En personlig guide til sommerens læsning

23. juni 2022

Ferien nærmer sig, og ferie kan se ud på mange måder. Én ting er dog sikkert – En god bog går godt med sol og fritid. Astrid guider dig til den perfekte ferielæsning, der matcher din sindsstemning og dit sommertempo.  

Foto: Ingrid Lautrup Nysom

Til dig på skillevejen

Måske har du afsluttet en uddannelse eller skal påbegynde en ny. Måske skal du skifte job eller skole, når ferien er forbi. Måske har du ingen planer for fremtiden, og alle døre står på vid gab. Til dig giver jeg anbefalingen Småt Brændbart af Alberte Winding. Denne erindringsroman er en rolig lomme af tvivl og lune amerikanske sommeraftener. Unge Alberte drager med sin kusine til Martha’s Vineyard i USA for at arbejde som au pair. Hun har ingen forkromet plan for fremtiden, men søger efter sig selv i venskaber, kærlighed og musik under den amerikanske himmel. Romanen gav mig mod på det store skifte, det er at blive sluppet fri af gymnasiets trygge rammer og tage hul på sabbatåret. Småt Brændbart, og livet, handler om fumlende at tage et skridt ad gangen og lade kærligheden og tilfældighederne lede vejen. 

”Jeg kæmper med en trang til at pløje hen over alting, med høje grin, med en naivitet, der kan tro på håbløse ting. Som det at starte på en frisk.”

Til dig på charterferien

Din familie har slæbt dig med på charterferie. Du ved, det er forkælet, men du glæder dig ikke ligefrem ved tanken om en uge på ferieresort med dine forældre og små søskende. Desuden giver den form for kulturelt isoleret rejse dig en smule dårlig smag i munden. Dine forældre taler om ferien som den-sidste-inden-du-ikke-gider-at-rejse-med-dem-mere, og du må sluge dine samvittighedskvaler. Til gengæld kan du nærme dig en slags moralsk oprejsning ved at læse Jonas Eikas novellesamling Efter Solen. Et dystopisk mesterværk der, i to af novellerne, giver et syret perspektiv på turisme og arbejde foranlediget af solhungrende strandgæster. I pagt med solen opvarter en 15-årig beachboy rækker af svedige, solbrune kroppe på en strand i Cancun. Et seksuelt og magisk fællesskab udfolder sig mellem ham og de andre beachboys. Derudover vil de resterende mørke sci-fi noveller gå godt til den grå sky, der hænger over dit hoved. 

”Jeg sidder overskrævs på en maveliggende svensk mand med to bælter af kød hen over lænden […] jeg holder dem fast og skiller dem ad for at kunne gnide cremen dybt ind i hans ryg.”

Til dig, som ikke har sommerferie

Sommerferie? Det er ikke noget, du kommer i nærheden af lige foreløbigt. Tværtimod falder dine arbejdstimer, til din store skuffelse, sammen med solens timer. Du skal arbejde hele ferien, og sommerens travlhed melder sig, når stimer af solcremeindsmurte cafegæster efterspørger iskaffe og kolde fadøl. Hverdagen virker uretfærdig, og du er modløs dér bag disken. Kolfinna har det på samme måde i romanen Fra hus til hus af Kristín Marja Baldursdóttir. Den unge islandske kvinde arbejder som rengøringsdame, og i hverdagens trivielle rammer udspiller et jordnært, overraskende og humorfyldt drama sig. Romanen beretter umærkeligt om det stille livs magi, og mens du er godt underholdt, kan du passende romantisere dit eget.

”Jeg drømte bare om et hus i nat, sagde Kolfinna, da hun havde snydt næsen ordentligt. Det var sikkert, fordi jeg skal til at gøre rent i så mange huse i det næste stykke tid.
Et hus? Sagde Listalín interesseret. Huset er dig selv. Hvad var der i huset min ven?”

Til dig, som har læst til eksamen

Du har siddet med næsen begravet i bøger det meste af foråret og kæmpet dig gennem pensum. Længselsfuldt har du, gennem din fedtede rude, kigget ud på det spirende grønne. At begynde på en moppedreng af en roman er ikke ligefrem det, som tænder dig. Alligevel har du brug for et poetisk og litterært indspark i din ferie. Dig anbefaler jeg at læse Kudan; eller kalven af Gry Stokkendahl Dalgas. På blot 25 utroligt smukt skrevne sider udfoldes en fabelagtig fortælling om den synske kalv Kudan, der spår fremtiden for gårdens beboere, som ellers foretrækker at leve i uvidenhed. Og hvis den fanger dig, er der ingen grund til ikke at udforske mikroforlaget Ovbidat’s andre udgivelser af korte bøger. 

”Jeg vil ikke være som
fuglene, ikke sige og udsige,
skæbne, Jeg græder, men jeg
bliver ved med at se, undskyld
undskyld, jeg kan ikke stoppe
min tale.”

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her