Personlig fundraising – hvad kan vi egentlig?

28. februar 2022

Fundraising i sig selv er der ikke meget ukendt i. Vi har nok allesammen set en blockbuster-film om en ung protagonist, der skal skrabe penge sammen til den helt store drøm – men hvad med den personlige form for fundraising? Den, der handler om, hvem vi gerne vil være eller blive til? Findes den?

Dette undersøger Kiana i dagens indlæg, som udgives i samarbejde med Projektet UNGSKAB.

I løbet af de næste par måneder har Projektakademiet (Projekt UNGSKAB) valgt at køre et fysisk koncept med flere begivenheder kaldet Åben Undervisning. Ideen er, at i stedet for at Projektakademiet selv taler om, hvad de går og laver, så giver de i stedet interesserede mulighed for selv at være med – aka en alternativ form for åbent hus.

Projektakademiet ligger på Embladsgade i København og er en privat projektleder-uddannelse for unge mellem 18-30, som ønsker at skabe og udfordre sig selv:

”På Projektakademiet skaber vi et læringsrum og et eksperimentarium for dig, hvor vi ønsker at give dig værktøjer, viden, mod og mulighed for at prøve kræfter med at skabe innovative projekter. Det er dig selv, der gennem kreative processer kommer frem til, hvordan et projekt kan udformes, så det bidrager til at skabe positive forandringer. Det gør du i samarbejde med borgere, organisationer, foreninger, virksomheder, kommunale aktører mm..

Der er dog mere til fundraising end bare ren indstilling – for ens projekt skal også være støtteværdigt.

De næste par måneder ligger de følgende begivenheder:

22/3: PR og kommunikation
29/3: Accessibility
12/4: Frivillighed
19/4: Oplevelsesdesign

Så er man interesseret i at opleve Projektakademiet og i at se, om det er noget for én, og er man interesseret i et af emnerne, så er det helt klart at anbefale at deltage i denne alternative form for åbent hus. Du kan tjekke Åben undervisning ud her!

De ansvarlige for Åben Undervisning er Projektakademiets egne studerende, der, som et led i deres uddannelse, får lov til at facilitere undervisning i løbet af en aften. I tirsdags gik startskuddet med den første Åbne Undervisning i Fundraising, faciliteret af de to elever Anna og Signe.

I den forgangne uge havde de to selv haft om fundraising i deres undervisning på Projketakademiet, og det var nu her i tirsdags, de fik chancen for at give videre til andre.

Faciliteringen bestod af flere elementer – herunder både at Anna og Signe skulle give guldkornene videre, samt at invitere Malene Karenkewitsch fra Københavns ungdomspulje, Snabslanten, ind for at tale om og undervise i fundraising. Meningen var, at undervisningen skulle hjælpe de deltagende til Åben Undervisning med selv at kunne sætte i gang til at søge penge til små projekter og store drømme.

Er du klar og parat, modig og ærlig, og har du en blikfangende ide om, hvem du gerne vil blive?

Men hvad er fundraising egentlig – og hvordan gør man?

Fundraising er, at man søger at opnå økonomisk støtte til et formål, herunder ofte et velgørende formål, men ikke kun. Det kunne fx være, når Amnesty ringer, eller når Røde Kors banker på – men i moderne tider er det også set, når nogen deltager i Løvernes Hule, eller hvis man opretter en Patreon for at få støtte til sin kunst eller privatfirma. Nu til det mere komplekse, hvordan gør man?

Se, hvordan man gør er ikke så nemt at svare på. Alligevel er der nogle fif, som er værd at tage med.

Nogle af guldkornene, som Anna og Signe ville give videre, inkluderede blandt andet, hvad det er praktisk at være god til, herunder at være:

entusiastisk og villig til at forpligtige sig og turde række ud og spørge om hjælp, at være ærlig, kreativ og ikke mindst klar på et nederlag.

Disse egenskaber er i sig selv bestemt ikke dårlige at besidde. Nogen ville nok mene, at netop disse egenskaber faktisk er, hvad udgør en person, der er besidder et growth-mindset – altså en indstilling, der ser muligheder i stedet for begrænsninger, og det er i fundraisingverdenen lige, hvad man har brug for.

Der er dog mere til fundraising end bare ren indstilling – for ens projekt skal også være støtteværdigt. Anna og Signe har vurderet, at nogle af de vigtigste pointer er, at projektet netop skal være samfundsrelevant, have mange til at bakke det op, samt være nytænkende og realistisk.

De to fif er egentlig, at man skal være klar og parat og have et blikfangende produkt – hvad der ellers ligger i fundraising, det skal man spørge eksperterne om.

Fundraising handler hovedsageligt om penge og projekter, men hvad med det vigtigste projekt, altså os selv?

Projektakademiet er som sagt et sted for dig, der drømmer om at udvikle dig som kulturskaber eller projektleder. Dig der tror, at tingene kan være anderledes og ønsker redskaber, indsigt eller mod til at gøre det.

Hvis ikke fundraising kun handlede om økonomiske midler og støtte, men også om personlig og kærlig støtte, så kunne man sige, at Projektakademiet var det perfekte sted at søge fundraising til sig selv.

Er du klar og parat, modig og ærlig og har du en blikfangende ide om, hvem du gerne vil blive?

Så kan det ikke gå helt galt.

Artiklen udgives i samarbejde med Projektet UNGSKAB, et projekt under KBH+AskovFonden.

UNGSKAB er et projektakademi bevilliget af Tuborgfondet. Projektakademiet uddanner unge i at lede projekter, der med kulturen som platform bidrager til at gøre en forskel i samfundet og blive bedre rustet til at få job indenfor kulturel projektledelse og entreprenørskab. Læs mere her.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her