Hvorfor heler mit hjerte så langsomt?

07. oktober 2024

Genudgivelse

Er helingsprocessen efter et endt forhold så simpel, at den kan deles op i forskellige faser? Og er det overhovedet en god måde at komme sig over et brud på? I dette indlæg reflekterer Emma over, hvordan idéen om accept ikke gav mening for hende, efter hun gik fra sin kæreste.

Illustration af: Emma Louise Wilson

Jeg så engang en TED Talk om helingsprocessen efter et endt forhold. Det var en lidt ældre, klog og – efter min optik – troværdig mand, der gav mig håb for, hvornår jeg skulle komme ud af den lidelse, som jeg sad i efter mit brud fra min ekskæreste.

I sin tale fortalte han om, hvordan helingsprocessen er delt op i forskellige simple faser, som jeg syntes virkede genkendelige. Og efterfølgende tænkte jeg, at jeg virkelig havde knækket koden til, hvordan jeg hurtigt ville komme mig over mit brud og blive oprigtigt glad igen.

Første fase: Du starter godt ud med at være ked af det og forvirret, og hermed er du i benægtelses- eller chokfasen. Det kan ikke være rigtigt, det her, de skal da nok komme tilbage.”

Næste fase sker så, når de stadig ikke er kommet tilbage endnu. Her træder du ind i vrede-fasen. Du finder grunde til at være sur i stedet for ked af det. Måske er du alt i alt egentlig bare sur over, at din tidligere kæreste er skyld i, at du sidder i så meget sorg. Det er da pissetarveligt.

Derefter kommer du den depressive fase. Her er du bare rigtig ked af det. Måske reflekterer du egentlig også over, hvad der gik galt i forholdet, og hvorfor det netop gik galt. Du indser, at det ikke nytter så meget at være sur mere. Du begynder stille og roligt at nærme dig den sidste fase, og den kan du godt glæde dig til …

Det er nemlig accept-fasen. Her accepterer man, hvad der er sket. Vi har slået op, og vi finder ikke sammen igen, og det er helt okay. Det er faktisk sådan, det skal være”. Og bum, så er du i mål.

Tillykke, du er officielt kommet videre!

Og bum, så er du i mål. Tillykke, du er officielt kommet videre!

Denne fase bed jeg rigtig meget mærke i. Jeg så det nemlig lidt som et kapløp om, hvor hurtigt jeg kunne overkomme de første tre faser og nå den sidste fase – og dermed være “kommet mig” over bruddet hurtigst muligt.

Accept-fasen er jo på alle måder det, man går og stræber efter i mange måneder.

Men okay, nu er jeg faktisk i accept-fasen. Jeg har fundet ro i, at tingene er, som de skal være, og at vi ikke bliver kærester igen. Den tanke virker faktisk helt fjern nu. Jeg har reflekteret over, hvad der gik galt, og taget det med mig videre ud i fremtiden.

Så hvorfor er jeg stadig trist? Har jeg gjort noget forkert? Hvad er det, jeg mangler at føle? Der er jo ikke flere faser tilbage.

Det er netop derfor, jeg ikke kan lade være med at være kritisk over for idéen om disse faser. Jeg er sikker på, at de fleste vil kunne genkende mindst en af faserne. Og de vil derfor mene, at modellen giver god mening – ligesom jeg selv gjorde.

Men som jeg mærkede, så er der måske andre, der heller ikke føler, at det er nok at skulle igennem de forskellige faser, før man kan føle sig hundrede procent helet.

Derudover tager idéen ikke højde for, at vi som mennesker reagerer forskelligt i situationer. Og det er måske ikke alle, der skal igennem alle faserne, før de føler sig helet. Vil en person, der normalt reagerer i vrede, for eksempel også skulle igennem den depressive fase – og omvendt?

Det kan også være, at nogen skal mærke faserne i en anderledes rækkefølge. Ville det betyde, at man så røg frem og tilbage i faserne? Hvis dette var tilfældet, ville man heller ikke kunne bruge denne idé. Man ville simpelthen miste overblikket over, hvor man var i processen.

I mine refleksioner over hvorfor jeg ikke følte, at accepten var nok, kom jeg frem til, at det nok var, fordi jeg stadig manglede en form for afklaring. Lige en gang for alle.

Men gør jeg virkelig det? Var alle tårerne ikke afklaring nok? Var alt den respektløshed, jeg følte, ikke afklaring nok? Ville et “undskyld” overhovedet ændre noget for mig?

I bund og grund tror jeg, at idéen om, at afklaring skulle være svaret, er bedre end nogen afklaring, jeg ville få. Hvad ville afklaring egentlig gøre for mig lige nu? Jeg tænker, at chancen er, at den ville skubbe mig tilbage i den depressive fase frem for at hjælpe mig videre ud af faserne.

Var alle tårerne ikke afklaring nok? Var alt den respektløshed, jeg følte, ikke afklaring nok?

Illustration af: Emma Louise Wilson

Jeg tror også, at mange netop sidder fast i, at de føler, at de mangler en form for afklaring. Uanset hvor man befinder sig i faserne, så kan man stadig føle, at man fortjener at få en ordentlig forklaring eller samtale om, hvad der er sket. En, som efterfølgende gerne skulle gøre, at man kan gå derfra med ro i sindet.

Den idé kan jeg heller ikke lade være med at være kritisk overfor. Jeg tror på, at man tidligt bliver nødt til at afvise idéen om, at man har brug for afklaring for at kunne komme videre.

Jeg får lidt et sug i maven, som jeg skal til at skrive det her, men nogle gange er den “rigtige” årsag, til at forholdet ikke fungerede til sidst, måske noget, man faktisk ikke har brug for at høre, vide eller forstå. Chancen er også, at der ikke har været nogen bedre grund end det, man selv kan tænke sig til, og at beslutningen bare er sket i øjeblikket.

Jeg har i hvert fald fundet en trøst i at tænke, at fortiden i bund og grund ikke eksisterer mere. Så det, som jeg skal fokusere på, er det, der sker lige nu. Og hvis jeg begynder at hive fat i problemer fra fortiden, vil jeg bare trække mig tilbage igen. Og det er faktisk det sidste, jeg har brug for.

Man bliver nødt til at tage en dag ad gangen og se fremad. Og når man tænker sådan, vil en afklaring netop ikke kunne ændre noget.

Nu er du nok nået dertil i indlægget, hvor du håber, at jeg kan fortælle dig, hvordan man så knækker koden til at komme over et brud, nu hvor jeg kommer og afviser idéerne om forskellige faser og afklaring.

Men kan jeg egentlig fortælle dig, hvad den rigtige fremgangsmåde er? Nej, desværre, det kan jeg ikke. For så kliché som det lyder, så er det jo forskelligt fra person til person. Alt, hvad jeg kan fortælle dig, er, at det, som jeg har lært, er, at det er tiden, og ikke faserne eller afklaringen, der heler dig.

Og der er ingen skam i stadig at være påvirket af, hvad der er sket, mange måneder efter. Hvis man tager en dag ad gangen og fokuserer på at leve i nuet og ikke kigge for meget tilbage , så vil man en eller anden dag vågne og mærke, at man helt tryg i sit eget selskab, og at man er kommet ovenpå igen.

Derudover har jeg også læst, at det skulle hjælpe at skrive det, man føler, ned. Det skulle hjælpe en med at give slip på sine følelser. Så måske ender det her faktisk alligevel med at være min afklaring.

Hvad tænker du?

  1. Luna B. siger:

    Miv Emma, hvor er du god. relaterer mega meget, især til det med, at det stadig kan gøre ondt så længe efter. Tak for indlægget <3

  2. Emma Louise W. siger:

    Tak Luna!! 🫶🏼🫶🏼

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her