Nyhedsoverblik – 11. april
Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra ugen, der gik. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.
Rektor står op for 19-årige Aya, der er blevet udvist fra Danmark
Flere syrere, der er bosat i Danmark, står til at blive sendt tilbage til Syrien. Det sker, da Danmark som det eneste land har vurderet, at det ikke længere er farligt at opholde sig i Damaskus-provinsen.
Det har udløst en debat i de danske medier, hvor den 19-årige syriske gymnasieelev Aya Abu-Daher er blevet omdrejningspunktet. Det skyldes, at hendes rektor fra Nyborg Gymnasium har lagt et billede af Aya på Facebook, hvor han forklarer, at Ayas opholdstilladelse er udløbet blot tre måneder inden hendes studentereksamen. Efter opslaget er flere lignende fortællinger kommet frem.
Rektorens opråb har fået regeringens støttepartier til at øge presset på udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). De opfordrer ham og regeringen til at genoverveje udvisningen og som minimum ikke udvise nogen, der ikke har færdiggjort deres igangværende uddannelse.
Valg i Grønland: De unge kandidater blev de store vindere
Der har netop været valg i Grønland, hvor den nuværende regeringspartis leder Erik Jensen har måttet erkende sit valgnederlag. Den store vinder er oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit (IA), der er gået 11 procent og fire mandater frem. Som det ser ud lige nu, bliver det den 34-årige Múte Bourup Egede, der skal stå i spidsen for partiet, og han vil derfor blive den yngste regeringsleder i Grønlands historie.
De sociale medier har bidraget til en stor udskiftning blandt de grønlandske kandidater. Flere af kandidaterne med flest personlige stemmer er nemlig unge, der har ført deres valgkampagner via de sociale medier.
Seksualundervisning på ungdomsuddannelserne
Gymnasieelever landet over strejkede denne onsdag, fordi de vil have seksualundervisning på skemaet. Det gjorde de ved at modtage seksualundervisning over Zoom i stedet for at være i skole. For seksualundervisning er meget mere end menstruation og kondomer på flamingopenisser, det er også samtykke, grænser og normkritik. Sådan skriver DGS, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, i et Instagram-opslag.
I et debatindlæg skriver Sex og Samfunds nationalchef og forkvinden for DGS, at den øgede opmærksomhed på blandt andet seksuelle krænkelser, #MeToo, ulovlige delinger af andres intime billeder og diskrimination af LGBT kalder på gennemgribende løsninger. Her kan seksualundervisningen være med til at forebygge grænseoverskridende adfærd og medføre en naturlig dialog om sex, krop og grænser.
I dag har man kun seksualundervisning i grundskolen, selvom unge i gennemsnit begynder at være seksuelt aktive i 16-årsalderen, samme tidspunkt som mange starter i gymnasiet.
https://avisendanmark.dk/artikel/debat-derfor-strejker-vi-for-bedre-seksualundervisning
https://www.instagram.com/p/CNUdG1ih6SQ/
2,2 tons skrald er fjernet fra Mount Everest
Verdens højeste bjerg tiltrækker mange mennesker. I 2019 besøgte mere end 750 bjergbestigere Mount Everest, og denne mængde mennesker efterlader en hel del skrald. Da corona har sat en stopper for de mange turister, har flere nepalesiske bjergbestigere søgt mod toppen. Formålet er dog et helt andet, nemlig at fjerne de mange tons skrald, turisterne har efterladt sig på ruten.
Der blev fundet alt fra gamle vodkaflasker til lækkende batterier og plastik i massevis.
Hvad tænker du?