Medicin til sindet
Julie har skrevet om at tage medicin. Hun har forsøgt at sammensætte en lille håndbog, som kan bruges i tilfælde af tvivl og forvirring i forbindelse med at medicin til sindet.
Det er ulideligt at have ondt i sindet. Lige meget hvor og hvor dybt smerten sidder, så er der hjælp at finde for at komme af med den eller lindre den. Det handler om at finde den rigtige vej at gå, som giver mening for dig. Jeg har endnu ikke fundet min vej. Lige nu holder jeg pause fra at tage medicin, efter to mislykkede forsøg, med to forskellige præparater. Medicinen er ikke en løsning i min situation, men et supplement til min terapi, som jeg går til ugentligt. Jeg har valgt at bringe medicinen ind i mit forløb med håb om at kunne skabe en ro, så jeg har nemmere ved at fokusere på min terapi. Så jeg prøver at holde hovedet koldt og mærke efter.
At tage medicin er i sig selv en simpel proces. Du får din læge til at udskrive en recept, og derefter tager du medicinen som anbefalet. Måske læser du indlægssedlen, måske gør du ikke. Dog ligger der mange overvejelser bag at vælge medicin, også når det er medicin mod psykiske lidelser.
Så måske er du lige blevet tilbudt for første gang, måske for fjortende gang. Måske er du ikke blevet tilbudt endnu, men er interesseret i at vide, om det kunne være en mulighed for dig. Måske er en, du kender, blevet tilbudt medicin, og du ved ikke, hvad du skal tænke om det.
Lige meget hvad skal du først og fremmest overveje, om det overhovedet giver mening for dig. Terapi er så uendeligt alsidigt, og der findes helt sikkert en form, som passer til dig. Medicin er ingen nødvendighed. Faktisk vil jeg understrege, at terapi ofte er hovedparten af et healingsforløb, for uden terapi ville medicinen ofte ikke være noget værd, i hvert fald ikke til at starte med.
Beslutter du dig alligevel for at afprøve medicin, så vil du opleve, hvor personligt et forløb det er. Det er forvirrende og svært at finde rundt i. Da jeg begyndte på et antipsykotisk medikament, så jeg en YouTube-video af en pige, som hoppede rundt på sit værelse og talte om, hvor meget energi hun havde fået af det selvsamme medikament, som jeg tog. Imens havde jeg meldt mig syg på mit arbejde,og kunne knapt nok bevæge mig tværs over stuen for at gå på toilettet af bare træthed.
Denne slags medicin kan være svær at begynde på, og det har jeg også selv syntes. Jeg havde i lang tid slet ingen lyst til at begive mig ud i det og er faktisk stadig ikke helt sikker på, hvad jeg synes om det. Det er også helt fint at lade være med at tage medicin. Det er også helt fint at eksperimentere med alternativ medicin, det kan faktisk være en utrolig verden at dykke ned i for nogle. Tag alle overvejelserne med dig.
Ud fra egen erfaring, samtale med min terapeut (som har udskrevet medicin til mig), en masse googling og samtaler med andre, som tager medicin mod psykiske lidelser, så har jeg forsøgt at sammensætte en lille håndbog, som kan bruges i tilfælde af tvivlsomhed og forvirring i forbindelse med denne slags medicin. Det er som sagt svært at generalisere forskellige menneskers medikamentelle forløb, men jeg har selv stået i flere tilfælde, hvor jeg ikke har kunnet finde hoved og hale i mine følelser og tanker om medicinen.
Du er blevet tilbudt medicin, eventuelt antidepressivt-, antipsykotisk-, centralstimulerende-, stemningsstabiliserende-, sove- eller nervemedicin for første gang.
Først og fremmest er det vigtigt, at din behandler eller læge har et kendskab til din historie og din tilstand. Selvfølgelig kan der opstå akutte situationer, hvor der ikke er tid til at lære dig at kende. Det er vigtigt for at finde frem til det rigtige præparat.
Hvis der er tid og mulighed, så kan det være fordelagtigt at bede om eller tage imod en mere generel helbredsundersøgelse. Blodprøver, blodtryksmålinger, EKG, taljemål og vejning m.m. Det er faktorer, som er svære at se udefra og er derfor gode at kende til, inden man begynder en behandling.
Vær i samtale med din læge eller behandler om, hvad du ønsker at få ud af en medikamentel behandling. Skriv eventuelt nogle tanker ned, inden du mødes med personen. Tænk også over, hvilke bivirkninger du finder utilgivelige. Jeg frabad mig personligt medicin, som gav mig for meget træthed. Det er tæt på umuligt at undgå bivirkninger, men overvej, hvilke du kan leve med frem for andre. Det kan være ting som træthed, nedsat sexlyst eller vægtøgning.
Når du så bliver tilbudt et præparat, så kan det være en god ide at få navnet skrevet ned på en seddel til at tage med hjem, før du får det udskrevet. På den måde kan du gå hjem og undersøge præparatet lidt, inden du kaster dig ud i det. Her kan jeg anbefale hjemmesiden medicin.dk, hvor du kan finde alle slags medicin, læse om anvendelse, særlige advarsler, bivirkninger og oven i købet se billeder af præparatet. Desuden er internettet spækket med folk, som deler deres oplevelser med lige præcis den medicin, som du er blevet tilbudt, specielt YouTube kan være spændende at udforske.
Med din første recept vil jeg anbefale dig en notesbog, eller at du gør plads i telefonen eller på computeren til at samle nogle tanker og følelser om medicinen. Det kan være svært at holde styr på, hvordan medicinen påvirker dig, og derfor er det smart at skrive ned, når du eksempelvis har kvalme eller føler dig døsig. Skriv i virkeligheden alt, hvad du kommer i tanke om i forbindelse med behandlingen, ned.
Sidst kan jeg ikke anbefale nok at inddrage nogle mennesker, som står dig nær. Om det er dine forældre, dine kollegaer, en ven, din terapeut, en kæreste, en penneven eller noget helt andet. Ofte kan det være svært at holde styr på alle de ting, der sker med dig, når du begynder en behandling, og folk omkring dig kommer helt sikkert til at kunne mærke en forandring, god eller dårlig. Derfor er det vigtigt ikke at stå alene med medicinen.
Og forresten, så pas på dig selv. Medicin er hårdt mod krop og sjæl, specielt i begyndelsen. Vær opmærksom på ikke at presse dig selv med skole, arbejde og aftaler.
Du har allerede prøvet et eller flere slags medikamenter, men føler endnu ikke, at du har fundet det optimale for dig.
Lige nu er jeg selv i gang med at finde det helt rigtige præparat, som passer til mig og min hverdag. Eller finde ud af, om jeg overhovedet skal tage medicin. Jeg er blevet tilbudt tre forskellige præparater og har prøvet to af dem, endnu uden held. Lad dig ikke slå ud af præparater, der ikke fungerer for dig. Overvej derimod, hvad der gik galt, hvilke bivirkninger der ikke fungerede for dig, hvorfor du ikke føler, at du fik det optimale ud af din medicin.
Vær i fortsat samtale med en behandler eller læge, som du stoler på. Inddrag dem, når du tvivler på den medicin, som du tager, inddrag dem, hvis du ønsker at stoppe.
Jeg er personligt i gang med at holde pause mellem medikamenter for at komme tilbage til basis, så jeg kan få en bedre føling af, hvad medicinen gør ved mig. For nogle vil det være fuldkommen umuligt at være medicinfri, men mærk i stedet godt og grundigt efter i din krop og i din psyke, og overvej, hvad du ønsker at få ud af det næste præparat i sammenligning med dem, som du allerede har forsøgt dig med.
Du er interesseret i at prøve medicin af, men har endnu ikke fået et tilbud af en behandler eller læge.
Er du endnu ikke blevet tilbudt medicin mod psykiske udfordringer og lidelser, men er du interesseret i at forsøge dig med sådan en behandling, skal du gå til egen læge. Alt efter din situation vil du få tilbudt medicin af din læge eller få en henvisning videre. Det er dog i modstrid med retningslinjerne at praktiserende læger selv udskriver medicin mod eksempelvis depression og angst. Derfor vil en henvisning til en psykiater være det mest optimale.
Gør dig nogle overvejelser om andre behandlingsmetoder. Kunne det måske være en idé at starte i et terapiforløb? Der findes mange forskellige former for terapi, det kan være alt fra gruppeterapi til kropsterapi.
Du har et menneske nær dig, som er begyndt en medikamentel behandling.
Et menneske, som du har kær, overvejer et medikamentelt behandlingsforløb eller er allerede midt i et. Medicin er svært at have med at gøre alene, og der vil i de fleste tilfælde være pårørende indblandet i en eller anden grad. Det første, du skal gøre, er at læse Psykiatrifondens råd til pårørende og generelt google dig lidt frem til, hvad det egentlig vil sige at være pårørende.
Generelt vil jeg opfordre alle til at oplyse sig selv på den ene eller anden måde, hvis du kender et menneske, som tager medicin mod psykiske lidelser. Vær i samtale med personen om, hvad han/hun tænker og føler inden, under og efter behandlingen.
Er du forælder eller værge, så kan det måske være en god ide at deltage i samtaler med læge eller behandler.
Derudover kan det ikke understreges nok, at det ikke nytter noget at ytre nogen tvivl om personens valg om at tage imod en medikamentel behandling. Lider man af psykiske vanskeligheder, så vil man for alt i verden bare gerne hjælpe sig selv til at få en mere tålelig hverdag og måske ovenikøbet blive fri fra sine lidelser, og har man valgt at forsøge sig med medicin, så er der en grund. Så vær en støtte for din kære.
Du er bare generelt interesseret eller har blot fundet vej til dette skriv ved et tilfælde.
Fordøm ej andre for at gøre noget for dem selv, som du ikke selv ville gøre. Har en person, du kender, valgt medicinen fra, så er det helt okay. Har en person, du kender, valgt medicin til, så er det også helt okay. Er du ikke positivt stemt over for medicin mod psykiske lidelser, så hold det for dig selv, indtil nogen spørger ind til din holdning. Og så skal det selvfølgelig understreges til sidst, at det altid gavner at undersøge noget, du ikke forstår, med neutralitet i stedet for en forudindtaget holdning. Alle mennesker, medicinerede eller ej, prøver bare at skabe en bedre hverdag for dem selv, inklusiv dig.
Hvad tænker du?