Redaktionens påskeguide: 6 ting, du kan lave i påsken

22. marts 2024

Påsken er lige rundt om hjørnet, hvilket betyder påskeferie, traditioner og gode stunder. Redaktionen har samlet 6 ting, du kan lave både hjemme, ude, alene eller sammen med andre.

Æggejagt i haven (eller i stuen)

Hvis du alligevel skal samles med familie eller venner i påsken, kan du arrangere en æggejagt i haven eller i stuen, hvis nu forårsvejret står på regn og blæst.

Du kan bruge almindelige hårdkogte æg eller chokoladeæg. Start med at skrive et bogstav på hvert æg (du skal bruge mellem 15 til 30 æg afhængig af gruppens størrelse), inden du gemmer æggene, så det tilsammen danner et kodeord, der afslører, hvor skatten er gemt. Der kan for eksempel stå “I kassen under håndvasken”. Måske kan ledetråden være en gåde?

Når æggene er fundet, samles alle om de fundne æg, som bliver flyttet rundt, vendt og drejet indtil de danner kodeordet, der leder til skatten (som du, aka påskeharen, har gemt).

Tip: Skatten kan være et giga chokoladeæg 

Tag på påskeloppemarkeder

Loppesæsonen er ved at nærme sig, og de første loppemarkeder starter allerede i påskeferien. Hvis du, ligesom os her på redaktionen, har glædet dig til sæsonen, så har vi samlet påskens allerbedste loppemarkeder i København og Aarhus. 

  1. Påskelopper på Banegaarden, København på Otto Busses Vej 45 den 24. marts fra 11 til 16. Du kan finde mere info her.
  2. Falkoner Loppemarked lørdag den 30. marts fra 10 til 14 på Falkoner Allé 63, Frederiksberg. Du kan finde mere info her.
  3. Loppemarked på Godsbanen på Skovgaardsgade 3, Aarhus C fra den 23. til 24. marts kl. 10 til 16. Du kan finde mere info her.
  4. Loppemarked i Folkehuset Absalon lørdag den 30. marts fra 10 til 15 på Sønder Boulevard 73, København. Du kan finde mere info her.

Saml dine venner til påskefrokost

Hvorfor spiser man egentlig sild til påskefrokost? 

Påskefrokosten er en gammel tradition, hvor man engang fastede op til 40 dage op til påske og efterfølgende fejrede, at man havde gennemlevet “lidelserne”. Derfor samledes man omkring et festligt måltid med æg, lam og andre lækkerier. I løbet af middelalderen blev sild en erstatning for kødet.

Vi er sluppet for fasten i dag, men fiskefileten, karrysilden, hønsesalaten og silden er heldigvis holdt ved. Så saml dine gode venner (eller familie) til en hyggelig påskefrokost.

Taste test påskebryg

De fleste kender nok den gule påskebryg Kylle Kylle med den glade, gule påskekylling på etiketten, men der findes utallige varianter af påskebryggen. Gå på opdagelse i de forskellige påskebryg og taste test dem med dine venner eller familie. 

Her på redaktionen anbefaler vi Fynsk Forår, der dufter skønt af druer, bananer, pærer og hyldeblomst. Det er den perfekte forårsøl, der giver en følelse af, at sommeren er på vej. 

Den første danske påskebryg blev brygget i slutningen af 1800-tallet på Thor-bryggeriet i Randers. Den var inspireret af, at Københavns restauratører importerede den berømte bayerske Salvator-øl ved påsketid. Carlsbergs første påskebryg kom som fadøl i 1905 og Tuborg fulgte trop året efter.

Fakta: Danmarks stærkeste påskebryg er Påske Bryg fra Hancock, som har en alkoholprocent på 10,5. 

Lær at puste æg

Hvordan puster man æg? Måske har du prøvet det før, men her får du en genopfriskning af den hyggelige påsketradition.

  1. Sprit eller skold æggene inden du puster dem.
  2. Find den store ende af ægget og brug en nål til at lave et lille hul i midten af ægget, så du kan blæse luft igennem. 
  3. Lav et lidt større hul på størrelse med en tændstik i den anden ende af ægget. 
  4. Hold ægget over en skål og blæs forsigtigt luft igennem hullet, du lavede, indtil ægget er tomt. Vær forsigtig med at puste, så du ikke ødelægger ægget. 
  5. Rengør ægget ved at hælde sæbevand i ægget og ryst det.
  6. Vend ægget nedad, så vandet løber ud, tør det og put det eventuelt i mikroovnen i 15 til 30 sekunder. 
  7. Mal dit påskeæg med enten vandfarver, akrylfarver eller tusch. Du kan også lave skabeloner, hvor du klipper et mønster i et stykke papir, sætter papiret på ægget og maler igennem mønsteret.

Skriv et gækkebrev!

At “gække” betyder at drille, og fænomenet stammer fra 1600-tallet, hvor traditionen var, at modtageren skulle gætte afsenderen ud fra “bindebrevet”, som det hed dengang. I dag sender vi dekorative og kreative gækkebreve med udklippede mønstre og påskerim med samme formål: at prikke lidt til en ven, veninde, kæreste, flirt eller et familiemedlem. 

Så send et hyggeligt gækkebrev til en (eller flere).

Her er et cute påskerim fra redaktionen:

For, at du kan være sikker

sætter jeg mit navn med prikker,

som så glade til dig nikker,

pas nu på, de ikke stikker.

 

God fornøjelse!


Tekst: Redaktionen

Visuelt: Josefine Kynne

Redaktør: Veronica Magaard

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her