Hvad vil det sige at være kunstner?

20. november 2020

Samtalen danner rammen for søstrene Laura og Matildes tanker om, hvad det vil sige at være kunstner. De var med da finalen i Teaterbattle 2020 blev afholdt for en lille måned siden, oplevelsen satte en tankestrøm i gang om, hvordan vi er kunstnere og hvad det gør ved os at blive bedømt.

Hej Laura

Jeg så netop, at det snart er en måned siden, vi så finalen i Teaterbattle i Teaterhuset. Tak, fordi du ville tage med mig. Det er oplevelser som denne her, jeg virkelig holder af at dele med dig, ikke mindst fordi de altid afføder spændende samtaler i bilen, toget eller på en bænk efterfølgende.
Det var et meget intimt rum at træde ind i, især fordi vi delte det med alle de som havde deltaget i løbet af ugen. Jeg synes altid, at man kan mærke sådan en stemning, og vi befandt os jo bogstavelig talt oppe under taget på på Huset KBH, blandt et utal af kostumer og rekvisitter – badedragter og konfettirør. 

Vi snakkede om, hvordan et arrangement som dette kan agere springbræt for talent, og at det her koncept er perfekt at rette sin drivkraft i mod. Men da jeg gik mod metroen senere, slog det mig, at jeg glemte at spørge dig, om du ville bruge dette arrangement som afsæt? Og om du mener, man kan vinde sig til at være kunstner? Jeg har svært ved at se, hvordan man ellers vil kun “bryde igennem”, men her ved jeg, at du er bedre orienteret end mig. 

Der er flere ting, som har kørt rundt i mine tanker siden vi så denne finale. Det er andet år, Teaterbattle bliver afholdt, og konceptet er meget håndgribeligt:
Alle mellem 15-30 år kan tilmelde sig, både i grupper og som enkeltpersoner og de får så 10 min. på scenen til at vise et brudstykke af deres forestilling for juryen.
10 min. er ikke lang tid, men jeg var overrasket over, hvor meget handling de alligevel formåede at få ind. Vi så både dialoger og performance, stykker med klar handling og vilde fortolkninger, selvom vi kun så de tre finalister. Men når der er så klare regler, hvad gør det så ved kunstneren? Ville du synes, at det var motiverende, eller ville det stoppe din kreative proces?
Der er kun én vinder af Teaterbattle, en vinder valgt af juryen. Jeg tænker at det må være hårdt, for hvorfor skal nogen bedømme, hvad der er bedst? Al kunst er vel subjektiv?  

Nu får du lidt et tankemylder tilsendt, men det er kun, fordi dette er en udtryksform, jeg slet ikke føler mig hjemme i. Igen viser dette “medie” en ny dimension af mangfoldighed og diversitet. Og tilbage sidder jeg med det spørgsmålet: Hvad vil det sige at være kunstner?

 

dBh.
Din søster 

"Men, Matilde, det er bare en betingelse for alle kunstfag, som ingen nogensinde kan ændre på"

Kære Matilde

Jamen, jeg kan da kun sige selv tak for sådan en relevant og spændende invitation. Teaterbattle har i den grad også fyldt mine tanker, siden vi forlod et lille rum med store drømme. Det fællesskab, der altid har været en af de største drivkræfter i min egen gøren med teater, opnåede helt nye højder.

Hmmm, om man kan vinde sig til at være kunstner? Det gik vel op for mig, at denne platform er højst nødvendig. Jeg synes dog samtidig også altid, at det er hårdt at se kunst i sådan en konkurrence-setting. Jeg er jo med på, at det ganske enkelt er det, man gør nu til dags. En konkurrence er et grundlag for en hel karriere. Jeg mener blot, at tempoet nogle gange bliver så hurtigt, at man har svært ved at trække vejret. Kunsten ved at være kunstner ligger jo i at stå ved sig selv og finde sin egen rytme. Man kan nok ikke vinde sig til at være kunstner, men man kan vinde sig til plads. Til et rum at udforme sin kunst i, hvilket er langt mere essentielt end selve kunstnertitlen, hvis du spørger mig. Derfor kunne jeg da godt se mig selv stå på Teaterhusets scene, men først når jeg har et produkt, jeg kan ånde i. 

Angående faste regler og deres indflydelse på stykket synes jeg altid, at det er dejligt at have en deadline. Mine tanker ville jo ellers blive alt for store og sno sig ned ad irrelevante veje. Klare benspænd er derfor ofte en stor hjælp. Selvom 10 min. kan lyde af lidt, handler det om at skære ind til benet. Hvis jeg stod i deltagernes sted, ville jeg selvfølgelig have min storyline delvist planlagt, men den helt store kunst er at fremlægge det enkelt og spiseligt. På den måde er Teaterbattle en form for pitch, ligesom med iværksætterne i tv-programmet Løvens Hule. Det at være kunstner er også en form for iværksætteri. At få en god idé og derfra bygge den op fra bunden. 

Der, hvor jeg synes, at det begynder at blive svært, er ved bedømmelsen af kunst. For er kunst virkelig noget, der skal pitches? En skuespiller skal dele ud af sig selv, hver gang de står foran en underviser eller et publikum. Faget kræver blottelse, det kræver, at man giver. Når kunst dermed bliver bedømt, er det ensbetydende med, at ens personlighed bliver bedømt. Men, Matilde, det er bare en betingelse for alle kunstfag, som ingen nogensinde kan ændre på. Hvis der overhovedet er nogen, der skal have en chance for at nå til tops, skal der også være nogle, der skiller fårene fra bukkene. Som kunstner skal man huske på ikke at tage et afslag for personligt, selvom det, du havde kreeret, var personligt. 

Teaterbattle er et vigtigt fællesskab og, ikke mindst, et vigtigt møde med teateruniverset. Men hvad det præcis vil sige at være kunstner, håber jeg er noget, vi vil blive ved med at spørge os selv om.

 

dB tanker
Din søster 

Hvad vil det sige at være kunstner for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her