Når vi taler om sex, så tøver vi

10. februar 2023

Der findes mange sjove synonymer for vores kønsdele, men hvorfor er der så få seriøse? Hvilke ord skal vi bruge om vores kroppe, når vi er sårbare? Kan aftabuisering udvide vores seksuelle ordforråd på en konstruktiv måde? Jeg dykker ned i sex-sproget.

Jeg holder tit en lille pause, inden jeg skal til at sige et sex-relateret ord. Som om jeg har lidt modvilje mod at sige ordet højt. Det her er på trods af, at jeg ellers synes, at jeg er vokset fra min seksuelle blufærdighed, og derfor undrer det mig, at jeg stadig har svært ved at sige bestemte ord. Det er især, når min kæreste og jeg snakker seriøst om sex eller har sex, at jeg føler, jeg mangler ord. Jeg synes virkelig ikke at fisse og nosser ligger særligt godt i munden, når jeg gerne vil tages seriøst.

I jagten på et bedre seksuelt ordforråd, har jeg spurgt efter synonymer til penis, vagina, bryster og testikler blandt mine venner. Det findes selvfølgelig mange sex-ord udover dem til at beskrive kropsdele, men for at gøre opgaven mere overskuelig startede jeg der. Jeg har inddelt forslagene i kategorier. Først er der alle de ord, som passer rigtig godt ind i en Suspekt-tekst: pik, patter, fisse, kusse, nosser, klunker. Så er der en række ord, som er mad-relaterede: meloner, dadler, løg, nødder eller kokosnødder, banan, pølse. Der er også nogle ord i en kategori, som jeg kalder ‘børnehaven’. Det er tissekone, tissemand, babser, boller. Den sidste kategori, som jeg tager med her, er ord, vi har lånt fra engelsk: boobs/boobies, titts/titties, nipples, pussy. Det var rigtig mange ord for de samme fire kropsdele. Mon der findes et segment af sproget, der er mere synonymrigt end sex-ord?

Jeg lægger mærke til en gennemgående tendens i vores seksuelle ordforråd; humoren. Den er helt afgjort et af vores vigtigste redskaber til aftabuisering. Den er pisseeffektiv og tilgængelig for alle. Humoren har gjort meget godt for vores seksuelle ordforråd, når det kommer til de samtaler vi har med vores venner, måske over en øl. Når stemningen er god og tonen er let, er det helt genialt, at man kan kalde sine testikler for dadler. Men hvis man derimod er midt i en seriøs eller sårbar snak med sin sexpartner, så er det nok ikke lige der, man kalder sine bryster for kokosnødder. Jeg tror, at humoren har gjort sit, og at vi fremover må søge andre retninger, når vi vil udvide det seksuelle ordforråd.

Mon der findes et segment af sproget, der er mere synonymrigt end sex-ord?

En anden tendens i de her ord er det vulgære, altså Suspekt-kategorien. Det er en kategori, som jeg er helt sikker på, fungerer for rigtig mange mennesker. Dog opfordrer den her kategori til en bestemt stemning under sex – og hvad så med alle os, som godt kan lide, når sex er mere i den bløde ende? Der må jeg bare sige, at jeg ikke oplever pik og patter, som den mest kærligt betonede måde at beskrive min egen og min sexpartners krop på. Så hvilke ord skal vi bruge?

I min jagt på alternative ord kontaktede jeg Sexekspressen, som tilbyder alternativ seksualundervisning til folkeskoler, og jeg fik en snak med deres leder, Farid Beheshti. Da jeg spurgte ind til, hvordan de forholder sig til det seksuelle ordforråd lød svaret, at hos Sexekspressen ligger fokusset primært på tryghed i den seksuelle relation. Altså at vi må være trygge nok med vores sexpartner(e) til at kunne grine sammen under sex, og trygge nok i vores egne kroppe til, at de ord vi bruger, ikke får for stor betydning. Konnotationer er noget vi giver til ord, ikke noget de er født med, og derfor må problemet ligge i vores forhold til samtalen om sex – og ikke i selve ordene. Det pegede på, at jeg måske skulle opgive min søgen efter det alternative ordforråd og i stedet søge en ny indstilling til de ord jeg allerede har. 

Havde jeg alligevel formået at opfinde nye udtryk, var de nok blevet en tilføjelse til en række ord, som tidligere er forsøgt indført i sproget, men uden succes. Det er især gina, en forkortelse af vagina, som magasinet Tidens Kvinder udvalgte gennem et ekspertpanel, og til dels vulva og yoni, som nok er fine ord for nogen, men jeg hører dem ikke så tit i brug. Jeg håber, at vi i stedet kan finde potentiale i de eksisterende ord og aftabuisere dem, så det ikke er ubehageligt at sige fisse og nosser under sex. For at jeg kan forene min seksualitet med mit ordforråd, må jeg øve mig i at give ordene mine egne konnotationer. I grunden er det ikke vigtigt, om jeg siger yoni, kusse eller blomst, bare min sexpartner forstår, hvad jeg taler om, og så må vi grine af det, indtil det en dag føles naturligt.

Problemet må ligge i vores forhold til samtalen om sex - og ikke i selve ordene.

Hvis du kunne genkende dig selv i nogle af mine overvejelser, vil jeg her komme med en kæmpe opfordring til, at du tager stilling til dit seksuelle ordforråd både udenfor og i sex, og hvis du mangler ord, så tal med dem, du har sex med om det. Fisse er et ord, jeg gerne selv vil bruge mere, for jeg synes egentlig det er et fint ord i sig selv, jeg må bare vænne mig til at bruge det. For i bund og grund er vores sprog jo også præget af vane, og det kræver bare lidt tålmodighed at skabe nye vaner. Det er selvfølgelig også helt i orden, hvis du ikke er den mest snakkesalige under sex, men så vil jeg opfordre dig til lige at overveje, om det i virkeligheden kommer af manglen på ord. Og hvis ja, så håber jeg, at du også vil udfordre dig selv, og prøve at finde nogle ord, du kan lære at bruge. 

Visuelt af Frida Bjerregaard Poulsen

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her