis påstand er sand, men ikke desto mindre har forskeren startet en heftig debat blandt videnskabsmænd verden over. Eksperimentet kaldes uetisk, kontroversielt og uansvarligt. Både fordi metoden er usikker, og der er derfor risiko for at ramme arvemassen forkerte steder, men også fordi man på andre måder kan sikre, at børnene ikke bliver smittet med hiv-virussen. Som et ekstra twist på historien er He Jiankui ikke blevet set, siden han fortalte om sit eksperiment til en konference i Hong Kong i slutningen af november. Efter offentliggørelsen har Jiankuis arbejdsplads, The Southern University of Science and Technology, taget afstand fra hans eksperiment, og der er spekulationer om både universitetets og de kinesiske myndigheders indblanding i forskerens forsvinden. Det ville i hvert fald ikke være første gang, at myndighederne får offentligt kendte kinesere til at forsvinde.

Uanset om Lulu og Nana findes i virkeligheden, åbner historien op for et fascinerende og ret skræmmende dilemma, vi alligevel ville have stødt på i den nære fremtid: Hvordan forener vi etiske spørgsmål med den videnskabelige udvikling? Skal forældre have mulighed for at redigere i sine kommende børns gener, hvis det kan redde dem fra sygdom? Hvor går grænsen mellem gener, der nedsætter livskvaliteten, og gener, der bare er mindre eftertragtede?

Hvad tænker du?

  1. Ida siger:

    Jeg elsker at få nyheder på den her måde!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her