Maries fem vigtigste nyheder

11. december 2017

Jeg, Marie, har udvalgt de nyheder, der har optaget mig mest i de seneste to uger. Freya har illustreret dem. Der har ikke været meget stille og rolig julehygge over de seneste to uger, hvor jeg mange gange har siddet hovedrystende og tænkt, at det her er da en ond verden. Heldigvis slutter vi også denne gang af i den bløde ende med at fejre en fødselsdag.

Mennesker bliver solgt som slaver i Libyen

Flygtninge og migranter bliver solgt på slavemarkeder i Libyen. Det lyder som noget fra “gamle dage”, men det sker lige nu. Slaverne er en del af den enorme gruppe mennesker, der forsøger at flygte gennem Libyen til Europa – det har mere end 450.000 gjort igennem de seneste tre år. Rejsen er dog blevet sværere, fordi den libyske kystvagt med international hjælp forsøger at stoppe menneskesmuglingen over Middelhavet. Mange flygtninge og migranter strander derfor i Libyen, hvor nogle har solgt alt, de ejer, for at kunne komme til Europa. De er nu strandet i Libyen, og retten til deres eget liv er i hænderne på menneskesmuglerne, der sælger dem som slaver på auktion til højestbydende.
Her kan du se videoer af den surrealistiske virkelighed, hvor mænd bliver solgt, som var de dyr på auktion. At det her er en nyhed, der udspiller sig i år 2017, er fuldstændig uforståeligt, og deres virkelighed er så uendeligt langt fra vores. Det er så sindssygt uretfærdigt, og det er historier som den her, jeg virkelig synes kan sætte mine egne post-teenage-“problemer” i perspektiv.

Trump skaber fjendtlighed i Mellemøsten

Der har ikke været mange nyhedsbreve uden præsident Trump. Jeg føler en trang til at beklage det. Men hvad kan jeg gøre? Der sidder en løs kanon i Det Hvide Hus, og i denne uge har han skudt med spredehagl mod muslimer og Mellemøsten – som så ofte før.
I mandags blev Trumps indrejseforbud godkendt af den amerikanske højesteret. Det betyder, at indbyggere fra bestemte, overvejende muslimske lande ikke kan rejse ind i USA. Det drejer sig om otte lande i alt, hvoraf Iran, Libyen, Syrien, Yemen, Somalia og Tchad er muslimske, og Venezuela og Nordkorea ikke er det. Forbudet er et forsøg på at begrænse immigration og holde potentielt farlige mennesker ude af USA.
De kontroversielle tiltag stopper dog ikke her. Den amerikanske præsident har i samme uge officielt meldt ud, at USA anerkender Jerusalem som Israels hovedstad, og at han ønsker at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til den hellige by. Det er en stærkt kontroversiel udmelding, fordi Jerusalem er et ekstremt ømt punkt i hele den betændte konflikt mellem Palæstina og Israel. Trumps ord har skabt uroligheder flere steder i Mellemøsten, hvor muslimer er vrede over udmeldingen. Konflikten er højspændt på grund af en præsident, der sidder så langt fra konfliktens kerne og siger lige, hvad det passer ham. Den amerikanske præsident har ellers tidligere lovet at skabe fred mellem Israel og Palæstina. Lige nu ser det ret usandsynligt ud, at han skulle kunne bidrage til det.

Dømt krigsforbryder slog sig selv ihjel live i retssalen

Den tidligere bosnisk-kroatiske general Slobodan Praljak er blevet dømt 20-års fængsel for krigsforbrydelser under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien. Da han modtog dommen, rejste han sig op i retssalen, og for rullende kameraer drak han en flaske gift, som han efterfølgende døde af på et hospital. Han drak det i en protest og med ordene: ”Jeg har netop drukket gift. Jeg er ikke krigsforbryder. Jeg er imod denne dom!”
Den krig, Slobodan Praljak er blevet dømt for at have været en central del af, er i mediedækningen af hans selvmord blevet kaldt den største etniske udrensning i Europa efter anden verdenskrig. Jeg tog mig selv i faktisk ikke at vide noget som helst om den krig. Så hvis du heller ikke helt er med på, hvad der skete, kan vi blive en lille smule klogere her:

– Krigen opstod, efter at Jugoslavien gik i opløsning i 1991. Det var en samlet stat af republikkerne Bosnien, Serbien, Montenegro, Kroatien, Slovenien og Makedonien, hvor der opstod stridigheder om magtforholdene mellem republikkerne. Og faktisk er der ikke tale om en samlet krig. Området var præget af forskellige krige i årene fra 1991 til 1999.

Krigene bundede i de etniske, kulturelle og religiøse forskelligheder, der var i området og i de enkelte stater. Forskellene blev problematiske ved spørgsmålene om selvstændighed af republikkerne. Eksempelvis bestod Bosnien både af serbere, kroatere og muslimer, hvilket gav store konflikter om, hvad der skulle blive af republikken.

– Nogle af konflikterne førte til deciderede folkedrab med etniske udrensninger, og det var blandt de blodigste konflikter i Europa efter anden verdenskrig.

– Både FN og NATO involverede sig i konflikten, hvor også danske soldater har været sendt i krig.

Finanslovsaftalen er i hus

Der har været uenigheder, forhandlinger i overtid og sågar varsler om folketingsvalg. Men nu er der altså kommet en finanslovsaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Det har været et langt tilløbsstykke, og det hele har primært handlet om skattelettelser og udlændingestramninger med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der holder hårdt på hver deres mærkesager. LA har forsøgt at få en skatteaftale med i pakken om finansloven, og nu da finanslovsaftalen er i hus, har Anders Samuelsen proklameret, at der vil komme ”de største skattelettelser i mands minde”. Det bliver spændende at se, om det lykkes, eller om LA må sluge endnu en kamel.
DF har til gengæld fået udlændingestramninger – og så også en aftale om, at politiheste igen skal være at se i de danske gader. Lørdag morgen hørte jeg i radioen en leder fra politiet udtale noget i retning af: ”Ja, det var ikke lige det, der stod øverst på vores ønskeliste, men det kan vi da godt.” (citeret frit fra min erindring). Selv med min store kærlighed til heste, kan jeg ærlig talt godt forstå, at det ikke lige var det, politimanden havde tænkt, der skulle sættes ind netop nu med bandekrig og grænsekontrol. Selv er jeg i hvert fald svært forundret over, at der skal bruges 38 millioner de næste fire år på politiheste. Men DF er selvfølgelig meget glade for dyr.

Finland fejrer 100 års fødselsdag

På Finlands nationaldag d. 6. december fejrede landet 100 års fødselsdag. Den nyhed gjorde mig opmærksom på, hvor lidt jeg ved om Finland – udover at de har et skolesystem, der bliver kastet beundrende blikke efter, og at de er rasende glade for saunaer. Information havde i sidste weekend dedikeret hele sektionen ’Moderne Tider’ til det finske land og dets relativt korte historie. Det er en fortælling om et land, der blev født i en borgerkrig, og som på bare 100 år har bygget et rigt og meget frit land op. En del af landets nuværende situation er også, at økonomien påvirkes af Nokias tilbagegang på mobilmarkedet. Samtidig eksperimenteres der med borgerløn til en udvalgt gruppe finnere, der står udenfor arbejdsmarkedet. Finland er faktisk ret spændende, og det var jeg i hvert fald ikke selv lige klar over. Hvis du kun skal læse én artikel om fødselsdagen, så synes jeg, du skal læse den her slægtsfortælling om brutalitet og familiebånd på godt og ondt.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her