SPRÆNG danseteater del 2: I mødet opstår der noget helt særligt
I kunstnerkollektivet SPRÆNG danseteater bruger syv unge kunstnere deres forskellige evner inden for performative kunstformer til at sprænge rammerne og skabe scenekunst på tværs af udtryksformer.
Alba Bjørk møder fem af medlemmerne til en snak om deres kunstnerkollektiv – en snak, der blandt andet kom til at handle om identitet, kreativitet og diversitet.
Særligt én ting står klart efter samtalen med SPRÆNG: I mødet opstår der noget helt særligt – om det så er i mødet mellem unge kunstnere, mellem performere og publikum eller i mødet mellem forskellige udtryksformer.
Dette er del 2 af artikelserien om SPRÆNG danseteater. Læs del 1 her
Hvor får I jeres inspiration fra?
”Det er svært at skabe helt nye ting, ik’? Altså noget, der aldrig er set før” siger Katrine og kigger rundt på de andre, inden hun forsætter: ”Men kreativitet er jo uventede kombinationer af allerede eksisterende ideer”. Det er derfor, det giver mening at have et kunstnerkollektiv bestående af mange forskellige kunstnere – i mødet med andre genereres nye ting: ”Inspiration kommer i mødet med andre. Når man bliver modig og viser hinanden ting, sker der noget helt særligt” siger Helga, og Katrine uddyber: ”For eksempel kan jeg gå hjem og skrive en hel masse tekster, men det mest inspirerende er, når mine tekster møder resten af gruppen”.
De mener også, at det er vigtigt at forholde sig til verden, og at det skaber både perspektiv og inspiration at indgå i andre sammenhænge: ”Det, der gør SPRÆNG meget relevant, er, at vi kigger os rundt omkring og bruger det, vi lærer” siger Sarah, og Mollie supplerer: ”Ja, vi forholder os til verden. Fra studierne kommer der også ting ind i vores performances, for eksempel i forestillingen ‘Det Levende Rum’, hvor Katrine skrev tekster inspireret af bio-neuro-psykologi”.
Inspirationen og kreativiteten opstår i mødet med andre, når forskellige ideer sammenkobles. SPRÆNGs aktuelle emner og formsprog er et resultat af, at de konstant forholder sig til hinanden, samfundet og verden.
Hvordan skaber I jeres projekter?
”Hvis ikke vi bliver booket til et specifikt projekt, er vi selv hands-on med alt i processen” siger Karoline og uddyber: ”Så er vi selv med inde over alt – lys, kostumer, rekvisitter med mere”. Det, at skabe alt fra bunden, giver SPRÆNG danseteater mulighed for at udleve deres kunstneriske frihed og selv beslutte præcis, hvad de vil skabe, og på hvilken måde.
De tilstræber en bæredygtig proces med en sund arbejdskultur. Men det kan også være hårdt arbejde at stå for alt selv, og resulterer ofte i nogle meget lange intense opløbsdage inden en forestilling. Derfor forsøger de altid at evaluere deres egen proces, for at forbedre deres arbejdsstruktur.
SPRÆNG skaber deres projekter ud fra lige præcis dét, der betyder noget for dem. Gennem deres forskellige projekter vil de blandt andet starte samtaler om samfund, ungdom, køn, klima og om, hvad der er skønt eller skrøbeligt.
Er der et projekt, I vil fortælle SEINs læsere om?
”Forestillingen ’Det Levende Rum’ føltes som en signaturforestilling. Med den oplevede vi virkelig, at vi har et helt særligt sprog – et blandet sprog, som er et møde mellem så mange forskellige ting” fortæller Sarah, og de andre nikker.
’Det Levende Rum’ blev skabt i forbindelse med ’Vildskud’, en teaterfestival for vækstlaget, hvor udvalgte scenekunstnere får stillet en scene til rådighed. Her havde Katrine skrevet tekster med inspiration fra bio-neuro-psykologi, som, i samarbejde med kunstnerkollektivet, blev til en monologbaseret forestilling, hvor de undersøgte, hvad det vil sige at forlade samfundets, sprogets og kroppens restriktioner.
Idet det ikke var et bestillingsprojekt, kunne SPRÆNG få lov at skabe lige det, de brændte for: ”Det føltes meget opbyggende for, hvad vi stod for, fordi vi kom ind på alle mulige kompetencer – der var både musik, dans og skuespil” forklarer Helga. Udover deres faste medlemmer, havde kunstnerkollektivet også rakt ud til andre dygtige unge kunstnere, blandt andet Josephine Mathea, der lavede kostumer og scenografi, Carl Asmussen, der stod for teknikken og fotografen Andrea Brandt: ”Når man bruger så mange diverse forcer, kan det virkelig give noget fedt!” siger Helga.
Med ’Det Levende Rum’ viste SPRÆNG, at der kan opstå noget helt særligt, når man har en åben tilgang til både processen og hinanden, udnytter diversiteten og arbejder på tværs af udtryksformer.
’Det Levende Rum’ blev vist fire gange på Vildskud Festival. I mødet med publikum oplevede de, hvor godt stykket egentligt var: ”Det rørte mange forskellige mennesker. Der var noget at hente for alle” siger Helga.
Det var ikke kun publikum, der var vilde med ’Det Levende Rum’ – forestillingen blev også tildelt ’Oplevelsesprisen 2022’, der blandt andet roste stykkets ”poetiske og sansemættede udtryk performative niveau og den visuelle formfuldendthed”. I begrundelsen stod der desuden, at forestillingen fortjener at nå ud til et langt større publikum. Dette fik SPRÆNG mulighed for, da de i marts 2023 lavede en genopsætning af forestillingen på Teaterhusets scene, Xenon.
Karoline fortæller, at de ved at vinde prisen, blev bekræftet i, at ”man godt kan producere kunst på en nice og bæredygtig måde”. Hun sætter sin kaffekop på bordet, før hun fortsætter: ”Efter det gik det for alvor op for os, at der er et hul i miljøet. Der er brug for SPRÆNG!”.
SPRÆNG danseteater er meget stolt af ’Det Levende Rum’, fordi den var skabt lige i deres ånd: ”At fejre hinandens forskelligheder, opbygge hinanden og sige JA til ideer” fortæller Helga og smiler. Med ’Det Levende Rum’ viste SPRÆNG, at der kan opstå noget helt særligt, når man har en åben tilgang til både processen og hinanden, udnytter diversiteten og arbejder på tværs af udtryksformer.
Hvad er jeres mål og visioner for SPRÆNG danseteater?
Et af SPRÆNG danseteaters mål er at mødes i øjenhøjde og åbne scenekunsten for alle i samfundet – også det publikum, der ikke normalt går i teatret. Det vil de for eksempel gøre ved at udvide tankerne om, hvor de laver deres performances: ”Det handler ikke kun om scener, det er også på skoler, plejehjem, børnehaver og fængsler” siger Helga og forsætter: ”Det kan have glæde for mange mennesker i samfundet”. Dette lykkedes gruppen med i deres allerførste projekt, ’År 0’, som var en pop-up performance på Kultorvet i København. Her undersøgte de det ekstraordinære i det ordinære og oplevede at komme i kontakt med et publikum, der ikke var forberedt på at skulle opleve en performance, mens de spiste frokost, shoppede eller gik tur med barnevognen.
”Det er ret skønt at se, hvad der sker, hvis man skubber folk lidt ud af deres hverdagsbane” fortæller Mollie. SPRÆNG vil facilitere rum, hvor performerne ser publikum lige så meget, som publikum ser performerne. Hvert møde er en subjektiv fortolkning, der hjælper SPRÆNG tættere på at forstå, hvad de har skabt, og hvor de skal hen derfra.
Et andet mål er at styrke det scenekunstneriske miljø. SPRÆNG ønsker at gøre scenekunsten mere tilgængelig for andre unge kunstnere, der har brug for en platform. Kunstnerkollektivet fungerer for de syv medlemmer som et forum, hvor de sammen kan realisere og udvikle deres ideer. Deres vision er at involvere andre, som har brug for en platform, og på den måde være med til at skabe en kultur, hvor unge kunstnere engagerer hinanden, i stedet for at se hinanden som konkurrenter.
Dette er de allerede godt i gang med – et eksempel er deres projekt fra 2022, ’UngKlang x SPRÆNG’, hvor de sammen med vokalensamblet UngKlang skabte en række koncertforestillinger. I mødet med de unge sangere fra UngKlang smeltede musik og dans sammen til en helhed, hvor de udnyttede deres individuelle styrker til at skabe et stærkt, fælles udtryk.
Hvornår kan man opleve jer næste gang?
”Til foråret 2024, skal vi indgå i et samarbejde med Ensemble Storstrøm, hvor vi den 14. marts i Ungdomsprojekthuset JB10 i Næstved, skal performe i en koncertforestilling med dem. Det glæder vi os meget til!” svarer de. Så hvis du er blevet interesseret i kunstnerkollektivet SPRÆNG danseteater, kan du opleve dem in real life til marts. Du kan også finde dem på deres Instagram, @spraengdanseteater, hvor du kan se billeder fra deres tidligere projekter og løbende følge med i, hvad de arbejder på.
"Det er altid nice for os at snakke om, hvad vi laver – så bliver vi mindet om, hvor fedt det egentlig er, det, vi har gang i!"
Her slutter mit interview med SPRÆNG danseteater. Jeg slukker diktafonen, der står mellem tomme kaffekopper, mandarinskræller og de sidste krummer fra banankagen og takker for interviewet. De smiler og svarer: ”Det er altid nice for os at snakke om, hvad vi laver – så bliver vi mindet om, hvor fedt det egentlig er, det, vi har gang i!”. Og det er det virkelig! Det blev en lang snak, der kredsede om styrken i mødet. Både mødet mellem unge kunstnere, mellem performere og publikum og mellem forskellige udtryksformer – møder, der starter samtaler, skaber nye ideer og sprænger rammer.
Tekst og visuelt: Alba Bjørk Nørgaard Zachariasen
Fotos: SPRÆNG danseteater
Redaktør: Laura Rye Bislev
Hvad tænker du?