Det er attraktivt at vælge et studie med garanti for stress

07. marts 2022

Livs veninde har det galoperende dårligt på grund af sit jurastudie. Det har mange jurastuderende. Alligevel bliver uddannelsen udråbt som en af de mest attraktive i Danmark. Den 15. marts er der frist for at søge ind gennem kvote to. Er det på tide, at et attraktivt studie bliver defineret ud fra andre parametre end et højt adgangskvotient og god startløn?

Hun har små muskel-tics ved øjet. Den tynde hud ryster spontant med korte mellemrum. Spjætter. Jeg kan ikke genkende hende, som sidder overfor mig. Jeg ved, at det er min veninde. Jeg ved, at hendes favorit Haribo-bamser er de røde. Jeg ved, at når hun er sur, gør hun rent. At hendes aftenrutine består af at spille Sudoku på iPhone. Normalt er hendes øjenlåg dækket af glitter.
På vej til studiegruppe-møde på Jura.
På vej til eksamen i Forvaltningsret.
På vej til arbejde på advokatkontoret.
På vej til forelæsning i EU-ret.
På vej. Lige nu sidder hun helt stille. Hendes knoer er hvide af at knuge om kaffekoppen. Min kaffe er kold. Urørt. Hendes øjne er blanke. Tik tak. Vi sidder hjemme på mit køkkengulv. Hun har lige fortalt mig noget, som jeg inderst inde godt vidste, men som jeg ikke havde lyst til at vide.
At hun har alvorligt stress.

Visuelt af Johanne Sørensen

Populære uddannelser

Hjertebanken. Ondt i maven. Nedtrykthed. Koncentrationsbesvær. Det er nogle af symptomerne på stress. Efter nyheden fra min veninde googlede jeg stress og fandt Uniavis-artiklen “Jurastuderende, pas på hinanden”, hvor der står, at 41,4% af de jurastuderende på Københavns Universitet oplever stress-symptomer i hverdagen i forbindelse med deres uddannelse. Det fact blev efterfulgt af en endnu mere trist statistik: “25% af de stressramte jurastuderende har oplevet stress i sådan grad, at de har opsøgt lægehjælp”. Artiklen er fra 2016, så jeg googlede lidt videre og fandt den nyeste studiemiljøundersøgelse fra KU. Den viser, at mange er ensomme. 27,8% af de studerende på Det Juridiske Fakultet svarer helt enig eller enig i til, at de til dagligt føler sig ensomme. Til sammenligningen er gennemsnittet for alle fakulteter 20,7%.

Hvorfor skal du interessere dig for, at så mange studerende har det dårligt mentalt på jura? Du overvejer måske at læse Dansk eller Biologi eller noget helt tredje. Men det her vedrører alle, som gerne vil søge en videregående uddannelse, når der om få dage er frist for kvote to. Det gør det, fordi medieres fremlægning af, hvad en attraktiv uddannelse er, er vildledende.

I medierne frames et attraktivt studie altid som det studie, der enten har flest ansøgere, kræver et højt snit eller giver en høj løn. Hvert år bliver de samme artikler udgivet med “Her er listen over uddannelser, der giver den højeste løn”. Og så er det, jeg bliver vred. Hvorfor ikke “Her er listen med uddannelser, der har de gladeste studerende?”. Hvor er det fokus i medierne?

Visuelt af Johanne Sørensen

Hvis jura var en burgerbøf

I løbet af de næste par dage kommer mange tusinde unge til at klikke ind på artiklerne, når de skal træffe det vigtige valg om uddannelse. Jeg kan tydeligt huske, da jeg selv skulle vælge uddannelse og ikke anede, hvilken vej jeg skulle gå i uddannelses-junglen. Der spejlede jeg mig i medierne og listerne over “populære” uddannelser. Derfor er det vigtigt, at medierne ikke kun kategoriserer et studie som attraktivt ud fra høje adgangskrav, mange ansøgere og en billet til høj indkomst, men også efter hvilken uddannelser der har glade studerende.

Det er uretfærdigt, at det kun er statistikkerne over, hvor mange der har søgt ind på uddannelserne, der bliver blæst ud i medierne – og ikke trivsel. Det er vildledende markedsføring overfor dem, der skal til at træffe studievalg. Et andet eksempel på vildledende markedsføring er, når Burger Shack reklamerer for, at deres bøffer indeholder en tredjedel Wagyu-kød. Og bøfferne ikke gør det. Bliver de kommende studerende ikke også vildledt, når de ser listerne over “attraktive” studier? Medmindre det er attraktivt at gå på en uddannelse, hvor hver fjerde stressramte studerende må søge lægehjælp.
Mange af Burger Shacks restauranter fik forresten en bøde af Fødevarestyrelsen på mellem 10.000 og 40.000 kr.

Visuelt af Johanne Sørensen

Hvad kan du gøre?

Jura er bare ét eksempel. Et andet er Medicin, som også altid er på listerne. Det er ikke en kritik af de uddannelser, men hele den måde vi snakker om uddannelse på. Og så er det en opfordring til dig, der indenfor de næste par dage skal søge ind på et studie. Undersøg trivselsrapporterne. Medierne hjælper dig ikke.

Læs lister, hvor uddannelser er rangeret efter, hvor godt det sociale miljø er – og ikke hvor mange, der søger, eller hvad startlønnen er. Italiensk sprog & kultur og Arabisk & islamstudier rangerer for eksempel højt. Det kan alle ikke læse, og man skal gå efter sin drømmeuddannelse. Men det er vigtigt at vide, hvad det indebærer. Det er ikke wagyu-kød som lovet i reklamen.

Det er ikke attraktivt at gå på et studie, hvor hver fjerde med stress må søge lægehjælp, som man kan tro ud fra medierne. Slug den information som en vitaminpille, når du ser listerne over “attraktive” og “populære” studier. For der er kæmpe forskel på, hvilke uddannelser der har glade studerende, som trives. Det ville min veninde ønske, hun havde vidst, før hun søgte ind på en “attraktiv” uddannelse. Jeg håber, at der snart kommer glimmer på hendes øjenlåg igen.

Hvad tænker du?

  1. Vera siger:

    Virkelig spændende vinkel, Liv! Tak for det <3

    1. Liv L. siger:

      Tak Vera, glad for at du fandt indlægget spændende!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her