Nyhedsoverblik – 7. marts

07. marts 2021

Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra ugen, der gik. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.

Du kan shoppe, men du kan ikke gå i skole
I mandags slog butikkerne endelig dørene op for alle de shopping-udsultede borgere, der har måttet slås med langsomme leveringsfirmaer i (hvad der i hvert fald har føltes som) uendeligheder. I centrum af København er det nærmest umuligt at komme fra den ene ende af Strøget til den anden uden at skulle sno sig igennem lange køer af spændte kunder, der venter på, at butikkernes kvadratmeter tillader dem at komme indendørs.

Nu kan vi ånde hinanden i nakken over genbrugens tøjstativer, mens størstedelen af Danmarks studerende fortsat må nøjes med at møde deres medstuderende online. En undersøgelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at 6 ud af 10 studerende oplevede deres faglige udvikling som dårligere end ved fysisk undervisning. En ud af tre havde svært ved at planlægge deres tid og pauser, og mange savner de sociale aktiviteter, der er forbundet med at tage en uddannelse. Men hey: I det mindste kan ensomme elever trøste sig med et par nye bukser.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-02-24-overblik-her-er-regeringens-genaabningsplan

https://ufm.dk/uddannelse/videregaende-uddannelse/universiteter/nyheder-universiteter/online-undervisning-gar-ud-over-studerendes-laeringb946065d7763430690bbee732c9cb77f?fbclid=IwAR2B9KloKzdcJQwq-Kx2kBktJVE2v90IOXWdov_wmVjiSjWKAIL0fn3kjL8

Hollandske sexarbejdere oplever stigmatisering i forbindelse med genåbning
I onsdags vrimlede det med hollandske sexarbejdere foran parlamentet i Haag. Sexarbejderne er utilfredse med regeringens beslutning om at fortsætte nedlukningen af deres erhverv. Utilfredsheden skyldes, at andre erhverv med nærkontakt, såsom frisører og massører, er åbnet. For demonstranterne bliver regeringens beslutning set som en diskrimination af sexarbejde, som under normale omstændigheder er lovligt i Holland. Den hollandske sundhedsminister, Hugo de Jonge, mener, at det er umuligt at holde afstand ”i et job, hvor det er naturligt at være meget tæt sammen.” Demonstranterne er uenige.
I et interview med Reuters udtaler en sexarbejder under navnet Princess Patricia: ” I’m an S&M mistress. It’s no problem at all to keep the 1.5 meter distance. I can lock them up in a cage, stay far away from them, (I can) even implement COVID rules, we can play doctor, I can put them on a dog leash. Everything is possible, I have a very long whip. So no risk at all.”

https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-netherlands-prostitut-idUSL2N2L02IJ

Facebook-noveller og en bange klimaminister: Leger regeringen gemmeleg?
Mette Frederiksen postede i sidste uge en seks siders stil på Facebook om den kommende genåbning. Hun ville nå borgerne i øjenhøjde. Medierne opfattede det derimod som en fortsættelse af regeringens gemmeleg for pressen.

I denne uge er det blevet klimaminister Dan Jørgensens tur til at gemme sig. I fredags dumpede han sin vigtigste eksamen, da klimarådet tordnede imod regeringens klimapolitik for dens mangel på reelle handlingsplaner. Deadline tog emnet op, og ti minutter inde i programmet faldt en overraskende melding: “Vi havde egentligt en aftale med klimaministeren, men han ville alligevel ikke være med, da han fik at vide, at Mai Villadsen, Enhedslistens nye forperson, også var inviteret”. I stedet sendte klimaministeren en fodsoldat i form af socialdemokratiets klimaordfører, som skulle dyste mod Enhedslistens klima-fyrtårn.

På Twitter beskylder Pelle Dragsted, tidligere medlem af Enhedslisten, klimaministeren for at stikke halen mellem benene. Dan Jørgensen afviser kritikken i en kommentar og tilføjer, at han beundrer Mai Villadsens evner som debattør og nyder at diskutere med hende. Hvis han nyder det så meget, hvorfor stillede han så ikke op? Det vælger ministeren ikke at uddybe.

https://www.berlingske.dk/politik/dan-joergensen-afslog-at-deltage-i-klimadebat-paa-dr-2-sagde-nej-til-mai

Det er alle mod alle i kampen om vaccinerne
I begyndelsen af ugen modtog Ungarns premierminister sit første stik med den kinesiske vaccine, alt imens to millioner doser af den russiske vaccine satte kurs mod Slovakiet. Herhjemme tegner der sig også et billede af et samarbejde, der rækker ud over EU. I torsdags rejste Mette Frederiksen og den østrigske forbundskansler, Sebastian Kurz, mod Israel i håb om at købe landets overskudsvacciner. Der er tale om overskudsvacciner, som ellers kunne have været brugt til at vaccinere den palæstinensiske befolkning, hvis levevilkår mest af alt kan beskrives som et medicinsk apartheid.

Det lader til, at det er hver mand for sig selv i kampen mod corona. Nationalegoismen blomstrer, og det har fået WHO til at reagere med en opsang til rige lande som Danmark. ”Det er usolidarisk, hvis rige lande blot tænker på at skrabe tilstrækkelig med coronavacciner sammen til sig selv og deres befolkning,” kommenterer WHO’s generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-03-01-danmark-gaar-enegang-og-er-klar-til-at-koebe-israelske-vacciner

Bliver Støjbergs rigsretssag et tv-show?
I mandags fremsatte Inger Støjberg to nye lovforslag i forbindelse med sin rigsretssag til september. Støjberg vil give medierne muligheden for at transmittere direkte fra retten. Derudover har hun et ønske om, at det bliver offentliggjort, hvilke dommere der har stemt hvad. Kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige støtter op om idéen. Mikael Sjöberg, landsdommer ved Østre Landsret og formand for Den Danske Dommerforening, advarer mod at gøre rigsretssagen til ”en TV-forestilling”.

I en anden del af verden fortsætter det politiske tv-show under CPAC (årets største republikanske konference) med Donald Trump i centrum. Trumpisterne flokkes om en stor guldstatue, der forestiller selvsamme realitystjerne. Under konferencen stiller Trump sig op på scenen og udpeger alle de republikanske senatorer, der stemte imod ham ved seneste rigsretssag. CNN kalder navngivningen og den medfølgende udskamning en ”new threat to American Democracy.” Måske kan vi ikke nøjes med at skue mod USA med nervøse miner. Den tidligere amerikanske præsident er ikke alene om at synes, at det er en god idé at offentliggøre dommernes stemmevalg.

Med Støjbergs lignende lovforslag herhjemme tyder det på, at ”den anti-demokratiske trussel” alligevel ikke ligger så langt væk. Dog er lovforslaget, ifølge Støjberg selv, et ønske om at udviske ”det skel”, der opstår ved, at sagen ikke er et offentligt anliggende: ”Hvorfor lægge det der filter ned over, at det er journalister, der nødvendigvis skal udlægge teksten?”.

https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-03-01-stojberg-vil-aendre-loven-og-sende-live-tv-fra-rigsretten

https://www.dr.dk/nyheder/politik/dommerforening-afviser-inger-stoejbergs-forslag-om-live-tv-fra-rigsretssag-det-er?fbclid=IwAR3Dvmu9PBu0CnkH4EJsCcg7c2yV4XG9JisvfGKKCC8bg7EEccns2wmLumw

https://amp.cnn.com/cnn/2021/03/01/politics/cpac-2021-trump-speech-american-democracy/index.html?fbclid=IwAR3BMUjNUt9WBxF54dMo6Z67WaVbW_Hu69HUgEPF3sSIXePuaSpVTCpbcQo

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her