Fra Palæstina til projektor: Flugten i fokus

05. september 2024

Det vedvarende folkemord mod det palæstinensiske folk og den manglende anerkendelse af netop dette får Rebecca til at reflektere over den tryghed, hun er født i. Artiklen er en skildring af flygtninges rejse fra krigens ruiner til biograflærredets skær.

‘Human Flow’ (2017) af Ai Weiwei 

Mere end 65 millioner mennesker er rundt omkring på hele kloden blevet tvunget ud af deres hjem og er nu på flugt fra krig, hungersnød og naturkatastrofer. Med sine kontinuerlige, smukke vidvinkel-skud skaber ‘Human Flow’ et bredt og informativt syn på et globalt problem.

‘Human Flow’ imponerer ikke kun med rørende drone-skud over massive ruinbyer, men gør også en dyd ud af at skabe et æstetisk billede med fokus på både komposition og farve. 

Filmen informerer også om historien bag de største migrationer tilbage i tiden og forklarer desuden, hvorfor netop ruterne, der bliver brugt af flygtninge i dag, ligger som de gør. 

Derudover får vi en lang liste over landes oplevelser med den massive menneskelige migration, der sker i dag. 

‘Human Flow’ er for dig, der ønsker at lære om, hvad der egentlig sker, når mennesker flygter fra deres hjem, og de mange årsager, der kan forårsage det. Med denne film får du ikke alene en masse vigtig og informerende fakta, men også en smuk og æstetisk oplevelse, der sætter sig godt fast i hjertet. 

Filmen er tilgængelig på YouSee.

‘Flugt’ (2021) af Jonas Poher Rasmussen

‘Flugt’ er en dansk animeret kortfilm om den succesfulde danske akademiker Amin. Amin skal giftes med sin kæreste, Kasper, men før det kan ske, må han se sin grusomme fortid i øjnene.

Filmens instruktør, Jonas Poher Rasmussen, kender selv Amin og vil gennem film fortælle hans historie om at flygte fra Afghanistan til Danmark som ung dreng. 

‘Flugt’ leger med termen “dokumentar”, da man gennem størstedelen af filmen hører Amin fortælle om sin barndom, alt imens smukke og til tider skræmmende illustrationer rammer vores for evigt mærkede øjne.

‘Flugt’ har både sørgmodige, skræmmende og surrealistiske øjeblikke, hvor man som seer næsten ikke kan begribe, at de situationer, som så pænt påklædt optræder på skærmen, også er sande. 

‘Flugt’ er en eminent dokumentar til dig, der ønsker at se og lære om, hvad det indebærer at flygte fra sit hjem, men stadig trænger en kreativ og let måde at bringe den grusomme sandhed frem på. Filmen er ikke kun i Danmark anerkendt for sin smukke og rørende måde at bringe Amins fortælling frem i lyset, men blev til Oscar-uddelingen i 2022 også nomineret til hele tre kategorier, herunder bedste dokumentar.  

Filmen er tilgængelig på DR TV.

‘Fra Haifa til Nørrebro’ (2009) af Omar Shargawi

“Skal jeg mon begraves ved din side? Eller et helt andet sted?” 

‘Fra Haifa til Nørrebro’ er en dansk-arabisk film af Omar Shargawi, der gennem denne rå og nostalgiske dokumentar portrætterer sin far, Munir, der som 9-årig flygtede fra Palæstina med sin familie.

I dokumentaren vender Munir tilbage til sin barndomsby i håbet om, at en lang og endeløs kamp endelig kan forløses. At den indebrændte vrede og sorg, der endnu blusser i hans hjerte, kan få en ende. 

Med rustik kvalitet og håndholdt kamera giver filmen dens seere følelsen af at være til stede selv. Vi sidder selv i dagligstuen eller i køkkenet med Munir og lader ham fortælle om den angst og usikkerhed, der bor i ham endnu.

Vi er budt velkommen i flere generationers pinsel og får et indblik i, hvilke følelsesmæssige traumer der ikke alene sætter sig på kroppen, men i sjælen på de mennesker, der ikke bare er tvunget ud af deres hjem, men også benægtet deres identitet.  

‘Fra Haifa til Nørrebro’ er en rørende, rå og relevant film for dig, der ønsker at få et indblik i ikke kun, hvad det vil sige at flygte fra et hjem, men også i, hvad det gør ved et menneske, en familie, en identitet og en sjæl. 

Filmen er tilgængelig på Filmstriben.

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe?

Selvom det måske virker uoverskueligt og svært, kan du have større indflydelse og gavn, end du måske lige går og regner med. Her er tre måder, du kan gøre en forskel på:

1) Tag en aktiv rolle i den film, der udspiller sig i verden nu

Bare det, at du læser denne artikel, er med til at skabe fokus og opmærksomhed på et globalt problem. Ved at engagere sig og undersøge, hvilke organisationer og frivillige grupper, der hjælper flygtninge, er du med til at rette fokus mod hvad der betyder noget netop nu.

2) Frivillig i fokus

Du kan hjælpe med at øge bevidstheden om flygtningesituationer ved at deltage i eller organisere events, filmvisninger eller samtaler, der belyser deres udfordringer og behov. Engagér dig i lokale initiativer eller netværk, der arbejder for at forbedre flygtninges situation. Du kan også deltage i programmer, der tilbyder sprogundervisning, juridisk støtte eller integration.

3) Fra tilskuer til aktiv hjælp

Hvis du er der i livet, hvor du har økonomisk overskud, er det altid godt at støtte organisationer, der arbejder med flygtninge, ved at bidrage med penge. Hvis ikke det er penge, du har i overskud, kan du donere tøj eller andre nødvendige fornødenheder. Din ekstra indsats kan gøre en stor forskel.

Hvis ikke du har den mulighed, kan du stadig gøre en forskel ved at inspirere andre til det. Ved at bruge dine sociale medier til at dele information om flygtninge kan du – ligesom at et kamera fanger øjeblikke – fange dit netværks opmærksomhed og inspirere andre til at handle.


Tekst: Rebecca Hammerich Egendal
Illustrationer: Katrine Frimor
Redaktør: Mille Ravn Nyhauge

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her