SEINblik

12. juni 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om, at Folketinget har stemt ja til bortvisning i nattelivet samt SHEIN-arbejdere, der beder om hjælp.

Nu bliver nattelivet mere sikkert: Folketinget stemmer ja til bortvisning i nattelivet

Du har sikkert oplevet det: Dig og dine venner står udenfor og får en pause fra floor. Men pludselig kommer en lidt for fuld person lidt for tæt på jer. Om de kaster sig over dig og er klar på at snave, eller om de vil slås, er underordnet. For nu har Folketinget vedtaget en lov om bortvisning i nattelivet. 

Loven indebærer, at politiet får lov til at bortvise folk, på baggrund af at “afværge fare for forstyrrelse af den offentlige orden og fare for enkeltpersoners og den offentlige sikkerhed”.

Reglen er dog indspidset til kun at gælde i specifikke zoner. Du kan eksempelvis opleve en bortvisning omkring Gothersgade i København eller Jomfru Ane Gade i Aalborg, men ikke i de mindre byer. 

Personer, der er blevet bortvist kan dog prøve lykken igen allerede kl. 5 næste morgen. Men med bortvisningsloven samt flere dørmænd spredt i byerne håber SEIN og Folketinget på et mere sikkert natteliv. 

Om loven vil blive brugt i bedste vis, vil vi snarest muligt kunne se ude i byerne og på klubberne. Byzonerne gælder senest til foråret 2024 med mulighed for forlængelse. 

SHEIN-arbejdere beder om hjælp på vaskemærker

SHEIN er kapitalistens våde drøm, men der er en mørk bagside til den store fast fashion succes. 

Den sidste måned har man mødt flere TikTok-videoer fra SHEIN-forbrugere, der indikerer, at SHEIN bidrager til moderne slaveri. Videoerne beretter om SOS-beskeder, der er printet ind i vaskemærkerne på tøjet. Dykker man ned i SHEINs uetiske historik, er vaskemærkerne ingen overraskelse.

I 2008 blev SHEIN oprettet under navnet She Inside. Bag SHEIN står den kinesiske marketingspecialist i søgemaskineoptimering Chris Xu, der står klar til at vælte de allerstørste fast fashion virksomheder af pinden. I 2021 står SHEIN som en seriøs konkurrent til H&M, Zara og Bestseller.

“Den hurtigt voksende kinesiske virksomhed har indtil nu levet stille og godt, og det er tilsyneladende en bevidst strategi. Grundlæggeren Chris Xu giver aldrig interviews, og der er ingen spor af det kinesiske hovedkvarter i appen eller på hjemmesiden Shein.com,” siger asienkorrespondent Christina Boutrup Lisbygd til TV2. 

Xu har måske knækket koden til det kapitalistiske ideal? SHEIN er langt hurtigere end de nuværende fast fashion virksomheder. Ifølge den efterforskningsjournalistiske virksomhed Caixin lancerer Zara 50.000 nye produkter om året. Her er SHEIN totalt overlegen, da de lancerer 30.000 nye produkter pr. uge, men hvordan?

Opdagelsen af SOS-beskederne på SHEIN-produkternes vaskemærker afslører måske metoden? Sidste år meldte Storbritannien og Australien, at SHEIN var i strid med deres antislaveri-love. Kritikken var baseret på fortalervirksomheden Public Eyes’ undersøgelse og opdagelse af SHEIN-arbejdernes 75-timers arbejdsuger. 

SHEIN svarer tilbage på vaskemærke-situationen med deres egen TikTok-video, hvor de påstår, at alle anklager er falske. 

Lyd som eksperten denne sommer – UEFA Nations League for dummies!

Du kender det. Øllen i hånden, flaget på kinden og kommentatorens sprøde stemme. Sommeren er her, fodbolden sparkes, og du er mere dansk, end du nogensinde har været. UEFA Nations League er i gang, men hvad er det nu lige, det handler om? SEIN giver dig overblikket, så du kan lyde som eksperten!

  • UEFA Nations League er en ny landsholdsturnering fra 2018. 
  • I år er det den tredje UEFA Nations League, vi ser. 
  • Turneringen blev oprettet for at højne niveauet og vigtigheden ift. andre venskabskampe.
  • 55 lande er deltagende.
  • Landsholdene er fordelt i divisioner baseret på, hvordan de klarede sig i den foregående turnering. 
  • Før kampene begynder, inddeler UEFA Nations League landsholdene i fire lag: A- B- C- og D-gruppen. Derudover er der også underliggende lag, der kaldes eksempelvis A1, A2, A3 og A4. 
  • Det danske landshold er i lag A1 og skal møde Østrig, Kroatien og Frankrig.
  • Vinder landsholdet i sin tildelte gruppe, giver det adgang til finalestævnet.
  • Taber landsholdet i sin tildelte gruppe, rykkes holdet til et lavere niveau, det vil sige A-hold bliver til B-hold.
  • Kampene fortsætter næste sommer i 2023.

Ikke mere Netflix i Danmark! Eller hvad var det nu lige for noget?

Måske er du faldet over et par headlines med ordene “Netflix”, “stopper” og “Danmark”. Men frygt ej. Vi kan stadig bingewatche den Netflix-producerede serie Stranger Things 4 vol. 2, når den kommer ud 1. juli.

Hvad vi derimod ikke længere kan se frem til er, at Netflix, Viaplay og TV2 Play laver dansk fiktionsindhold. Tænk Kastanjemanden, Nisser eller The Rain, der alle er Netflix-produceret.

Kastanjemanden

Senest var det Viaplay, der tirsdag d. 7. juni trykkede på stopknappen til dansk fiktion. Begrundelsen er, at en ny rettighedsaftale, som repræsenterer bl.a. manuskriptforfattere og instruktører, gør det for dyrt at producere dansk fiktionsindhold i forhold til udbyttet fra abbonementstallene. 

Spørger man parterne bag rettighedsaftalen, Producentforeningen og Create Danmark, er de ikke enige med streamingtjenesternes beslutning. Og det får dem til at genoverveje aftalen: “Vi skal gøre noget. Der er ikke nogen i Danmark – hverken filmarbejdere eller producenter – som kan holde til, at der ikke bliver produceret indhold i Danmark”, siger direktør i Producentforeningen, Jørgen Ramskov. 

Flere eksperter og talsmænd mener, at det er en direkte katastrofe i den danske filmindustri. De krydser fingre for, at en genforhandling kommer i hus, så betalingerne for dansk fiktionsindhold bliver overkommelig for streamingtjenesterne. Krydser du med?

Kilder

https://www.dr.dk/nyheder/seneste/folketinget-vedtager-lov-om-bortvisning-i-nattelivet

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-06-09-flertal-tillader-bortvisning-af-boller-i-nattelivet-inden-de-har-gjort-noget

https://www.bbc.com/news/business-59245708

https://www.thefashionlaw.com/shein-is-falling-short-of-modern-slavery-reporting-rules-according-to-new-report/

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/exclusive-chinese-retailer-shein-lacks-disclosures-made-false-statements-about-2021-08-06/

https://nyheder.tv2.dk/2021-06-06-kinesisk-app-tager-unge-med-storm-ogsaa-i-danmark

https://edition.cnn.com/2021/08/14/business/shein-china-fast-fashion-intl-hnk/index.html

https://www.imageantra.com/shein-employees-ask-for-help-on-clothing-labels/

Strange messages have appeared on Shein’s labels asking for help

Kinesisk komet slår Amazon af pinden: Myndigheder og virksomheder skal holde øje

https://sport.tv2.dk/fodbold/2022-06-01-danmark-igen-i-det-fineste-selskab-saadan-fungerer-nations-league

https://skuespillerforbundet.dk/nyheder/nyt-fra-dsf/nyt-fra-formanden/

https://www.dr.dk/nyheder/kultur/streamingtjenester-paa-stribe-traekker-stikket-til-dansk-indhold-vi-skal-goere-noget

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-06-08-filmfolk-efter-produktionsstop-den-nye-aftale-holder-ikke

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her