Nyhedsoverblik – 9. maj

09. maj 2021

Hver søndag giver SEIN dig et nyhedsoverblik fra den seneste tid. Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier. De kan være fra ind- og udland, store og små, men vi mener, at de er værd at belyse. Vi vil forsøge at belyse aktuelle emner ud fra SEINs tanker og anskueliggørelser.

Billie Eilish går viralt med nyt Vogue-shoot
Billie Eilish postede i denne uge billeder på sin Instagram fra et fotoshoot med det britiske Vogue. Men det var ikke iført det sorte oversize tøj og neongrønne hår, som vi ofte ser popstjernen i. Det sorte hår var blevet blond, og hendes løse tøj var skiftet ud med et korset. Budskabet med billederne er blandt andet at vise omverdenen, at man kan gøre lige, hvad man har lyst til. Det skriver hun i et Instagram post:

–       Jeg elsker de her billeder, og jeg elskede at lave det her fotoshoot. Gør, hvad du har lyst til, når du har lyst til det. Fuck alt andet.

Et af billederne fra Vogue-shootet har således slået rekorden for det Instagram-opslag, der hurtigst har fået en million likes nogensinde. Det tog kun 5 minutter. Men hvorfor er det så hypet, når Billie Eilish ifører sig et korset? I en kommentar hos Soundvenue skriver magasinet, at hendes fotoserie var meget mere end et “Break the internet-øjeblik”. At hun ved at poste billederne har taget ejerskab over sin egen krop og sin fortælling.

https://soundvenue.com/musik/2021/05/derfor-er-billie-eilishs-virale-billedserie-meget-mere-end-et-break-the-internet-oejeblik-448010

https://soundvenue.com/musik/2021/05/billie-eilish-poster-nye-fotos-fra-viralt-vogue-shoot-og-slaar-rekorder-paa-instagram-448244

https://www.dr.dk/musik/billie-eilish-vaekker-opsigt-med-ny-stil-paa-magasinforside-jeg-kan-goere-hvad-jeg-vil

Ingen store festivaler i år: Er sommeren 2021 aflyst?
Det bliver ikke i år, tusindvis af mennesker vil samles på de danske festivalpladser. Det bliver ikke denne sommer, vi skal drikke kolde øl til en række livekoncerter med hæse stemmer og blive væk fra vores venner. I hvert fald ikke på Tinderbox, Roskilde Festival, Copenhell eller en lang række andre store festivaler. Men betyder det nødvendigvis, at sommeren er aflyst?

Tirsdag morgen måtte størstedelen af de danske festivaler aflyse deres program for sommeren 2021. Det er sket efter regeringens nye afgørelse om rammerne for en yderligere genåbning. Her besluttede man, at der fra d. 21. maj til 1. august højest må samles 2.000 deltager til udendørsarrangementer. Derefter er det muligt at afholde udendørsarrangementer med op til 5.000 mennesker. Det er desværre ikke genåbning nok til at kunne afholde de store, sædvanlige festivaler.

Men det er dog ikke alle festivaler, der er slået helt ud af de ændrede restriktioner. Til sommer er det nemlig stadig muligt at besøge Nordic Noise i København, Sjællandsfestivalen og en række af de lidt mindre festivaler. Så hvis du sidder inde med en masse festival-energi, er der stadig mulighed for at slå sig løs til de mindre arrangementer rundt om i landet.

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-05-04-festivaler-aflyser-paa-stribe-faa-overblikket-her

https://soundvenue.com/musik/2021/05/nu-skal-roskilde-festival-taenke-kreativt-saadan-coachella-modellen-den-har-vi-virkelig-ikke-kigget-ned-i-men-der-kan-vaere-andre-modeller-448142

https://www.dr.dk/musik/du-kan-stadig-drikke-oel-og-hoere-musik-her-er-festivalerne-der-ikke-er-aflyst

Norsk kvinde blev hentet hjem fra Syrien: Nu dømmes hun 3,5 års fængsel
Debatten om at hente tilhængere af Islamisk Stat og deres børn hjem fra Syrien har ikke kun fyldt herhjemme. I Norge har dilemmaet også vakt stor politisk debat. Den norske regering valgte at hente en 30-årig kvinde og hendes to børn hjem i januar, da det ene barn var alvorligt sygt. Ved deres ankomst til Norge blev moderen anholdt, og i denne uge er hun blevet idømt 3,5 års fængsel.

Den 30-årige kvinde havde opholdt sig i Syrien fra 2013 til 2019, hvor hun kom til at leve i Islamisk Stats kalifat. Under sit ophold i landet var hun gift med tre forskellige IS-krigere. Hun er nu dømt for ”terrordeltagelse”. I retssagen blev der argumenteret for, at hun som hustru og husmor til sine tre mænd var en del af grundlaget for den terror, de begik. Forsvareren lagde derimod vægt på, at hun blev tilbageholdt i Islamisk Stats kalifat mod sin vilje.

Men hvorfor skal vi høre om denne retssag? Det skal vi, fordi den er et bud på, hvordan vi i Danmark kan håndtere de danske IS-tilhængere, der lige nu befinder sig i Syrien. Den viser, at retssystemet faktisk har mulighed for at dømme de personer, som vi måske en dag får hentet hjem til Danmark.

https://nyheder.tv2.dk/udland/2021-05-04-flere-aars-faengsel-til-norsk-kvinde-der-blev-hentet-hjem-fra-is-kalifat-i-syrien

https://www.dr.dk/nyheder/udland/norsk-kvinde-idoemt-tre-et-halvt-aars-faengsel-dommen-saetter-en-fed-streg-under-vi

Donald Trump forbliver bandlyst fra Facebook og Instagram
Den tidligere amerikanske præsident forbliver suspenderet fra Facebook og Instagram. Han blev i første omgang suspenderet fra en række sociale medier, efter han piskede en stemning op, som førte til et angreb på Kongressen, hvor fem personer omkom. Donald Trump mener selv, at suspenderingen er et brud på den demokratiske ytringsfrihed og udtaler ifølge Reuters:

– Disse korrupte sociale medier skal betale en politisk pris og må aldrig igen få lov til at ødelægge vores valgproces, siger Donald Trump.

Hvorvidt suspenderingen skal stå ved magt, skal genovervejes af Facebooks eget tilsynsråd igen om seks måneder. Alligevel har den foreløbige beslutning startet en intens debat om, hvorvidt de sociale medier har ret til at begrænse ytringsfriheden for nogle personer.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/en-skaendsel-vred-donald-trump-maa-ikke-komme-tilbage-paa-facebook-og-instagram

 

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her