Peech x SEIN: Let’s Talk About Sex

10. februar 2024

SEIN har teamet op med Peech i håbet om at blive klogere på, hvordan danske unge har det med at tale åbent om sex. Med svar fra jer via Instagram har vi forsøgt at nærme os en aftabuisering af emnet.  

Næsten halvdelen af dem, som har svaret på spørgsmålet “Oplever du nogen skam i forhold til at tale om sex og sexlegetøj?”, oplever en form for skam.

Screenshot: Peech x SEIN Instagram story. Note: ca. 3000 respondenter har svaret.

Alligevel svarer hele 86 %, at sex og sexlegetøj er noget, man kan og bør tale højt om.

Dette taler direkte ind i, hvad der ifølge ‘Den Danske Ordbog’, kan defineres som et tabu: Noget, som er “forbudt” eller “afgrænset”, og “som man undgår at tale om eller beskæftige sig med af sociale eller religiøse årsager”.

Screenshot: Peech x SEIN Instagram story. Note: ca. 3000 respondenter har svaret.

En næsten fuldkommen enig mængde respondenter synes, at det er nemmere at tale om sex og sexlegetøj med dem, som ikke er ens sexpartnere.

Screenshot: Peech x SEIN Instagram story. Note: ca. 3000 respondenter har svaret.

Tager man svarene i betragtning, kan der siges to overordnede ting:

1. Sex er svært at tale om – især med dem, som man faktisk er seksuelt sammen med.

2. Sex er et emne, som de fleste gerne vil tale (højt) om – men hvordan gør man lige det? Hvordan normaliserer vi snakken om sex?

Mange åbne, ærlige og sårbare svar er tikket ind fra Peech og SEINs følgere via Instagram.

Først og fremmest: Tak for det! I er med til at sætte fokus på, at der er noget ved hele uge 6-humlen, der er værd at arbejde videre med.

Flere svar peger i retning af, at selve samtalen om sex bliver nemmere, hvis man starter ud med at tale med nogle, man er tryg ved – og med nogle, hvor man måske endda kan få lov at have en lettere ironisk distance til det hele. Det kunne eksempelvis være venner eller veninder, skrives det.

Men der er ganske få, der skriver noget om, hvordan man får snakket med sin(e) partner(e) om sex.

Med venner og veninder er det givetvis nemmere at udveksle erfaringer, dele sine potentielle usikkerheder og komme med nysgerrige spørgsmål. Når spotlight bliver rettet mod egne lyster, egne fantasier og eget seksuelt velbefindende, bliver vi straks tavse. Pludselig flyder snakken ikke helt så nemt, som vi kunne ønske os.

Om det kan være til nogen trøst, at mange har det på netop dén måde, indebærer et paradoks. Det er jo altid rart at vide, at man ikke er alene om at have det sådan. Men bliver den følelse i virkeligheden også en slags stopklods for, at den åbne samtale om sex aldrig rigtig bliver sat i værk?

Ud fra de svar, der er strømmet ind til Peech og SEIN i anledning af spørgerunden her i uge 6, vil et tænkt – og ikke mindst sandsynligt – scenarie være, at din(e) partner(e) har det på præcis samme måde som dig.

Slår man begrebet “seksualitet” op i noget så støvet og gråt som ‘Den Store Danske’, findes WHO’s definition fra 1975. Den lyder som følger:

“Seksualitet er en naturlig del af menneskets udvikling gennem alle livets faser og inddrager både fysiske, psykologiske og sociale komponenter. Seksuel sundhed indebærer en positiv tilgang til menneskelig seksualitet og er derfor en essentiel del af den reproduktive sundhed. Den omfatter integration af et individs kropslige, følelsesmæssige, intellektuelle og sociale aspekter på en måde, som positivt beriger og forstærker personlighed, kommunikation, kærlighed og almenmenneskelige relationer”.

En knapt så tung begrebsforklaring husker mange af os nok også, at den daværende direktør hos Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, kom med under coronapandemien. Han gjorde det klart og tydeligt: “Sex er godt. Sex er sundt”.

Med risiko for at virke som den pinlige mor i ’Max Pinlig’, der i bedste, yderst karikerede stil kunne tænkes at have købt dig dine første kondomer, vil vi hos Peech og SEIN med dette samarbejde gøre vores bedste for at slå fast, at:

  • Du er ikke forkert, fordi du har tanker om sex – og tanker om, hvordan du ønsker, at sex skal være.
  • Du er heller ikke forkert, fordi du er i tvivl om, hvordan du skal italesætte disse tanker. Faktisk er du bare ligesom – ja, stort set – alle andre, som har delt deres tanker med os.

Måske der er noget betryggende i at få vished om, at vi i bund og grund tænker ganske ens, når det kommer til stykket?

Noget lettende i at vide, at vi er enige om “det usagte” – og at konklusionen må være, at det er selve springbrættet, der mangler, førend vi kan hoppe ud i samtalen om sex?

Ønsker du at tale mere åbent om sex med folk omkring dig, kan du eventuelt tage udgangspunkt i dette indlæg. Om ikke andet har du vores og modige respondenters ord for, at det er et helt normalt (samtale)emne.


Tekst: Emma Johanne Holmen Christensen
Visuelt: Frida Bjerregaard Poulsen

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her