SEIN X Roskilde Festival: På Roskilde uden promille

28. juni 2024

At være ædru på Roskilde lyder måske som en umulig opgave for nogle. Men for Victor er det blevet den nye måde at tage på Roskilde på. Johanne har derfor mødt Victor for at høre om, hvordan det er at være på Roskilde uden promille.

 

En lørdag formiddag i juni har jeg aftalt at mødes med Victor på en café på Nørrebro. Mens jeg sidder der med lidt små-tømmermænd, tænker jeg over, at jeg skal interviewe Victor, som nok ikke dukker op med tømmermænd. Inden han kommer, når jeg at tænke mange ting:

Hvordan ville min aften i går have været, hvis jeg ikke havde drukket øl? Ville jeg have hygget mig lige så meget? Hvad ville mine venner have sagt, hvis jeg drak alkoholfri øl eller danskvand, da vi sad på Lille Øresund?

Jeg undrer mig over, hvordan det må være at være ædru blandt tusindvis af berusede mennesker på Roskilde. Er det ensomt?

“Hej Victor!”

Han kommer ind i caféen og møder mig ved et bord ved vinduet. Vi krammer og hilser og snakker om, at vi har nogle fælles venner, før vi køber en kop filterkaffe og en kop te.

“Jeg prøver at drikke lidt mindre kaffe,” siger Victor.

Jeg får lyst til at sige, at jeg har tænkt over det samme. Men jeg konkluderer, at jeg nok mister lidt af mit ethos, når jeg lige har sagt, at jeg gerne vil have en filterkaffe. Men jeg har faktisk tænkt over det – man burde jo drikke mindre kaffe også.

Klik her og Støt SEIN

Victor er 24 år gammel og bor på Nørrebro. Om lidt skal han flytte til Holstebro og begynde på Scenekunstskolen for dans og koreografi. I sin fritid danser han, skater, laver keramik og fremkalder analogfoto i mørkekammer.

På mange måder minder han mig om mine venner og mig selv. Men jeg har spurgt om at få interviewet med Victor, fordi jeg gerne vil høre om noget, hverken mine venner eller jeg er særlig godt kendte med. Nemlig at være ædru til fester og festivaler.

“Hvad er dit forhold til alkohol egentlig?”

“Altså, det er ikke fordi, jeg er sådan mega anti-alkohol. Jeg tror bare ikke, det er noget for mig. Eller jo, da jeg var yngre, drak jeg jo en hel masse, men siden gymnasietiden har det været mere on and off, og det sidste år har jeg ikke drukket noget alkohol. Jeg kunne også mærke, at jeg ikke syntes, jeg var særlig nice at være sammen med.”

“Hvordan da?”

“Jeg ved ikke, sådan en blanding af at begynde at sige ting, hvor jeg var sådan: Hvorfor siger jeg det her? Og så tror jeg bare, at jeg blev påvirket mere negativt end positivt. Jeg tror også, at jeg synes, kulturen omkring det er spændende, og det med at gå imod det.

Og når jeg er ude og møder folk, skal jeg rent faktisk gå over og bare være mig selv. Der er ikke noget filter, jeg kan gemme mig bagved.”

På en eller anden måde må det vel være mere gruppepres, end man tror. Et lidt implicit drikkepres måske?

“Der er jo det her fænomen sober curious og en voksende trend med at være ædru. Mærker du noget til det?

“Hmm, jeg har mange venner, der spørger ind til det og vil vide, hvordan det er. Og jeg tror, det handler om, at de også gerne vil lade være eller måske skrue lidt ned. Men på en eller anden måde må det vel være mere gruppepres, end man tror. Et lidt implicit drikkepres måske? Samtidig er det nemmere at sige, at jeg ikke drikker nu, hvor der førhen var mere pres på.”

Han fortsætter:

“Men ja, jeg tror helt klart, at det er en trend, eller i hvert fald en tendens. Der er jo mange, der prøver at være ædru én fest for at teste det. Og så kommer der jo flere og flere alkoholfrie alternativer. Alkoholfri gin for eksempel. Men jeg synes det er vigtigt at sige, at der er generelt også en mere accepterende kultur omkring ikke at ville drikke nu”

“Hvis vi nu skal tale lidt om Roskilde: Der er jo en enorm drukkultur, men du var ædru sidste år, og skal være ædru i år. Hvorfor ville du det? Og hvordan er det?”

“Jeg har været på Roskilde siden 2016 udenom corona, og de første år var der bare fuld knald, og jeg tror, jeg brækkede mig en enkelt gang eller to.

Men gradvist begyndte jeg at vente med at drikke til klokken 16-17, og ikke være fuld hele tiden, og jeg kunne mærke, at det var mere hyggeligt og føltes bedre end følelsen af at være fuld og lidt wavy til koncert.”

Vi begynder at reflektere over alle aktiviteter, der inkluderer alkohol på Roskilde, og hvordan man bruger legene til at få tiden til at gå.

“Både mig selv og de menneskene jeg er sammen med er blevet mere forstående, og nogle af dem er måske også lidt sober curious. Vi kan også lide at tage ud til Himmelsøen og er mere optagede af og synes, det er mere vigtigt at opleve koncerter, events, talks og kulturelle ting. Men det er jo Roskilde på en anden måde, når man er ædru.”

Vi begynder at tale om at man kan forhåndskøbe rammer med øl inden festivalen. Victor syns ikke egentlig det er underlig, fordi han forstår at det både gir mening økonomisk og hjælper Roskilde Festival med at vide hor meget øl der skal være. Men han har lidt delte meninger omkring det.

“Fælden kan jo så være at folk ender op med en masse øl de måske føler de skal drikke fordi de er købt. Men på samme tid syns jeg også at folk ofte efterlader en masse eller er gode til at dele ud, hvis man har for mange”

“Er der noget, du tænker, man bør gøre med denne kultur?”

“Jeg er ikke så glad for forbud. Eller måske? Det kunne være spændende. ”

Han ler lidt før han understreger at han ikke går ind for forbud.

“Jeg synes at folk skal ha lov til at gøre hvad de vil”

For Victor handler det mere om at han vil have en mindre udbredt alkoholkultur.

“Det at lade være med at drikke alkohol er også et statement i sig selv. Dog vil jeg ikke preache mit synspunkt, og jeg vil heller ikke presse andre. Jeg synes, det er federe, hvis folk spørger ind.”

“Hvis der nu sidder nogen og læser det her og tænker, at de gerne vil prøve at være ædru på Roskilde, har du så nogle tips?”

Victor tænker.

“Gør det lækkert for dig selv! Tænk at penge, man ellers ville have brugt på alkohol, kan man bruge på lækker mad. Køb nogle snacks, noget nice at drikke som for eksempel danskvand, som jeg plejer at drikke, eller maté, eller energidrik. Måske vil du købe en kaffe klokken 18 for lidt koffein. Treat yourself!

Han fortsætter:

“Husk, at folk tit er så fulde, at de næsten ikke lægger mærke til, at du ikke drikker. Eller, det kan jo være, du er i en vennegruppe, hvor nogle siger, at du SKAL tage en ølbong, men da har du ret til at sige nej. Og hvis de ikke respekterer det, skal du måske genoverveje de relationer. Det er dit frie valg, men det er lettere sagt end gjort. Dog skal man huske at folk nærmest altid er vildt forstående”

Han lægger også til, at man skal huske at behandle sig selv som sin ven.

“Hvis du ikke ville presse din ven, så pres ikke dig selv.”

“Og sidste tip: Hvis man har svært ved at lade være med at drikke, så lav nogle planer. Tag ud og bad i Himmelsøen, gå en tur, tag en kaffe, hør noget ny musik. Hvad ville du have gjort derhjemme? Lej en leg? Tag på eventyr?”

Det er spændende at høre Victor snakke om at være ædru på festival. For nogle er det måske umuligt at forestille sig, for andre kan det måske være en inspiration til at drikke mindre på årets festival.

Uanset står budskabet til Victor klart: Vi skal normalisere, at det er okay ikke at drikke alkohol. Det er dit valg, og det skal respekteres.

I år skal jeg tage alle Victors refleksioner og tips til Roskilde med mig. Måske skal jeg bytte nogle øl ud med kaffe om aftenen, og måske skal jeg prøve at have et par alkoholfri dage, bare for at se, hvordan det faktisk er. Hvem ved, måske opdager man noget nyt, og måske er det federe, end man havde troet.

Uanset hvad du vælger, ønsker vi på SEIN jer en rigtig god festivalsommer. Og så siger vi som de fleste forældre: Husk lige at drikke noget vand også, ikke?


Tekst: Johanne Ringøen

Visuelt: Josefine Kynne 

Redaktør: Johanne Ringøen

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her