Da blod, bind og tamponer blev politisk

27. januar 2021

Skal vi indføre gratis bind og tamponer i Danmark? Sådan lød startskuddet til en ny debat i Danmark, der blev udløst af Skotlands nye lov om gratis bind og tamponer til alle skotske piger og kvinder. I dette indlæg vil Josefine og Tanya dykke ned i hvordan menstruation kom på den politiske dagsorden, hvorfor debatten startede, og hvordan vi i Danmark forholder os til den.

Hvis man er kvinde i Skotland, behøver man ikke længere smutte i supermarkedet eller på tanken, hvis man skal have en pakke tamponer. I november 2020 indførte den skotske regering nemlig en ny lov, der giver “alle, der har brug for det” mulighed for at få gratis bind og tamponer af staten. Dermed er Skotland ét af de første lande i verden, der indfører en lov om menstruation og sætter fokus på ‘period poverty’ – menstruationsfattigdom. Og det er ikke engang det første tiltag, landet gør for at hjælpe den menstruerende kvinde. Helt tilbage i 2016 indførte Skotland en lov om, at alle uddannelsesinstitutionerne skal have gratis hygiejneprodukter til rådighed for landets studerende.

Loven om gratis bind og tamponer i Skotland blev indført blandt andet på baggrund af undersøgelsen fra Plan International UK, der viser, at hver 10. kvinde i Storbritannien ikke har råd til bind og tamponer. Den skotske politiker Monica Lennon fra Labour MSP har været forkæmper for at udrydde ‘period poverty’ og har derfor siden 2016 presset på, for at gratis bind og tamponer blev en realitet.

Skotlands regering var tidligere imod forslaget grundet bekymringer om, hvordan lovforslaget skulle fungere i praksis. Men nu har alle partier i parlamentet støttet op om loven, der trådte i kraft i januar i år. Som en slags gestus og respons på loven har diverse pubs og restauranter i Skotland også valgt at gøre hygiejneprodukter gratis tilgængeligt på deres toiletter.

I andre lande har man også valgt at gøre en indsats for at sikre, at flere kvinder kan få råd til menstruationsprodukter. Fra den 1. januar i år er der ikke længere moms på bind og tamponer i England, og i lande som Frankrig og Spanien har man reduceret tamponskatten. Hvordan ser det så ud i Danmark?

Menstruationsdebattens indtog i Danmark
I forbindelse med at den skotske regering indførte gratis bind og tamponer til alle skotske kvinder, åbnede det op for en debat i Danmark om, hvorvidt vi også skulle indføre gratis bind og tamponer.
Derfor kontaktede diverse journalister ligestillingsminister Peter Hummelgaard for at høre hans holdning til emnet. I stedet for at stille op i medierne, skrev han i et Facebook-opslag, at ligestillingsdebatten blev afsporet af snakken om gratis bind og tamponer. “En temmelig absurd diskussion,” mente han. Han uddybede, at debatten ikke har meget med ligestilling at gøre, og at der er andre problemer, der skal prioriteres.

Men spørger man Emma Libner, bliver debatten om gratis menstruationsprodukter overset herhjemme. Hun er uddannet journalist, cand.mag. i kultur og formidling og har bloggen Kærlig Hilsen Underlivet, der fokuserer på kvindekroppen og menstruation. Emma Libner mener, at hvis man fik indført en lignende lov i Danmark, ville man kunne tage fat på en lang række udfordringer ved at have menstruation.

– Gratis menstruationsprodukter ville først og fremmest signalere, at vi tør at tage snakken om menstruation i Danmark. Vi er ikke vant til at sætte spørgsmålstegn ved menstruation herhjemme, fordi vi er opdraget til, at det bare er noget, vi holder for os selv og gemmer væk, siger Emma Libner.

Spørger man Kærlig Hilsen Underlivets stifter, ville gratis bind og tamponer være et godt sted at starte, hvis man skal afmystificere menstruation.
– Menstruation følger med os i skole, på arbejde, til fritidsaktiviteter, og hvor vi ellers færdes. Af samme grund overlapper menstruation med så mange samfundsfærer, og de rejser vigtige spørgsmål om alt fra ligestilling til uddannelse. Menstruation er politisk og har i allerhøjeste grad noget med ligestilling at gøre, påpeger Emma Libner.

Hun mener, at menstruationsdebatten ofte hurtigt stikker af, fordi man i dag ikke er vant til at høre om menstruation i en offentlig kontekst, og mange finder det nærmest frastødende. Det er bl.a. reklamer for hygiejnebind, der er med til at forstærke tabuiseringen af menstruation.

– Når de lokker med diskret indpakning og et produkt, der kan få os til at glemme, at vi har menstruation, taler det netop ind i denne forestilling om, at menstruation for alt i verden ikke må blottes for omverdenen.

Får vi gratis bind og tamponer i Danmark?
I Danmark har man ikke foretaget en undersøgelse, der svarende til undersøgelsen Plan International UK undersøger, hvorvidt danske piger og kvinder har råd til menstruationsprodukter. Derfor kan man ikke udlede, om der er et økonomisk problem i Danmark, der skal tages hånd om.

– Ifølge Danmarks Statistik har en kvart million danskere en indkomst, der svarer til under 50 % af medianindkomsten i Danmark. Derfor mener jeg, at vi skal passe på med at antage, at alle bare har råd til helt basale udgifter som for eksempel menstruationsartikler. Jeg mener, at vi kan gøre menstruationsartikler gratis for at sikre, at menstruerende som minimum ikke betaler “ekstra” for at være født i en krop, der menstruerer, udtaler Emma Libner.

Men fordi gratis bind og tamponer ville resultere i én udgift mindre på kvindernes konto, er der flere danskere, der har argumenteret for, at man lige så godt kunne gøre toiletpapir eller barberudstyr til mænd gratis.

– Der findes ikke en mandlig kropslig erfaring, der kan sammenlignes med menstruation. Jeg tror i øvrigt, at mange af dem, der nævner barbergrejet som modargument, glemmer, at rigtig mange kvinder også barberer sig, udtaler Emma Libner.

I Danmark er der endnu ikke indført nogen former for politiske tiltag, der skal imødekomme en aftabuisering af menstruation som den, Emma Libner ønsker. Dog handler debatten både om økonomi og symbolværdi, hvorfor det er vigtigt at undersøge, hvorvidt danske kvinder har råd til menstruationsartikler, og undersøge, hvad vi kan gøre for at aftabuisere menstruation. Et eksempel er automater med gratis bind og tamponer på flere arbejdspladser i Danmark, men det er dog ikke nået til uddannelsesinstitutionerne endnu.

Emma Libner og 132 andre kvinder skrev i december et åbent brev til ligestillingsministeren. I brevet står der, at selvom der også skal sættes fokus på andre ligestillingsemner, så bliver Peter Hummelgaard også nødt til at imødekomme de udfordringer, der følger med, når man har menstruation. Bl.a. om det er fair, at man skal betale en ekstra udgift, fordi man menstruerer.

Samme måned stillede folketingsmedlem Sikandar Siddique et spørgsmål til ligestillingsministeren om, hvorvidt man skal foretage en undersøgelse for at finde ud af, om der er piger og kvinder, der ikke har råd til bind og tamponer. Til det svarede Peter Hummelgaard, at han havde “ingen aktuelle planer om at gennemføre en undersøgelse svarende til den, der er foretaget af Plan International UK.” Han uddyber, at han hellere vil fokusere på andre udfordringer som seksuel chikane og fædres brug af orlov. Det ser derfor ud til, at der i Danmark ikke bliver udsigt til gratis bind og tamponer foreløbigt.

Hvad tænker du?

  1. Dennis siger:

    Hvis staten skal betale for tamponer og bind så vil jeg som mænd os ha betalt mit barber grej mit toilet papir osv altså jeg kan på ingen måde se at det handler om ligestilling jeg ser omvendt at det hele kommer til at handle om at forskel behandle til fordel for kvinder nej selvfølgelig kan de ikk gøre ved de menstrurere men jeg kan da heller ikke gøre ved at jeg gror skæg eller at jeg somme tider skal lave stort og har brug for toilet papir lad nu være med at sæt kvinder på en piedestal vi er alle lige mennesker med alt hvad det nu tilhøre

  2. Ditte Behrendt siger:

    Du kan få en pakke ok bind i Rema med 15 bind i, med ok sugeevne for 6 kroner. Så det er 12kr om måneden, en kvinde skal bruge- det tror jeg godt man kan fremskaffe OGSÅ selv om man har en meget lav indkomst!

  3. annette hildebrand jensen siger:

    hej
    tak for artiklen om menstruation! må jeg bruge den fine oversigt/plakat i et slide show til alle lærere i seksualundervising fim kursus? det er den af projekt Styrket SSF i skolen (se http://www.ssfkompas.dk)?
    mh
    Annette

    1. Ninna A. siger:

      Hej Ane,

      Tak for din besked!

      Selvfølgelig må du bruge det til jeres kursus.

  4. Frida Krog og Frederikke Christiansen siger:

    Hej Dennis.
    Først vil jeg indskyde at kvinder altså også barbere sig og skal lave stort i lige grad med mænd, det har vi ingen forventninger om at staten og samfundet skal dække for os.
    Derimod, som det også står nævnt specifikt i artiklen, har mænd ingen kropslig erfaring, som kan sammenlignes med menstruation.
    Vedr. billige bind (der er “ok”, Ditte) er der kvinder med større og anderledes behov for hygiejne produkter.
    Derudover er der familier, også med lav indkomst, der skal forsørge flere menstruerende individer med bind eller tamponer.
    Kh to menstruerende kvinder på efterskole:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her