Poesien spirer i det nordjyske

12. november 2024

Efteråret er her og bærer ofte en mere indadvendt stemning med sig. Annika har talt med den nordjyske forfatter Laurits Balker Jørgensen om hans seneste udgivelse og vejen dertil.

Klitmøller, en lille nordjysk by med 1.248 indbyggere. En af dem hedder Laurits Balker Jørgensen, og han skriver digte. Sidste år udkom hans debut, ‘Den tynde generation’, der fungerer som et slags generationsportræt af nutidens unge – Laurits’ egen generation.

I maj landede opfølgeren. Den bærer titlen ‘Te og appelsiner’ og er ligeledes en digtsamling, men tager i langt højere grad udgangspunkt i forfatterens egne minder og erfaringer.

‘Te og appelsiner’ er et personligt værk om, hvordan det er at leve med angstlidelsen ocd. Det er også et værk, der forsøger at give en særlig – og ofte overset plads – til pårørende af ocd.

En idé bliver en realitet

“Rimelige normal”. Sådan beskriver Balker Jørgensen sin egen ungdom. Alligevel er der et stykke til “normalen”, når man har udgivet to digtsamlinger og turneret Danmark rundt med sine bøger, inden man er fyldt 22 år. 

Det at skrive tekster startede egentlig i en musikalsk form. En ven fra efterskoletiden producerede og Laurits Balker Jørgensen skrev. Men det var som om teksterne ikke passede ind i det popformat, som de var skabt til.

De var for voldsomme og tog udgangspunkt i Balker Jørgensens eget liv og omgangskreds med unge, der tog stoffer eller havde oplevet seksuelle overgreb og mobning. Det var i den kontekst, at nogle af teksterne til ‘Den tynde generation’ blev født.  

De hjemløse tekster bliver flere og flere og langsomt popper idéen om en digtsamling op. For at crowdfunde projektet opretter Laurits Balker Jørgensen en Kickstarter-kampagne og på de første 10 minutter alene, er der indsamlet 1000 krroner. Projektet bliver en realitet. 

Meget er sket siden første bog udkom tilbage i 2023. Den unge digter har blandt andet turneret rundt på højskoler og gymnasier og talt med en masse unge mennesker.

Faktisk var det netop de mange samtaler, der gav ham modet til at skrive opfølgeren, som er en langt mere personlig bog, der tager udgangspunkt i hans egen diagnose og hverdag med ocd.

Det er på grund af alle de unge mennesker, jeg mødte derude, som er så selvsikre i deres usikkerheder. Det synes jeg har været vildt inspirerende,” siger Laurits Balker Jørgensen.

Obsessive compulsive disorder

Ord skaber virkelighed. Det er dem, vi vender os mod for at få greb om den verden, vi lever i. Det er også dem, vi finder tørst eller skønhed i.

Ordet disorder kan på dansk oversættes til “en uorden”. Noget eller nogen er i uorden. Vores sprog for psykiske lidelser beror på et ret så binært system. Der findes en normaltilstand og alt, der afviger fra den, kategoriseres som en uorden – som en forstyrrelse.

Men hvad er normaltilstanden egentligt, og hvem har retten til at definere den? 

“Alle de hvide kitler taler til mig på samme tid” 

Bogen ‘Te og appelsiner’ er et forsøg på at komme tættere på mennesket bag en psykisk lidelse. 

Med bogen får vi lov at komme på besøg inde i hovedet hos Laurits Balker Jørgensen og forhåbentlig opnå en større forståelse. Bogen giver plads til tankerne bag handlingerne, og så har Balker Jørgensen ladet sin mor skrive et afslutningsbrev til bogen.

Det har været en vigtig beslutning, fordi det er et perspektiv, vi ifølge digteren ofte glemmer, når vi taler psykisk sygdom i plenum. 

2-3 procent procent af den danske befolkning får stillet diagnosen ocd i løbet af deres liv, og mindst dobbelt så mange er altså pårørende til lidelsen.

“Hvis jeg var født halvtreds år tidligere, havde jeg fået strøm. Tanken får mig til at hulke som en langstrakt sorg”. 

En anden vigtig beslutning har været at gøre bogen til et poetisk værk med plads til både metaforer og det abstrakte, men også til de helt konkrete følelser og minder.

Titlen til bogen stammer fra et af Balker Jørgensens tidlige barndomsminder.

“Hvis jeg var syg som lille, blev min mor nogle gange hjemme fra arbejde. Så sad vi og så tegnefilm sammen, og så serverede hun altid te og appelsiner for mig. Det, synes jeg bare, er et dejligt minde,” siger han.

De smukke minder lever side om side med sorgen, angsten og den stilfærdige hverdag. Glæden til ord, til formsprog og metaforer skinner igennem i bogen og skaber et univers, der på én gang er svævende, betagende, sørgmodigt og smukt.

Med ‘Te og appelsiner’ ønsker Laurits Balker Jørgensen at åbne op for en samtale omkring hverdagen med ocd, og bogen fungerer i særdeleshed også som en kærkommen ven til familie og andre pårørende af lidelsen ocd. 

“Jeg skal forstå men forstår ikke”

‘Te og appelsiner’ er udgivet gennem Laurits Balker Jørgensens eget forlag, Flokdyr, og kan købes her.

Tekst: Annika Rask
Redaktør: Mille Ravn Nyhauge

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her