Nyhedsoverblik – 7. februar

07. februar 2021

Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra ugen, der gik. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.

Pynter regeringen sin klimapolitik med lysegrønne fjer?
Under nedlukningen af det danske samfund har vores statsminister slået fast, at regeringen hellere tager et skridt for langt end ét for kort. Mette Frederiksen står i spidsen for et handlekraftigt parti. Samme indtryk får man også, hvis man læser regeringens mål og ambitioner om deres klimapolitik – en 70 % reduktion på CO2-udledningen lyder f.eks. meget godt og grønt. Men måske er det faktisk lidt for godt til at være sandt.

Til gengæld ser det ud, som om klimaminister Dan Jørgensen har øvet sig på greenwashing og flittigt bruger taktikken, når han præsenterer nye tiltag i klimakampen.

Greenwashing er et begreb, som bruges om virksomheder, der får deres produkter til at fremstå mere bæredygtige, end de egentlig er. Det kan være et tøjmærke, som laver grønne labels i deres t-shirt og reklamerer med deres ambitioner og tomme løfter om en mere bæredygtig produktion.

På samme måde har Dan Jørgensen netop præsenteret en ny gasledning som en bæredygtig investering. Ledningen skal forsyne Lolland og Falster med naturgas og er blevet kritiseret af eksperter for at gøre Danmark mere afhængige af det fossile brændstof. Men det er ikke indtrykket, når man læser klimaministeriets udlægning af projektet, der er fyldt med buzzwords som ’grøn omstilling’ og ’CO2-besparelser’.

Det er ikke første gang, at regeringen er blevet anklaget for at pynte på sandheden om sin klimapolitik. Tilbage i september præsenterede Dan Jørgensen den efterhånden velkendte hockeystavsmodel, hvor man satser på, at et teknologisk fremskridt vil stå for at opfylde en stor del af regeringens klimamål. At gå til valg som et grønt parti og efterfølgende præsentere en klimapolitik uden handling ligner ifølge flere eksperter løftebrud og vælgersvigt. Men at investere i fossilt brændstof og kalde det for grøn omstilling, det ligner mere det kommercielle trick, man kalder greenwashing.

https://www.altinget.dk/artikel/regeringen-giver-groent-lys-til-ny-gasleding-til-lolland-falster
https://kefm.dk/aktuelt/nyheder/2021/feb/gasledning-til-lolland-falster-skal-sikre-co2-reduktioner-og-arbejdspladser

 

At være ung europæer er ikke bare at være ung europæer
Det er svært at forestille sig, hvis folkekirken pludselig bestemte, at aborten ikke længere skulle være fri i Danmark. Eller hvis Mette Frederiksen kaldte demonstrerende studerende for terrorister og brugte ’LGBT-unge’ som et skældsord. Men vi skal faktisk ikke langt ud i verden, før den slags problemer er hverdag.

Rejser vi over på den anden side af Østersøen, møder vi lige nu flere hundredetusinde unge, der er gået på gaden i protest mod stramninger af abortlovgivning. Polens regering har nemlig netop underskrevet en lov, som gør det næsten umuligt at få foretaget en lovlig abort i det østeuropæiske land. Især den katolske kirkes stigende indflydelse på landets politik har medvirket, at forbuddet mod aborter træder i kraft d. 10. februar, og det er især den yngre generation stærke modstandere af.

Kigger vi lidt længere sydpå, er det også hverdag for unge tyrkere at kæmpe mod en konservativ og religiøs politik. Den seneste uge er mere end 250 mennesker, deriblandt en masse studerende, blevet anholdt til demonstrationer i storbyerne Istanbul og Ankara. De tyrkiske unge har længe gjort oprør mod præsident Erdogan og hans parti AKP, og denne gang demonstrerer de mod indsættelsen af en ny rektor på et af landets førende universiteter, der har tætte politiske bånd til netop AKP. I et svar til demonstrationerne kalder Erdogan de unge for ’terrorister’ og ’LGBT-unge’, hvilket slet ikke er et kompliment fra den tyrkiske præsident.

Tyrkiet har gjort sig forhåbninger om at blive medlem af EU, men med den her behandling af unge, der gør brug af deres ytringsfrihed, ser det ud til, at der er langt endnu. Mere overraskende er det, at Polen allerede er medlem af EU, men alligevel kan få gennemført lovgivninger, der virker så langt væk fra de vestlige værdier, som de fleste forbinder med vores europæiske fællesskab.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/moed-sangerinden-bag-polens-nye-pro-abort-slagsang-jeg-er-ikke-saerlig-optimistisk
https://www.dr.dk/nyheder/seneste/tyrkiske-unge-gaar-paa-gaden-erdogan-kalder-dem-terrorister-og-lgbt-unge

 

Ansøgningerne til kvote 2 skal snart skrives, men højskolerne holder stadig lukket
Lige nu sidder mange unge med en følelse af at være i limbo. Altså ikke den hyggelige selskabsleg, hvor der bliver danset og grinet i fællesskab – faktisk helt modsat. Højskolerne er nemlig stadig lukkede, så drømmene om fællessang og nye venskaber er sat på pause på ubestemt tid.

Udover det sociale element er der også mange, der vælger at tage på højskole i deres sabbatår for at udbygge deres CV og forbedre deres ansøgning til kvote 2.

Nu hvor ansøgningsfristen for kvote 2 nærmer sig, stiger bekymringerne hos mange af dem, der ikke har haft mulighed for at fylde deres ansøgning ud med højskoleophold, relevant arbejde og udlandsrejser. En af dem er 20-årige Amalie, der drømmer om at læse kommunikation i Aarhus.
“Drømmestudiet for mig, det er bare kommunikation, og derfor ville jeg virkelig ærgre mig over, at jeg blev fravalgt, fordi jeg ikke har haft de her muligheder for at leve op til den kvote 2, de stiller”, fortæller hun til P1.

Uddannelsesministeren Ane Halsboe-Jørgensen har de kommende højskoleelever i tankerne og kommer derfor med en appel til de danske uddannelsesinstitutioner: Se lidt mildere på de kvote 2-ansøgninger, der bliver sendt afsted i år.

Vejledningsinstitutionen Studievalg Danmarks mener dog ikke, at der er så stor grund til bekymring. De understreger, at kvote 2 handler om et helhedsbillede, og at erhvervserfaring i Assens nogle gange kan være lige så godt som en rejse i Asien.

I et debatindlæg i Politiken har en gruppe hjemsendte højskoleelever dog forsøgt at råbe regeringen op. De har nemlig sagt bolig og arbejde op for at tage på højskole det næste halve år. Den store uvished om, hvorvidt de overhovedet kommer afsted, afhjælper på ingen måde situationen som både bolig- og arbejdsløs.

https://politiken.dk/debat/art8086901/Lad-os-isolere-os-sammen
https://www.dr.dk/radio/p1/p1-morgen/p1-morgen-2021-02-05

 

Netflix laver talentskole i Danmark
Danske serier er for alvor begyndt at træde frem på de store internationale streamingtjenester. Et af de seneste store eksempler er serien Equinox, som kan findes på en af storspillerne inden for streamingtjenester, Netflix. Netop Netflix er gået skridtet videre i interessen for danske serier og talenter og lancerer nu et talentudviklingsprojekt inden for serieproduktion i Danmark.

Intentionen med talentudviklingsprogrammet er at udvikle den næste danske seriesucces til streamingtjenesten. Initiativet er skabt i samarbejde med fonden Filmtalent, Filmværkstedet København, Aarhus Filmværksted og Odense Filmværksted, som sammen søger den næste lovende pilotproduktion. Udover workshops og masterclasses har talentudviklingsprojektet i sinde at satse økonomisk på de mest lovende deltagere. De tre mest lovende talenter i projektet vil nemlig modtage 100.000 kr. samt adgang til professionelt udstyr for at kunne producere en pilotepisode af sin serieidé.

Hvem leder Netflix så efter til talentudviklingsprogrammet?
For at blive en del af programmet, og muligheden for at producere din helt egen pilotepisode, har Netflix en række kriterier, de bedømmer ud fra. Dels i forhold til, hvad der står på dit CV, men også til den historie, du præsenterer dem. På programmets hjemmeside skriver de, at de leder efter “overbevisende, overraskende, originale, unikke, underholdende historier med stærke karakterer, der tilbyder perspektiver og verdener, som vi sjældent ser og repræsenterer den rigdom af kulturer og baggrunde, vi har i samfundet”.

Så til alle håbefulde serieinteressede manustriptforfattere landet over, som mener, at de kan opfylde disse kriterier, er Serieskolen måske katapulten til de store internationale streamingtjenester.
Linket til deres hjemmeside er vedhæftet nedenfor.

http://filmtalent.dk/serieskolen/
https://www.dr.dk/nyheder/kultur/film/netflix-vil-have-flere-danske-serie-succeser-laver-talentskole-i-danmark

 

Reddit-brugere valfarter til aktiemarkedet
Brugere på det sociale medie Reddit har i løbet af ugen skabt uro i finansverdenen. Dette er en bizar situation, som har skabt måben i det amerikanske børscentrum, Wall Street.

Det er medlemmer af undergruppen r/wallstreetbets på Reddit, som i hobetal har købt aktier i den økonomisk pressede spilkæde. Reddit beskriver sig selv som et socialt medie bestående af tusinder ‘communities’ med et uendeligt antal samtaler og menneskelig kontakt. Dog er Reddit langt fra at være LinkedIn. Så den store mobilisering af Reddit-brugere til aktiemarkedet er derfor bemærkelsesværdig.

De fleste er bekendt med butikskæden Gamestop, og for nogle spilentusiaster er butikken et nostalgisk symbol for det analoge køb af spil. Dog har Gamestop, som mange andre lignende kæder, oplevet økonomisk modgang og en faldende aktiekurs de seneste år. En bølge af Redditbrugere fra r/wallstreetbets har dog skabt en bevægelse, som driver aktieprisen op. Og det er altså ikke småpenge, der er tale om.

Reddit-brugerne har haft succes med at mobilisere et så stort antal af småinvestorer, at det har skabt en reel kamp på aktiemarkedet. Dette har været en sten i skoen for kapitalfonde, hvis intention har været at tjene penge på Gamestops sandsynlige konkurs.

Det tyder dog på, at Gamestops støt stigende aktiekurs har nået sit mæthedspunkt. Aktien er nemlig allerede begyndt at bevæge sig mod det niveau, som det lå på før r/wallstreetbets indblanding.

Hvis du vil vide mere om, hvad der konkret sker på aktiemarkedet i forbindelse med Gamestop-aktien, kan du følge de links, som er vedhæftet nedenfor.

https://www.redditinc.com/
https://www.information.dk/nyhedsblog/2021/01/hvordan-gamestop-meme-aktie
https://www.berlingske.dk/aktier/det-store-aktiedrama-er-gamestop-en-god-investering-og-tre-andre-vigtige

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her