Maries fem vigtigste nyheder

18. september 2017

Jeg, Marie, har udvalgt de nyheder, der har optaget mig mest i de seneste to uger. Og Freya har illustreret dem.
Så gør dog noget! Det får jeg tit lyst til at råbe, når jeg læser, lytter eller ser nyheder. I disse uger er jeg blevet ramt af den følelse flere gange. Heldigvis er der nogle, der prøver at gøre noget. Forhåbentlig virker det snart.

Af Freya Lind Jeppesen

TERROR I LONDON

Terror, terror, terror. Nu igen? Det tænker man jo. I fredags sprængte en bombe på undergrundsstationen Parson Green i London. En hjemmelavet en, der gik af i et tog og sårede 30 mennesker – ingen alvorligt. To unge mænd er blevet anholdt.
Det er ikke mere end et par måneder siden, den britiske hovedstad sidst var ramt af terror, og jeg tager mig selv i ikke længere at blive specielt berørt af nyheder som den her. Det lyder måske helt kynisk. Selvfølgelig berør det mig også i en vis grad. Men hvis jeg sammenligner med den følelse, jeg sad med, da jeg hørte om angrebet på Charlie Hebdo i Paris, så er der virkelig en forskel.
Jeg sad med min gode ven, Thomas, på en mexicansk fastfood-restaurant i New York, da nyheden nåede os. Det står fuldstændig skarpt i min erindring. Jeg kan huske, at jeg skrev hjem til mine forældre, og at vi delte tanker om, hvor forfærdeligt det var. Det ville jeg aldrig gøre ved nyheden om et terrorangreb ude i verden i dag. Jeg ved ikke, hvornår jeg er blevet ”hærdet”, men det er en erkendelse, der skræmmer mig. Der har været så mange terrorangreb, at de mudrer sammen for mig og bliver til en følelse af: Åh nej, ikke igen. Og sådan ville jeg ønske, det ikke var.

 

ETNISK UDRENSNING I MYANMAR

For et par år siden så jeg filmen ‘The Lady’ om Myanmars nuværende statsoverhoved, Aung San Suu Kyi. Jeg blev lidt fan. Hun sad 15 år i husarrest under et undertrykkende regime, hvor hun ofrede sit familieliv i en protest for at få mere frihed i sit land. Hun er en beundringsværdig kvinde – eller det var hun. Nu er hun ved at sætte det hele over styr. Lige nu bliver rohingyaer, der er et undertrykt muslimsk folkefærd i hendes land, slået ihjel i en etnisk udrensning, som militæret står bag. Det hele eskalerede for knap en måned siden, da en gruppe af militante rohingya-oprørere gik til angreb på en militærbase i det norvestlige Myanmar. Siden er tusind rohingya-muslimer blevet dræbt og mere end 370.000 er drevet på flugt. Det har vakt bekymringer og massiv kritik rundt omkring i hele verden, og FN’s sikkerhedsråd indkaldte i sidste uge til et hastemøde. Her skulle ‘The Lady’ være mødt op, men hun udeblev og forbliver stadig uden reaktion.
Læs mere om det her.

 

Af Freya Lind Jeppesen

STOP NU, NORDKOREA

Jeg bliver så træt indeni. Over dumme, halvtykke mænd, der er magtliderlige og utilregnelige. Der findes flere af den slags. To af de mest magtfulde må være Donald Trump og Kim Jong-un. Den ene mere kontroversiel end den anden. De strides. Faktisk strides Kim Jong-un nærmest med hele verden, fordi han render rundt og prøver sine atomvåben af, som var det nyt legetøj, han lige havde fået. Det har skabt en hel del røre i de sidste par uger, hvor FN har sanktioneret det nordøstasiatiske diktatur. De hårdeste sanktioner nogensinde. Lige lidt hjælper det åbenbart, for de fyrer stadig missiler af i Nordkorea, og Kim Jong-un har meldt klart ud, at han kun har tænkt sig at skulle have mere voldsomme atomvåben. Hvad kan man gøre? Nogen gør forhåbentlig snart noget, der kan starte en løsning på konflikten, selvom det umiddelbart godt kan virke helt håbløst.

 

Af Freya Lind Jeppesen

STORMVEJR I DET CARIBISKE ØHAV OG FLORIDA

Igen, har det blæst ufatteligt meget på den anden side af Atlanterhavet. Faktisk med over 250 km/t. Det, synes jeg, er rimelig svært at fatte. Men når man ser billeder af huse, hvor hele taget er revet af, så bliver det virkeligt. Stormen Irma rasede i forrige uge. Øen Barbuda, der ligger i det Caribiske Øhav, blev totalsmadret af stormen og er lige nu ubeboet. Det vil koste flere milliarder at genopbygge den, før de omkring 2.800 indbyggere kan vende hjem igen. Barbuda er bare én af øerne i det Caribiske øhav, der har været virkelig hårdt ramt af stormen. Efterfølgende ramte stormvejret Cuba og Florida godt nok med lidt mindre fart på – men stadig voldsom nok til blandt andet at oversvømme byen Jacksonville i Florida.

 

Af Freya Lind Jeppesen

MISHANDLING AF FLYGTNINGEBØRN

Mere end tre ud af fire børn bliver misbrugt, når de flygter til Europa over Middelhavet. De bliver udsat for vold, seksuelt misbrug og tvangsarbejde. Børn og unge i en virkelig sårbar situation, der bliver groft udnyttet. Da jeg læste det første gang, gav det et sug i maven. På den helt ubehagelige måde. I 2015/16 blev der registreret 300.000 flygtningebørn uden forældre eller værge. Det er mange misbrugte børn og unge. Jeg føler mig privilegeret og heldig, men så føler jeg mig også vred. Vi er tilbage ved følelsen: Så gør dog noget.
Man kan læse en rapport om emnet her.

 

Af Freya Lind Jeppesen

EKSTRA (GODT) NYT: SNELEOPARDEN ER IKKE LÆNGERE EN TRUET DYREART

Der sker mange træls ting i verden, men heldigvis er det ikke skidt det hele, og derfor vil jeg lige dele en lille bonus-feel-good-nyhed med jer. Sneleoparden er flyttet fra listen over truede dyreart til nu at være under kategorien ”sårbar”. Det betyder, at antallet af sneleoparder nu er over 2.500. Selvom arten stadig har svære levevilkår, kan vi godt klappe lidt i hænderne over det her – fordi wauw et fedt dyr!

 

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her