SEIN anbefaler

01. januar 2024

I starten af hver måned anbefaler kulturgruppen en række begivenheder, som vi går og glæder os til. Anbefalingerne tager udgangspunkt i alverdens kulturelle indslag, men tager mest af alt forbehold for en knap så tung pengepung.

Matilde S. skal opleve sin første mødeuge

Jeg har aldrig oplevet den københavnske modeuge, og da jeg i januar flytter til København, tænker jeg, at det bliver i år, jeg får taget min fashionweek-mødom. Modeugen ligger i slutningen af januar, og de fleste events kan kun opleves, hvis man er inviteret. Dog er der den 30. januar en fremvisning af Baseranges efterårs/vinterkollektion i deres æstetiske butik på Store Kongensgade, hvor der vil blive serveret morgenmad fra klokken 9.00. Baserange er et minimalistisk og bæredygtigt tøj- og undertøjsbrand, som producerer deres produkter i genbrugsmaterialer med respekt for både miljø og klima samt menneskene i produktionen. Jeg tænker, at eventet er en god mulighed for at få et indblik i virksomhedens univers og samtidigt få en lille bid af modeuge-kagen.

Foto: Baserange.com

Dato og tid: 30. januar 9.00-11.00
Sted: Baserange, Store Kongensgade 95
Pris: Gratis
Læs mere her

Alba skal se ‘Himlen over Berlin’ i Øst for Paradis

Årets allerførste måned kan nemt blive lidt tom sammenlignet med december. Men det betyder, at der er masser af tid til at fylde januar med alle de film, musikalbum og bøger, du gerne vil se, høre og læse. Og der er masser af muligheder.

Den 16. januar viser Øst for Paradis et af 1980’ernes hovedværker, ‘Himlen over Berlin’ – en film, jeg har hørt meget om, men aldrig har fået set. Filmen er fra 1987 og forudsiger nærmest Berlinmurens fald to år senere. Men den er ikke politisk – den er poetisk og eksistentiel. Ifølge beskrivelsen er det En storbysymfoni på metafysisk himmelflugt, fortalt i et svimlende filmsprog, som transcenderer såvel tid som rum”. I filmen følger man to trenchcoat-klædte skytsengle, der iagttager Berlin og dens befolkning. Englene kan ikke opfatte virkeligheden i alle dens farver, og størstedelen af filmen er derfor i smukke sort/hvide billeder. Desuden optræder Nick Cave, der selv boede i Berlin på dette tidspunkt, med sangen ‘From Her to Eternity’ på en natklub i en af filmens mere farverige scener – alene dét skulle vel være nok til at se den?!

Hvis man ikke har mulighed for at se ‘Himlen over Berlin’ i Øst For Paradis den 16. januar, kan den ses helt gratis på Filmstriben.

Foto: Henri Alekan

Dato og tid: 16. januar kl. 18:30
Sted: Øst for Paradis
Pris: 110 kr.
Læs mere her

Mathilde L. skal opleve DM i Poetry Slam 2024

Jeg går altid lidt gladere og lidt mere inspireret fra en aften med Poetry Slam, end da jeg kom. Siden jeg tog på højskole, har jeg ikke været meget til Poetry Slam, men lige om lidt afholdes DM i Poetry Slam 2024 – og det skal jeg ikke gå glip af! Poetry Slam er en poetisk battle i kunsten at fremføre sine egne tekster. Reglerne er få og simple, og så er det folk fra publikum, der er dommere. Over de sidste par måneder har deltagerne til DM kvalificeret sig gennem lokale slams, og denne gang afholdes det i Teater Momentum i Odense. Har man ikke mulighed for at komme til DM-finalen, arrangeres der slams i det meste af landet, hvor både nye og etablerede stemmer kan opleves. 

PSFyn.dk

Dato og tid: 27. januar kl. 19.30
Sted: Teater Momentum. Ny Vestergade 18, 5000, Odense
Pris: 120 kr. (Prisen for lokale slams er tit 30 kr.)
Læs mere her

Laust skal genbesøge sine favoritudgivelser fra 2023

Januar er en måned, hvor man mest af alt venter på alt det spændende, der skal ske i løbet af året. Derfor bruger jeg tit januar på at genbesøge nogle af de ting, jeg har elsket i løbet af de forgangne år. Et af mine favoritalbum fra 2023 er Iomfros første album, ‘Vent På Jeg Revner’. Albummet udkom i slutningen af oktober og var på jævn rotation i mine Bluetooth-apparater i et godt stykke tid. Iomfros lo-fi pop-univers danner en perfekt scene for hendes unikke tekster, som bedst kan beskrives som forankret i hverdagen, fortællende om alt fra at være skilsmissebarn, til at være en ung kvinde i dagens Danmark.

Foto: Esther Kofoed Sørensen

Dato og tid: Når som helst
Sted: Hvor som helst
Pris: Hvad end du betaler din streaming-service

Dagmar skal se ‘Nattevagten 2’ i biografen

Ovenpå december måned og alle julens trængsler, vil jeg dykke ned i klassisk dansk gyserfilm anno 2023. Jeg synes, at uhygge er en nem måde at fokusere og fordybe sig i et andet univers, hvis koncentrationen sommetider svigter. En håndfuld nye spirende skuespillere har nogle af de bærende roller i den nye ‘Nattevagten’, og dem glæder jeg mig til at se udfolde sig. I samme anledning vil jeg også anbefale ‘Nattevagten 1’, som kan ses gratis på Filmstriben.

Foto: Nordisk Film

Tid: Fra 14. december
Sted: Din lokale biograf
Pris: 100 kr.

Mille skal til Vegas Udvalgte 2024 på Train

Bassen runger stadig efter nytår, og når du lukker øjnene, bliver du taget tilbage til dansegulvet bestående af dine venner, mens de samme sange kører gang på gang i baggrunden. Jeg har en tendens til at blive ved med at vende tilbage til de samme kunstnere og den samme musik, som om det var et holdepunkt for mig. Men nu er det et nyt år, og det betyder også, at jeg skal finde noget nyt musik at lytte til. Jeg har derfor besluttet mig for at købe billet til Vegas Udvalgte 2024, når de kommer til Aarhus for at spille på Train, så jeg kan blive inspireret til, hvilken musik jeg skal fordybe mig i i det kommende år.

Foto: TRAIN

Dato og tid: 27. januar kl. 20.00
Sted: Train
Pris: 165 kr.
Læs mere her

Laura skal høre John Green læse det samme essay højt endnu en gang

Jeg forsøger at starte en ny vintertradition, og det er at gense den samme Youtube-video, hvor forfatteren John Green læser sit essay op, som er en anmeldelse af nytårssangen ‘Auld Lang Syne’. John Green er, for mig, en enormt interessant figur, der har spillet en rolle i mit liv siden, at jeg som 12-årig forelskede mig i hans YA-roman, ‘The Fault in Our Stars’. Det er mange år siden, men den mand besidder stadig en hel unik evne til at få mig til at græde og reflektere så dybt over livet, som kun en prætentiøs 12-årig kan. Videoen er filmet imens John Green går en tur i en sneklædt skov, og de rolige bevægelser og hans stemme hypnotiserer mig nærmest ind i det nye år.

Foto: John Green

Dato og tid: Så tæt på d. 1. januar som muligt
Sted: Se videoen her
Pris: Gratis

Olga skal spille brætspil i Folkehuset Absalon

Hver mandag aften er der fri mulighed for at spille spil i Absalon. Der bliver spillet backgammon, skak, scrabble og diverse spil. Alle er velkomne, både begyndere som øvede, og det er helt gratis at deltage. Jeg vil komme ud fra mit vinterhi, mødes med mine venner, drikke noget varmt og vinde i backgammon. 

Foto: Folkehuset Absalon

Dato og tid: Hver mandag aften
Sted: Absalon
Pris: Måske prisen på en kop te


Visuelt: Josefine Kynne
Redaktør: Laura Rye Bislev

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her