Nyhedsoverblik – 16. maj
Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra den seneste tid. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.
Vi Unges forside markerer nye tendenser i mediebilledet
I denne måned er ungdomsmagasinet Vi Unge udkommet med et blad, der i den grad har vakt opsigt. På forsiden ses nemlig et billede af et lesbisk par, der kysser hinanden, og det er noget helt andet end de lyserøde farver og tynde smilende piger, der plejer at pryde forsiden. Faktisk er Vi Unge det første magasin i Danmark, der har et homoseksuelt kyssende par på forsiden. Det nye blad er en del af den fornyelse, som magasinet over det seneste års tid har gennemgået. Vi Unge er nemlig gået i en mere aktivistisk retning, hvor de bl.a. sætter fokus på racisme, kønsidentitet og censur på sociale medier. Med relanceringen af bladet indkapsler Vi Unge nu mere, hvad det vil sige at være ung pige på 13-18 år, som er deres målgruppe. For surprise! Unge går op i andet end lakerede negle, og hvordan man flirter bedst.
Generelt er det, som om medierne er på vej i en retning, der er mere virkelighedsnær og knap så poleret. I denne uge fremsatte SF et beslutningsforslag i Folketinget om en mærkeordning for reklamer, der ikke er redigerede. Dvs. at hvis en reklame ikke har gjort brug af retouchering, så er det muligt at markere det med et bestemt mærke, ligesom fødevarebranchen f.eks. har Svanemærket, der markerer et sundere valg. Ifølge SF er forslaget særligt vigtigt for de unge, da det kan sætte mere fokus på den manipulering af billeder, der er på sociale medier, som kan give et forkert billede af virkeligheden.
Russisk gerningsmand dræbte ni personer i skoleskyderi
Tirsdag d. 11. maj begik en tidligere elev skoleskyderi i Rusland. Det gik udover mindst 11 personers liv på skole nummer 175 i byen Kasan. Dog ventes der stadig svar på, om nogle af de resterende 32 sårede vil komme sig over deres skudsår og knoglebrud. Det drejer sig om samtlige 8. klasseselever og ansatte på skolen. Dog er hverken motivationen eller navnet bag gerningsmanden blevet bekræftet.
I timerne før flere børn sprang ud fra vinduer for at undgå skuddene, havde gerningsmanden angiveligt lagt en meddelelse op på Telegram. Her skrev han, at han ville skyde et stort antal mennesker og derefter sig selv. Det minder ganske meget om de mange gyserhistorier, som vi oftest hører fra USA. I 2019 var der i USA i alt 55 skoleskyderier. I Europa har der siden 1913 været i alt 33 skoleskyderier ifølge WorldPopulationReview.com. Samtidigt er der dobbelt så mange indbyggere i hele Europa, som der er i USA. I kontrast til USA’s langsomme forhandlinger om våbenloven har den russiske præsident Vladimir Putin allerede beordret myndighederne til at begrænse våbenlovgivningen for private våbenejere.
Skoleskyderiet i Kasan er altså en enestående begivenhed – Europa og USA vil fortsat være uenige om våbenlovgivningen.
https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-05-11-11-born-og-voksne-draebt-i-skoleskyderi-i-rusland
Blodige kampe i Israel og Palæstina – igen
I de seneste par dage har du måske set en masse infografer på diverse Instagram-historier omhandlende Israel og Palæstina-konflikten, der har nået et nyt klimaks i den seneste håndfuld dage. Konflikten trækker tråde helt tilbage til efter 2. Verdenskrig, og denne gang er urolighederne blusset op, fordi en israelsk domstol har besluttet, at 70 palæstinensere skal smides ud af deres boliger i Østjerusalem til fordel for israelere. Som reaktion på den beslutning har Palæstina sendt hundredvis af missiler mod Israel, og israelerne har svaret tilbage med luft- og droneangreb mod Palæstina. Mindst 54 har mistet livet, og både Israels premierminister og lederen af den palæstinensiske organisation Hamas har udtalt, at de er klar til at fortsætte kampene. Der er derfor opstået frygt for, at urolighederne vil udvikle sig til en regulær krig.
https://www.dr.dk/drtv/se/tv-avisen-18_30_-laeger-advarer-mod-frivillig-vaccine_251797
Kinesisk raket på afveje
Over weekenden fik det indiske ocean sig en ubuden gæst på besøg. Resterne fra en 23 tons kinesisk raket landede midt i oceanet lørdag d. 8. maj, mens flere rester stadig skylles op på Maldivernes strande. Heldigvis blev store dele af raketten brændt af på dens rejse tilbage til jorden, hvilket naturligvis mindsker chancen for skade.
Selvom verden kunne ånde lettet op over, at raketten ikke bragte skader, var dette ikke uden tonsvis af kritik til Kina. Kina havde nemlig ikke estimeret, hvor og hvornår raketten ville falde. Det har ledt NASA-administratoren Bill Nelson til disse ord: ‘’Det står klart, at Kina ikke møder de ansvarsfulde standarder, når det kommer til rakettens rester […] de bliver nødt til at tage ansvar og være transparente.’’
Selve raketten, eller Long March 5B som den officielt hedder, skal bruges til at bygge en ny kinesisk rumstation. Denne raket er derfor blot én ud af mindst 13 raketter, som Kina har haft planer om at sende op til rummet. Det er dog stadig uklart om Kina har andre planer, for hvordan de fremover vil håndtere rester fra rumraketterne.
https://www.nasa.gov/press-release/nasa-administrator-statement-on-chinese-rocket-debris
https://www.youtube.com/watch?v=B0zxl5KBDWU&ab_channel=TODAY
Hvad tænker du?