SEINblik

20. februar 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om den russiske ikke-invasion og få en opsummering på vinter-OL i Beijing.

Foto: NTB Scanpix/Reuters/Marko Djurica

Ent’Sholtz’digung: Diplomatiske møder og russisk ikke-invasion
Det er ikke kun kugler, der flyver rundt i grænseområdet mellem Ukraine og Rusland. Det er også informationer. Hvis du har mistet overblikket, så er du ikke den eneste. Den seneste uge har nemlig budt på alt fra naturgas til ‘Sammenholdets dag’. 

Diplomatiet har arbejdet på højtryk. Selvom mange af NATO’s magthavere har mødtes på tværs, så er det mødet mellem Tysklands kansler, Oluf Sholtz, og den russiske præsident, Vladimir  Putin, som har skabt røre. Den tyske strategi beskyldes for at være for blød. Dette skyldes, at Tyskland har gjort sig afhængig af energiressourcer, som de skal have af Rusland. Om Tyskland lægger sin kurs om er stadig uvist.

USA har flyttet sin ambassade ud af Kiev. I samme omgang har Danmark, sammen med andre nordiske lande, anbefalet alle danskere ud af Ukraine. Dette var reaktionen, da man i dagene op til 16. februar 2022 troede på, at russerne ville fuldføre en invasion af Ukraine. “Den 16. februar vil vi hæve flaget, udsmykke med gule og blå bånd og vise hele verden vores sammenhold.” Sådan siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, i en tale udgivet på YouTube. Da dagen kom, var der flag og fællessang, men ingen russisk invasion. 

Sidenhen har Rusland meddelt, at de tilbagetrækker deres grænsetropper. Dog meddeler NATO at kunne bevise, at Rusland i stedet har øget antallet af tropper. Det er svært at sige, hvad der kommer til at ske, og hvordan konflikten kommer til at forløbe, men der ingen tvivl om, at det fortsat vil give spændinger op gennem Europa.

Logo fra Generation Zex

Generation Zex: “Her får alle noget ud af seksualundervisningen”
I sidste uge strejkede flere gymnasieelever i ønsket om at modtage seksualundervisning fra organisationerne LGBT+ Danmark og Sex & Samfund. I Helsingør har de unge taget sagen i egen hånd, hvor Generation Zex, med Hannah Teplin i front, har taget teten.

“Vi er her for at informere, ikke diskutere,” starter Hannah Teplin og resten af Generation Zex ud med at sige, når de træder ind i klasselokalerne rundt omkring i Danmark for at undervise i alt fra samtykke til LGBT-universer.

18-årige Hannah Teplin startede projektet Generation Zex i samarbejde med Ungdomsskolen i Helsingør tilbage i juni 2021. Og allerede i november samme år tog Generation Zex afsted mod deres første grundskole for at undervise i normkritisk seksualundervisning. 

Det er primært emnet mangfoldighed, som Hannah Teplin ønsker at bidrage med til de danske unge.

“Når vi taler om køn og seksualitet, taler vi ikke kun om mænd og kvinder, men fokuserer på mangfoldigheden. Generation Zex prøver at ramme alle, så vi ikke kun får heteronormativ seksualundervisning. Med vores egne erfaringer med en mangelfuld seksualundervisning, handler vi nu på disse.” Hannah Teplin, underviser og projektudvikler i Generation Zex

I 2021s finanslov blev der afsat 15 mio. kr. af til seksualundervisningen i folkeskolen, skriver Børne- og undervisningsministeriet. Selvom Hannah Teplin nøje beskriver, at hun med sin virksomhed ikke kritiserer den seksualundervisning, man har i dag, mener hun stadig, at der er behov for det supplement de tilbyder:

“Vi er ikke en kritik, men har en aktivistik tilgang til seksualundervisning. Vi er et supplement. Samtidig synes vi, at det er mega fedt, at området bliver prioriteret politisk,” siger Hannah Teplin.

På under et år står Generation Zex nu og skal til at opstarte et samarbejde med Amnesty International Denmark, men hvad det ender med, ved Hannah Teplin heller ikke selv. Hun ønsker blot at supplere for nu. 

De olympiske lege slutter i dag – men hvad kommer vi til at huske vinter-OL i Beijing for?
Det hidtil mest politiske OL er nu slut. Men hvis vi skal lægge politikken på hylden for en stund, hvilke atleter har så gjort sig særligt bemærket ved de olympiske lege i Beijing?

  1. En legende takker af. OL i Beijing blev sidste gang, vi så snowboard-legenden Shaun White i aktion. Den 34-årige amerikaner har domineret halfpipen de sidste to årtier, vundet tre olympiske guldmedaljer og været et forbillede for unge snowboardere.
  2. En ny stjerne blev født. Desværre skinnede kunstskøjteløberen Kamila Valiev ikke særlig længe, da hun blev ramt af en dopingsag. Den kun 15-årige russer blev testet positiv i en dopingtest, men fik alligevel lov at deltage, mens sagen skulle afgøres. Hun vandt guld i holdkonkurrencen og var også storfavorit i den individuelle konkurrence. Men presset blev for stort for den unge skøjteløber, der fejlede ved sidste isdans og endte uden for podiet.
  3. Historisk dansk OL. Aldrig nogensinde har danskerne haft så mange atleter med til vinter-OL. Hele 62 danske atleter skulle i ilden, og særligt de danske ishockeyherrer leverede flot figur og kom helt til kvartfinalen, hvor danskerne desværre tabte til de forsvarende olympiske mestrer fra Rusland, i OL-sammenhæng kaldet ROC.
  4. Den kinesiske skiprinsesse. Man kan ikke sige OL i Beijing uden at nævne Eileen Gu. Den 18-årige freestyle skiløber deltog i tre discipliner og vandt tre medaljer, to af guld og en af sølv. Eileen Gu har indtil for nyligt været amerikansk statsborger, men valgte at repræsentere Kina ved dette OL. Med den flotte medaljehøst er hun blevet en superstjerne i Kina, og virksomheder står i kø for at sponsorere det unge talent. 

Kilder
https://www.dr.dk/drtv/se/tv-avisen_-milliardaer_fisker-saelger-danske-kvoter-til-udlandet_299823
https://www.dr.dk/nyheder/seneste/ukraine-vil-moedes-med-rusland-paa-svar-paa-oprustning
https://www.dr.dk/drtv/se/horisont_-krig-i-europa_297734
https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2021/apr/210421-15-mio-kr-skal-styrke-seksualundervisningen-i-folkeskolen
https://www.dr.dk/nyheder/indland/gymnasieelever-strejker-vi-vil-have-seksualundervisning-paa-skoleskemaet
https://heartbeats.dk/sex-samfund-boern-svigtes-med-daarlig-seksualundervisning/
https://sport.tv2.dk/oevrig-sport/2022-02-10-i-nat-siger-vi-farvel-til-den-stoerste-nogensinde-0
https://sport.tv2.dk/2022-02-17-15-aarig-storfavorit-smider-alt-vaek-og-forlader-isen-i-taarer
https://jyllands-posten.dk/sport/ECE13707921/vinterol-er-aabnet-med-rekordstort-dansk-hold/
https://edition.cnn.com/2022/02/18/sport/eileen-gu-halfpipe-gold-olympics-intl-hnk-spt/index.html

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her