Nyhedsoverblik – 23. maj
Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra den seneste tid. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.
‘Solidaritet for Palæstina’-demonstration afbrudt af voldlige hændelser
I sidste weekend blev en lovlig, anmeldt sympatidemonstration for Palæstina i København opløst af politiet, der anvendte hunde, knipler og tåregas mod demonstranterne. Eskaleringen skete foran Israels ambassade og hævdes at være en reaktion på 50-100 voldlige demonstranter, der efter sigende skulle havde kastet med sten og kanonslag mod ambassaden.
Politiets håndtering har dog været omdiskuteret. Flere vidner, som deltog i demonstrationen, har nemlig efterfølgende berettet om, hvordan politiet gik til angreb med tåregas mod rolige demonstranter, heriblandt børn og gamle. Det viser flere videoer, som har floreret på sociale medier den seneste uge.
EU’s kommisionsformand sætter flere lande på plads efter mangel på opbakning til konvention mod kvindevold
I anledningen af Istanbul-konventionens 10-årsjubilæum gav EU’s kommisionsformand, Ursula von der Leyen, i sidste uge en opsang til de lande, der endnu ikke har godkendt konventionen. Istanbul-konventionen er verdensomspændende og skal forebygge enhver form for kønsbaseret vold. Tyrkiet har trukket sig fra konventionen, mens en række EU-lande, heriblandt Bulgarien, Tjekkiet og Ungarn, aldrig har godkendt konventionen. Det er ifølge von der Leyen fuldstændig uacceptabelt.
På sin twitter skriver kommisionsformanden endvidere, at det er EU’s opgave at sende et stærkt signal om, at vold mod piger og kvinder er uacceptabelt, og at vold i hjemmet ikke er et privat anliggende. Von der Leyen så derfor gerne, at hele EU tiltræder konventionen som samlet enhed, men det har flere EU-lande blokeret for. Europa-kommisionen vil derfor fremsætte nye regler, der skal forhindre og bekæmpe vold mod piger og kvinder senere på året.
https://ditoverblik.dk/erdogan-traekker-tyrkiet-ud-af-konvention-mod-kvindevold/
https://twitter.com/vonderleyen/status/1392032922765561856
Det hviderussiske styre blokerer populært medie. Igen.
Hvideruslands mest populære medie Tut.by er blevet blokeret af det hviderussiske styre. Det uafhængige medie, der har over 200 millioner brugere om måneden, er blevet anklaget for skatteunddragelse. Det hviderussiske styre var også ude efter Tut.by i efteråret, da de dækkede de store demonstrationer, der opstod i kølvandet på genvalget af præsident Aleksander Lukasjenko. Mediet blev på det tidspunkt frataget deres sendetilladelse i tre måneder, da de ifølge informationsministeriet udgav forbudte informationer.
Chefredaktør Marina Zolotova er ifølge flere internationale medier blevet anholdt, og flere journalister har været igennem ransagninger.
https://journalisten.dk/news-band/stort-uafhaengigt-medie-i-hviderusland-er-blevet-blokeret/
Jonas Risvig har lavet en ny ungdomsserie, der afspejler livet som ung i provinsen
Den nye danske ungdomsserie NYLON er et opgør med den typiske fortælling om livet som ung i provinsen. Et overtal af de danske ungdomsserier foregår nemlig i de danske storbyer, men det vil filminstruktøren Jonas Risvig, der er aktuel med flere danske ungdomsserier som CENTRUM og GRÆNSER, ændre på. Han har derfor dedikeret serien NYLON til provinsens unge. Ifølge filminstruktøren er der en kedelig tendens til at portrættere de danske provinsbyer som kedelige og triste, i stedet for at fokusere de unge farverige mennesker der vokser op i byerne.
Jonas Risvig skriver alle manuskripterne til hans serier i samarbejde med de unge skuespillere, der medvirker.
https://heartbeats.dk/jonas-risvigs-nye-ungdomsserie-nylon/
Regeringen har besluttet at hente de syriske børn hjem
Efter stort politisk pres er det nu afgjort, at tre kvinder og deres tilsammen 14 børn skal hentes hjem til Danmark. Alle kvinderne har dansk statsborgerskab og er rejst til Syrien og Islamisk stat mellem 2014-2017. I dag bliver de holdt fanget i kurdiske fangelejre i Syrien og har derfor rettet henvendelse mod det danske udenrigsministerium med ønsket om at komme tilbage til Danmark.
Når kvinderne og deres børn bliver hentet hjem, er det muligt at retsforfølge dem for overtrædelse af en eller flere terrorbestemmelser i straffeloven. Hvis kvinderne bliver tiltalt, kan de forvente op mod tre til fem års fængsel, hvilket også vil betyde adskillelse fra deres børn. I Norge har man netop dømt en hjemvendt IS-kvinde tre og et halvt års fængsel for arbejdet som husmor for islamisk stat.
Hvad tænker du?