En guide til nytårsforsæt

02. januar 2018

Det nye år er kommet. Og det har taget nytårsfortsættet med sig.
Caroline har skrevet en guide til, hvordan man kan skabe mere opnåelige forsæt, der holder året ud, og hvordan man finder inspiration til at gøre dem lystbetonede og ikke som tvang. Samtidig har Oskar, Olivia, Magnus og Cille skrevet nogle af deres fortsæt ned. Både om bedre søvn, madlavning, at åbne sig op for folk – men også om slet ikke at have et. Astrid og Anneli har bidraget med fotos af deres nytårsstemning.

Fotos af Astrid Lund Johansen

Så har 2017 spillet sine sidste toner, og det føles kun, som var det for en måned siden, jeg kom hjem gennemblødt fra regnen lidt i ti om formiddagen fra sidste nytårs strabadser. Det nye år medbringer nye håb, drømme og de obligatoriske nytårsforsæt. Jeg er selv en hemmelig beundrer af nytårsforsæt. Jeg har aldrig rigtig delt dem med andre, men alligevel har jeg hvert år skrevet et par ting ned, jeg ønskede for det kommende år. Nogle var latterligt uopnåelige, og andre mere overskuelige, men jeg nyder selv at bruge lidt tid omkring årsskiftet og reflektere over, hvad der er sket, og hvad jeg håber på for fremtiden. I år vil jeg gerne lave nogle mere opnåelige nytårsforsæt. Jeg vil gerne fokusere på mindre ændringer, der forhåbentligt kan få mig tættere på mit evige forsæt om at være glad. Jeg har skrevet en lille guide til mig selv og spurgt redaktionen om deres nytårsforsæt for 2018. Måske det også kan hjælpe dig?

1. Nytårsforsæt er en vaneændring

Det er, som om der er en kollektiv konsensus om, at man kun kan lave ændringer på sit liv ved et årsskifte. En fødselsdag, et skoleår eller en helt almindelig onsdag virker sværere. 1. januar er starten på det nye kalenderår, og måske derfor virker det nemmere at holde styr på, hvor godt man klarer sine forsæt. I bund og grund handler det om at bryde gamle og dårlige vaner. Men man glemmer også at vaner tager tid at ændre. Man kan sagtens begynde at spise vegansk fra den ene dag til den anden, men hvis ikke man giver sig selv plads til at lære, finde nye opskrifter og lave fejl, så holder det sjældent længerevarende. Noget af det vigtigste at huske på er, at det er okay at fejle og ikke være perfekt fra start. Man plejer at sige, at det tager 21 dage at ændre en vane. Hvis det tager færre eller flere dage, så er der intet forkert i det. Der er trods alt nok dage at tage af i ens livstid.

2. Bryd et stort forsæt ned i mindre bidder

En elefant er svær at sluge i én bid. Et stort forsæt som vægttab kan være hovedmålet, men man kan nemmere holde og blive ved med forsættet ved netop at lave flere små om det samme emne. Stil dig selv spørgsmål om, hvordan hovedmålet kan opnås. Er det flere gåture, at lave madpakken i weekenden eller at drikke mere vand? På den måde virker det ikke som noget af det mest uoverskuelige i verden, hvor man slet ikke kan finde ud af, hvor man skal starte. Find ud af, hvad der virker for dig. Måske er der brug for at lave et månedligt tjek på forsættet for at se, om der skal laves justeringer og ændringer, så man kan holde ved.

3. Find inspiration

Man behøver ikke at have de klassiske forsæt, bare fordi de netop er klassikere. Tænk ud af boksen, og find inspiration hos dine yndlings influencers og omgangskreds for deres nytårsforsæt. Det smukke ved nytårsforsæt er, at der ikke er regler for, hvilke du må have. Det kan være så uendeligt mange ting. Som mig, der gerne vil slukke elektronik en time før, jeg skal sove. Det virker ret simpelt, men hvis det var det, gjorde jeg det nok allerede. Derfor vil jeg se det som et forsæt i det nye år i hvert fald at prøve at gøre det i hverdagen! Her på SEINs redaktion har Oskar, Olivia og Magnus skrevet et par af deres forsæt ned til inspiration:

 

Fotos af Anneli Søgård-Høyer

Oskar
Jeg vil gerne blive bedre til at være der for mine venner, hvis de har brug for mig – lære at slippe alt, jeg har i hænderne, og gribe ind, når det er allermest nødvendigt.
Jeg vil gerne afslutte gymnasiet med det eneste mål: at blive færdig og at have min psyke i behold.
Jeg vil gerne engagere mig i verden omkring mig: hvad end det er folk tæt på eller på et mere politisk plan. Jeg vil gerne stoppe op midt i det travle samfund og udøve empati.
Jeg vil skrive, som jeg aldrig har skrevet før.

Magnus
Jeg vil gerne blive god til at lave mad.

Olivia
Jeg vil tjekke min telefon halvt så mange gange om dagen og lægge den helt vildt langt væk, når jeg skal sove.
Jeg vil være bedre til at åbne mig for folk.
Jeg vil gerne opdage mere ny musik.
Jeg vil skrive noget hver dag – om det så bare er tre linjer om, hvad jeg har lavet den dag.

4. Nogle gange er det bedste nytårsforsæt slet ikke at have et

Fokusset på, at man skal ændre på sig selv og sine fejl kan blive mere skadeligt end gavnligt. En fejring af, hvor sej man er for at komme igennem endnu et år (især i disse) er nok. Det skal ikke blive en stressfaktor eller en klods om benet, at man igen i år skal skrive det kæmpe vægttab eller maraton på listen. Hvis ikke det er lystbetonet, er der ingen grund til at gøre det, for der er heldigvis ingen, der tvinger én til at lave dem. Et nytårsforsæt bør ses som noget godt for det kommende år, du glæder dig til at gøre. Hvis ikke der er noget, der får dig til at føle sådan, så er det bedste måske ligesom Cille slet ikke at have et:

I år har jeg ikke et nytårsforsæt. Det har jeg egentlig ikke haft længe, men lige den her gang vil jeg gøre en dyd ud af at være en rigtig Rasmus Modsat. Jeg vil skråle det ud over byens tage, at jeg ikke har et nytårsforsæt. Jeg vil sige det til alle, jeg møder på min vej. Hvorfor? Fordi jeg er enormt stædig. Fordi jeg ikke tror på, at jeg bliver et bedre menneske ved at love mig selv at gøre noget i det nye år, som jeg alligevel ikke kan holde. Tværtimod. Det er jo ikke, fordi et nyt år vil rydde alle mine dårlige sider. At jeg lige pludselig vil blive god til at kontrollere mine impulskøb, eller at jeg vil spise sundere og gå mere i fitnesscenteret. Nej, et nyt år vil ikke ændre på, at jeg stadig er doven og har lyst til at spise pomfritter hver dag til aftensmad. Jeg vil skåle 2018 velkommen i champagne og med et nytårsforsæt om ikke at have et nytårsforsæt.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her