MixText til alle de ord, som andre har sagt

20. oktober 2020

Tænk på et mixtape. En samling musiknumre, der sammensættes på et kassettebånd, for at lytteren kan dyrke noget helt bestemt. En følelse. En stemning. En fortælling. Tænk på dine playlister med titler som “Sommer”, “Hvad floorgår der” og “<3”.

En MixText er ikke en samling musiknumre, men tekster. Det er lyrik, romanuddrag, Messenger-tråde, sangtekster og citater.

Denne Mixtext er et udpluk af citater, som Astrid har samlet under noter på sin iPhone gennem de sidste år. Hvert citat er efterfulgt med Astrids egne ord om det, de får hende til at tænke.

Denne MixText er til alle de ord, som andre har sagt.

“Kærlighed er den ekstremt vanskelige erkendelse af, at noget andet end en selv er virkeligt”

Dette citat stammer fra bogen Existentialists and Mystics: Writings on Philosophy and Literature (1997) af den britiske filosof og forfatter Iris Murdoch

Svend Brinkmann har videregivet dette citat i sin bog Ståsteder. Det er det eneste af hans bog, jeg har læst. Det var alt, hvad jeg havde brug for.

“Pointen er ikke at kvinden blot skal tage magten ud af mandens hænder, for det ville ikke ændre noget i verden. Det er et spørgsmål om at tilintetgøre begrebet om magt”

Dette citat stammer fra den franske filosof og forfatter Simone de Beauvoir

Jeg sidder for bordenden af et møbel i min lejlighed og kigger på min computerskærm foran mig og lidt på ejendommene og kirkespiret foran vinduet. Og mens jeg sidder og drikker kaffe af porcelæn med filosofihistorien og mærker afstanden, da jeg forgæves rækker ud efter Det andet køn, der sammen med Murdoch, Butler og Arendt danner en bogstak i den anden ende af bordet, forstår jeg, hvorfor så mange mænd gennem tiden har syntes så godt om at sidde netop her, på denne plads.

“Jeg er cigaretternes glød
og jazzmusikkens rytme,
hurtig, let, men med en underklang
af død”

Dette citat stammer fra digtet “Vi sender dansemusik om natten” fra digtsamlingen Krigere uden våben (1943) af Morten Nielsen

Slagsmålshvide drenge
i fjernsynsblå rum
ser ud på plettede skyskrabersilhuetter
i byer der har potentiale til at blive deres
De går ud af bygningen og ud på gaden
Sætter sig ind i en bil
De drikker ud og kører pisse-fulde ind i et træ
Den ene dør næsten
Neonblink og hallucinationsfremkaldende stoffer og fucking mange penge i erstatning
Efter sommer er det 3.g og derefter resten af de timer og dage vi får

“At læse og opdage at verden er lige så stor, som man drømte”

Dette citat stammer fra et foredrag i Odense Valgmenighed med den islandske romanforfatter Jon Kalman Steffanson i efteråret 2015  

Moderne filosoffer, sociologer og idéhistorikere taler om begrebernes, og dermed verdens, affortryllelse. De taler om, hvordan verden i nyere tid bevæger sig mod en stadig rationalisering og søgen efter afdækning af den sande virkelighed. De menneskeskabte myter, fortællinger og historier skal vige for den transparente videnskabelige sandhed. Men det ville være misforstået at mene, at de menneskekonstruerede virkeligheder, som vi fx møder i fiktionen, ikke skulle rumme lige så meget virkelighed som Newtons love. Den franske forfatter og filosof Simone de Beauvoir skriver i sin biografi En velopdragen ung piges erindringer: “Litteratur tager sin hævn over virkeligheden ved at gøre den til slave af fiktionen.” Al fiktion står på skuldrene af virkeligheden. Ligesom alle ord udspringer af virkeligheden. Alt er virkelighed. Forfatteren skriver ud fra en række upræciserede love om hvordan virkeligheden er. I hvert fald i dennes del af virkeligheden. Det handler måske ikke om, hvorfor et æble falder til jorden i stedet for at stige opad, men om hvorfor vi gør, som vi gør, hvordan vi agerer med hinanden, og hvilke idéer vi lever ud fra. Det er det, der gør det fortryllende at læse. Det er det, der gør, at man kan opdage “…at verden er lige så stor, som man drømte.” Max Weber, affortryllelsesbegrebets fader, mente, at vi med affortryllelsen kom til at se verden for det, den egentlig er. Det er vel i en søgen efter dette, man læser andres ord. Sætningskonstruktioner er ikke nødvendigvis beviselig empiri, men det er det reneste udtryk for sandhed hos den, der siger det, og den, der gemmer det under noter på sin iPhone for ikke at glemme det.

“Du er det fineste jeg ved
Du er det dyrebareste i verden
Du er som stjernerne, som vindene, som bølgerne,
som fuglene, som blomsterne på marken”

Dette citat stammer fra Sang til friheden (1982), som er Bjørn Afzelius’ bearbejdelse af en cubansk frihedssang oprindeligt skrevet af Silvio Rodriguez

Alle mennesker drømmer. Måske ikke om natten, mens de sover, men om dagen. Også i dag drømmer jeg.
Her er som en ørken. Death Valley måske, i hvert fald om sommeren. Jeg har aldrig været der, i Californien, men det lyder øde. Her, inden sommerhussæsonen begynder, er der ingen mennesker, og jeg føler ensomheden som en anden tidszone, hvor alt er langsomt, måske slet ikke eksisterende. Jeg sætter mig i marehalmen, med benene ud over kanten. Man skal passe på, at sandet ikke skrider under én.
Vandet er stille i dag, og solen står højt. På stranden holder en pearl white multicoated Tesla X. Jeg ser den først nu. Den er hvid, og solens genskær får den til at gå i et med sandet. Dørene er åbne. Jeg tror ikke, at man må køre på stranden her, men jeg tænker, at hvis man ejer en bil som den, er man vel ligeglad. Jeg får pludselig lyst til at mærke, om den findes i virkeligheden, for jeg har hørt, at det sker, at man får hallucinationer i ørkener. Hvem der dog havde en flyvende bil.

“Vi er besat af at spare tid, men til hvilken pris? Man siger, at tid er penge, men det er forkert. Tid er livet, tid er ikke penge”

Dette citat stammer fra en artikel i Weekendavisen, hvor den indiske arkitekt Anupama Kundoo interviewes under overskriften “Frihed” (2020)

Vi er besat af økonomien. Annekteret af vores egen valutakonstruktion. Forestil dig, hvis livet kom før pengene og ikke omvendt. Se det her:

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her