En royal søndag, som samlede danskerne

23. januar 2024

Tusindvis af danskere fra hele landet stimlede til hovedstaden, for at overvære en historisk begivenhed søndag den 14. januar 2024. En af dem var kulturskribent Matilde Sigersted. Hun var SEINs øjne og ører til tronskiftet, som fik samlet danskerne.

”Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark, og det er Frejas sal, og det er Frejas sal”. Sådan lød ordene fra menneskemængden under balkonen, blot et par minutter inden landets tiltrædende konge spredte en bølge af begejstring og glæde med sin tilstedeværelse på balkonen ved slotspladsen på Christiansborg.

Frejas sal”, underforstået kærlighedens land, ja, det er et godt billede på Danmark på denne søndag i januar 2024, hvor en overvældende og ubegribelig mængde danskere tog turen ind til Christiansborg for at samle sig om kærligheden til det danske kongehus. 

Burger King og Dannebrog 

I butiksvinduerne kunne man rundt omkring spotte Kay Bojesens tinsoldater, og på gaderne i indre by blev der delt champagne og kransekage ud til smilende, forventningsfulde danskere. Hos La Glace, som i dagens anledning serverede tronskifte-glacetter, strakte køen sig allerede helt ud af butikken blot en halv time efter konditoriets åbningstid.

Overalt på busser, i gågaderne og på byens tage prydede det danske flag den ellers vinterkolde januardag, og man skulle ikke lede længe, for at spotte en af Burger Kings papkongekroner, som for at trodse kulden, var trukket ned over huer eller hætter.

 

Koncert eller kroning?

Klokken var ikke slået mange minutter over 12.00, før indre by omkring slotspladsen var sort af mennesker, og DSB efter at melde om ”meget, meget stort pres på transportsystemet”, måtte lukke metrostoppene omkring Christiansborg. 

Medarbejderne på de omkringliggende caféer og restauranter piskede rundt og forsøgte at udføre deres arbejde blandt menneskemængden, som langsomt trak sig længere og længere op blandt cafébordene. Som at være til en crowded koncert stod man håbefuldt som sild i en tønde og ventede på, at personen foran måtte opgive sin plads for et toiletbesøg, så man selv kunne trække et skridt længere frem.

God stemning trods kulde og kaos 

”Men der er god stemning…”, lød det fra en betjent, som desuden repræsenterede et beredskab, der under hele seancen stod talstærkt til rådighed. Og den gode stemning var rigtigt nok ikke til at tage fejl af. Til trods for, at tusindvis af danskere – tilsyneladende både hardcore royalister og helt almindelige danskere – havde kæmpet sig ind til indre by, for blot at se nakken af en anden forfrossen dansker, var stemningen i top.

På Haralds Plads var nogle begyndt at bestige de nærliggende toiletvogne, for at løfte sig over menneskemængden og øge chancen for at få et lille glimt af dronningen, mens hun passerede pladsen omkring 100 meter fremme i guldkareten. Andre streamede begivenheden fra telefonen, og et par små størrelser var kravlet op på skuldrene af deres forældre.

For hvis man ikke var stået tidligt op, for at reservere en plads på selve slotspladsen, var der altså ikke meget at se eller høre af de adeliges tilstedeværelse. Ikke desto mindre var stemningen og fællesskabet at mærke – også helt nede ved Storkespringvandet.

Kongehuset, et samlingspunkt, som uanset køn, baggrund eller politiske interesser, kan vække nationalitetsfølelsen hos danskerne.

Kongehuset som samlingspunkt

En tysk reporter satte i et interview til TV2 Kosmopol meget fint ord på udlandets opfattelse af begivenheden, efter at have set danskerne stå og fryse til fredagens show på Kongens Nytorv: ”Det havde vi aldrig gjort i Tyskland – jo, måske til en fodboldkamp”. 

Måske er netop kongehuset for danskerne, hvad fodbolden er for tyskerne: Et samlingspunkt, som, uanset køn, baggrund eller politiske interesser, kan vække en form for nationalitetsfølelse hos de fleste danskere.

Fælles forbundet om Danmark

”Forbundne, forpligtet for kongeriget Danmark”. Sådan lød ordene og valgsproget fra Danmarks nye regent kong Frederik X. Ord, som antyder nationalitetsfølelse og fællesskab, uanset religion og baggrund.

Et meget godt billede af, hvad en tradition og en fællesnævner som Kongehuset betyder for en nation som den danske. Et billede af, hvad den forgangne dronning har gjort for landet i nu 52 år, og samtidigt et billede af, hvad danskerne forventer af den nye regent, kong Frederik X. Noget historisk og traditionelt, vi alle tør samle os om, royalister eller ej og til trods for krig og kulde. Nemlig traditionen omkring Kongehuset.   


Tekst og visuelt: Matilde Sigersted

Redaktør: Mille Ravn Nyhauge

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her