En rus af frivillighed, fest og fællesskab på Roskilde Festival

08. juli 2022

Hvad vil det sige at være frivillig og feste på én gang? Olga og Ingrid var i sidste uge på Roskilde Festival for at undersøge livet som frivillig. Gennem interviews og ved at bevæge sig rundt blandt de frivillige fik de et indblik i, hvordan man kombinerer det frivillige arbejde med at være festivalgænger.

Efter to år uden festivaler, løb Roskilde Festival i sidste uge endelig af stablen. Fulde af forventninger troppede vi op på Dyrskuepladsen med telt, øl og hele molevitten – klar til at suge til os af fest, fællesskab og frivillighed. Netop de frivillige er helt essentielle, når det gælder opsætningen af en festival. Men hvorfor vælger man egentlig at være frivillig som ung, når man ellers kan have en hel uge uden forpligtelser?

Ud over et gratis festivalsarmbånd fandt vi ud af, hvor mange andre fordele der også findes i frivilligheden. Med SEIN-sokkerne på begav vi os ud for at snakke med unge frivillige med forskellige perspektiver.

Nanna Collin - frivillig service manager og supervisor på Camp Out Loud. Foto: Ingrid Lautrup Nysom

Nanna Collin, 23 år: “Vi er alle i samme båd; vi er allesammen på festival, men vi er også på arbejde.”

En halv time før Nannas fredagsvagt begyndte, mødte vi hende efter aftale ved service-tårnet i område G. Nanna møder os med et stort smil, selvom regnen lige har været over os. Vi blev inviteret indenfor i tårnet på hendes midlertidige arbejdsplads.

Nanna har dette forår gået på Vallekilde Højskole på linjen ‘Event og lederskab’. Her startede hun allerede for et halvt år siden med at planlægge dette års Clean Out Loud område på Roskilde Festival, sammen med resten af sin linje. Nu har hun som afslutning på projektet været frivillig som service manager og supervisor. 

På festivalen oplevede Nanna, hvordan der blev taget godt hånd om de frivillige. Blandt andet på de opstillede frivillig-områder, hvor man kunne trække stikket og nyde stilheden sammen med de andre.

“​​Det blev nærmest en kollektiv ting hver formiddag at gå op, få et bad, sidde i skyggen, drikke en kop kaffe, hygge lidt og spise noget billigt mad. Jeg har været i bad 4 gange, fordi der er “frivillig-bade” – det tror jeg ikke, jeg ville have været, hvis ikke jeg havde arbejdet som frivillig. Vi har også fået 5 mad-vouchers og 10 drikke-vouchers på vores armbånd. Det er den største luksus at få en kold fadøl og føle, det er en gave.”

Gennem Nannas frivillige arbejde på Roskilde Festival har hun også fået et større indblik i alle de ting, der ligger bag festivalen og dens planlægning. Alt det man som ‘normal’ festivalgænger måske ikke lige overvejer. Det har givet en anden form for tryghed, da Nanna som fungerende supervisor nu ved, at der altid er nogen, som har styr på det hele. 

Som frivillig og supervisor var Nanna også et ansigt udadtil – det har kun været en god oplevelse: 

“Jeg synes også, at folk tager de frivillige alvorligt. Folk har respekt for og tillid til de frivillige, og det synes jeg er mega nice. Om man kan svare på folks spørgsmål eller ej, så er alle bare mega glade, fordi de er på festival.”

Valdemar Rudd Andersen - frivillig i Food Court. Foto: Ingrid Lautrup Nysom

Valdemar Rudd Andersen, 20 år: Det har været lidt mere luksus, med en masse mad og andre goder.”

Over en grillet toast og en kop gratis kaffe snakkede vi i frivillig-loungen med Valdemar. Han arbejdede i opvarmningsdagene, hvor han satte lys op i den store madhal på festivalpladsen, Food Court. 

Gennem arbejdsdagene satte Valdemar stor pris på at være frivillig sammen med sine tre gode venner. Det var både hyggeligt at arbejde, holde pause og spise sammen. Samtidig gjorde det de frivillige timer en hel del sjovere, at han også lærte andre frivillige at kende, mens han arbejdede.

På grund af den generelle mangel på frivillige på Roskilde festival i år, fortæller Valdemar om et arbejde, der var lidt tidspresset. Det påvirkede dog ikke stemningen:

“Der har været et godt blik fra lederne på, at det var et frivilligt arbejde, så det har været meget chilleren.”

Der var også overskud til at lederne kunne joke med, at folk var kommet for sent på grund af tømmermænd.
For Valdemar har frivilligheden og festen været en god kombination, som han nok vil gentage til næste år:

“Det har passet mig meget godt at gå at pusle med ledninger, hygge lidt i stilheden på festivalpladsen, spise en masse lækker mad, og så komme ned om aftenen og feste, hvis man ville det.”

Ét styks Roskilde Festival senere

Efter syv festlige dage er festivalen forbi for vores og tusinder andres vedkommende. En uge med solbrændte skuldre, makrel i tomat på smuldret rugbrød og lunkne øl. En uge med hygge i campen siddende på en ødelagt campingstol og kram fra gode venner. En uge fyldt med vidunderligt mange nye ansigter i mængden. En uge med mødet med en masse engagerede unge mennesker, som får det hele til at hænge sammen – både udadtil og bag kulissen. 

For andre er festivalen endnu ikke helt slut. Flere frivillige som Jonathan knokler videre for at slette de spor af den kæmpe fest, der den seneste uge er blevet holdt på Dyrskuepladsen. Knokler videre for at vi til næste år kan vende tilbage for at gøre det hele én gang til. 

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her