SEINblik

13. februar 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om DGS’ sejr og Metas trussel til Europa. 

Gymnasieelever sejrer og får ny pulje
I torsdags kl. 12 droppede gymnasieelever på flere af landets gymnasier den almindelige undervisning. De samledes i stedet i kantiner og gymnastiksale for at modtage virtuel seksualundervisning fra organisationerne Sex og Samfund og LGBT+ Danmark.

Hvert år i uge 6 sætter Sex og Samfund fokus på et bestemt emne med kampagnen ‘Uge Sex’. I år var temaet samtykke og grænser, men det er de færreste unge mennesker, der faktisk blev undervist i dette.

Det er nemlig kun i folkeskolen, at seksualundervisning er obligatorisk. Selvom den gennemsnitlige seksuelle debutalder ligger på 16 år, som er lige der, de fleste starter på ungdomsuddannelse, så er der her intet krav om seksualundervisning, og det, mener Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, er for dårligt. Her siger forkvinde Alma Tynell, at der er et ‘kæmpe behov’, eftersom mange unge misforstår hinandens grænser og betydningen af samtykke.

Det lader dog til, at Alma Tynell og resten af de strejkende gymnasieelever er blevet hørt. I torsdags, samme dag som gymnasiernes strejke, meddelte Børne- og Undervisningsministeriet, at de har oprettet “en ny ansøgningspulje 2 millioner kroner i 2022 med det formål at styrke seksualundervisningen på ungdomsuddannelserne og den forberedende grunduddannelse (FGU)”. Puljen har til formål “at få en tidssvarende seksualundervisning, så eleverne kan få øget indsigt i emner som for eksempel samtykke, køn og grænser”. 

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning hylder puljen på deres sociale medier og kommenterer: “Det er en kæmpe sejr for DGS!”.

Foto af Anders Hedegaard

Foto af Anders Hedegaard

Byen er genåbnet, så husk at passe på hinanden!
I sidste weekend åbnede bylivet endelig op igen, og også i denne uge er der både i weekenden og i hverdagene blevet drukket drinks og danset igennem på barer og natklubber.

Det har for mange været både tiltrængt og forløsende, men man må ikke glemme, at det festglade natteliv også har en skyggeside, der bl.a. indebærer vold, ulykker og misbrug. 

Derfor opfordrer SEIN til, at alle husker at passe godt på sig selv og hinanden, når I går ud i nattelivet <3

Et år efter dramaet i Australien, truer Meta nu Europa
Før vi overhovedet har nået at vænne os til, at Facebook nu hedder “Meta”, er techgiganten allerede ude af Europa – eller hvad?

I en kvartalsrapport fra Meta er der tale om et scenarie, hvor Meta kan blive nødt til at trække Instagram og Facebook ud af 27 europæiske lande. Problemet er, at Metas transatlantiske dataoverførsler mellem USA og EU-lande ikke stemmer overens med EU-domstolens lovrammer. 

Husker du situationen i Australien sidste år? Her måtte 11,4 mio. australske brugere vinke farvel til Facebook, da Australiens regering fremlagde lovforslaget, der tvang Facebook til at betale en del af deres overskud til de etablerede nyhedsmedier. 

Nyheden giver naturligvis en gispende fornemmelse hos den almene bruger hos Facebook og Instagram, men ifølge prof. i kommunikation og digitale forandringer (CBS) Mikkel Flyverbom er der ikke grund til den største bekymring. 

“Det bliver mindre og mindre lovligt og sværere og sværere at gøre. […] Lige nu tror jeg mest, at det handler om at spille med musklerne og opridse et scenarie, der er så radikalt, at man måske passer på med at lave regulering, der ender i det,” fortæller han til GAFFA.

Hvis Meta holder fast i deres trussel, vil det betyde, at over 499,7 mio. europæiske brugere af Facebook og Instagram må på udkig efter alternative sociale medier.

Fra sky til nøgenscene – Flora Ofelia Lindahl er filmstjerne på få år
I søndags kunne man læse Soundvenues interview af det unge stortalent Flora Ofelia Lindahl. Lindahls karriere startede allerede som 10-årig på MGP-scenen i Aalborg tilbage i 2015. Med overbid og lange krøller indtog hun MGP-scenen med stil og fortsætter samme linje ind i filmbranchen. 

Det går stærkt for Flora Ofelia Lindahl, da hun allerede 4 år efter sin skuespillerdebut i 2016 bliver castet som hovedrollen ”Holly” i DR-dramaserien ”Ulven Kommer”. I dag står 16-årige Flora Ofelia Lindahl som den yngste nogensinde, med prisen for årets kvindelige hovedrolle ved filmakademiets Robert, samt prisen for bedste hovedrolle ved filmfestivalen San Sebastian. 

For Flora Ofelia Lindahl har det været en anerkendelse, der har været svær at rumme.

”Det har været en utrolig god oplevelse. Jeg tror, jeg vil tænke tilbage på det som en meget overvældende oplevelse, det var vildt, hvordan man blev behandlet som en Hollywood-stjerne,” fortæller Flora Ofelia Lindahl til TV2 ØST efter filmfestivalen.

I et interview til Soundvenue beskriver Lindahl sig selv som et usikkert og genert barn, men efter årenes forløb står hun i dag frygtløst i hovedrollen ”Lise” i Tea Lindeburgs periodedrama ”Du Som Er I Himlen”.

”Der er scenen foran spejlet, som var dag ét på optagelserne, hvor jeg stillede mig op fuldstændig nøgen foran hele holdet. Det var på en måde lidt fedt at prøve, for det er jo en del af det, og der kommer bare sådan nogle scener,”fortæller Flora Ofelia Lindahl til Soundvenue.

Som 10-årig var det hendes charmerende overbid, men i dag er det Flora Ofelia Lindahls enestående skuespillertalent, der giver opmærksomhed, castings og store priser.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her