SEINblik

27. februar 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om årets aflyste eksaminer, og hvordan Meta ikke markerer misinformation på deres platforme.

Analyse: Verdenshistorien gentager sig
Torsdag morgen vågnede vi op til nyheden om krig i Europa. Hashtags som #WW2 trender på TikTok og Twitter, mens Putin med sit døde blik i øjnene får nærmest lige mange minutter på skærmen, som man så i starten af coronakrisen 2020. Men det hele er set før. Det sidste århundrede gentager sig nu.

I 2008 stod verden over for finanskrisen. Gyldendals leksikonredaktion beskriver krisen således, “efterhånden blev et større antal låntagere ude af stand til at tilbagebetale deres lån; antallet af tvangsauktioner gik i vejret, og ejendomspriserne begyndte at falde. […] I 2008 gik den gamle amerikanske investeringsbank Lehman Brothers konkurs […] og en række andre finansinstitutioner gik enten ned eller måtte reddes af regeringerne.”

Samme situation stod man i, da verden i 1908 stod midt i en bankkrise. Her kom københavnske banker i vanskeligheder, da udenlandske finansielle kriser førte til hjemtrækning af lån og valutamangel. Nationalbanken måtte hæve rentesatsen drastisk, hvilket resulterede i en alvorlig økonomisk krise, skriver Danmarks Nationalbank.

I 2020 stod verden over for en pandemi, der nu to år efter stadig spøger, men heller ikke coronakrisen står alene. Den spanske syge udbredte sig nemlig præcist 100 år før coronakrisen. “Det var en voldsom influenzapandemi, der hærgede det meste af kloden i flere bølger fra 1918 til 1920.” skriver Dansk Sygeplejehistorisk Museum.

Og det stopper ikke her. Rusland har erklæret krig i Europa ved at invadere Ukraine. Den kvikke historiker har nok allerede gættet det. I 1939 startede anden verdenskrig. 

Om Ruslands krigshandlinger er med til at opstarte en ny verdenskrig, vides ikke, men man knytter sig til den danske forfatter Gerd Rindels princip: “Historien gentager sig aldrig – kun hvis du glemmer den.”

(Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix)

Glem alt om aflyste eksamener næste år
Fredag blev det offentliggjort, at afgangselever i grundskolen og gymnasiet skal op til færre eksamener til juni. “I Danmark har vi både sidste år og forrige år valgt en mellemvariant ud fra det princip, at der skal være et rimeligt niveau i de eksamener, man skal op i”, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til Berlingske. 

Regeringen har siden sommeren 2020 aflyst eksamener i forbindelse med en svækket undervisningskvaliteten under coronakrisen, men hvornår stopper det? Hertil svarer undervisningsministeriet , at ​​det forventes at være sidste gang, at Folketinget ændrer på eksamensplaner grundet ændringer i undervisningen i forbindelse med coronakrisen. 

Aflysning af eksamener gælder dog ikke elever på HF.

Mette Frederiksen er grøn før rød, men aviser proppes i postkasserne alligevel
Søndag d. 13. februar delte statsminster Mette Frederiksen sine tanker: Hun skal være grøn før rød. Alligevel mener Socialdemokratiet ikke, at forslaget om ja-tak-reklamer bør gennemføres.

Forslaget, som blev sendt i luften i sidste uge, går ud på, at man skal aktivt skal tilvælge reklamer, fremfor aktivt at framelde sig dem. På den måde kan et stort ressourcespild af papir mindskes.

Det er blandt andet Coop og Danmarks Naturfredningsforening, der står bag ideen. Ikke nok med at det “[…] koster cirka 300.000 ton CO2 om året at producere og få distribueret ud til forbrugerne”, så vil Coop også vende blikket eksklusivt mod de digitale reklamer siger ansvarlighedsdirektør for Coop Signe Didde Frese.

Dette ligger ikke i god jord hos politisk ordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen: “Det her tiltag skulle nødigt rive tæppet væk under de lokale ugeaviser og dermed lave en væsentlig forringelse af det lokale demokrati”, argumenterer han søndag. Beslutningen kommer i forlængelse af den nye medieudspil, der skal sikre lokale og regionale aviser.

Kan vi stole på, at Mette Frederiksen vil overholde den grønne dagsorden, som hun lover, når Socialdemokratiet trækker sig ved første klimaskånende idé efter hendes grøn-før-rød udmelding? 

Facebook fejler igen: Opslag fra klimabenægtere går konsekvensløst forbi misinformationsmarkeringer
I en ny analyse fra Center for Countering Digital Hate, står det klart at Meta Platforms stadig ikke markerer klimabenægteres posts som misinformation, selvom de lovede at arbejde på sagen tilbage i maj 2021.

Onsdag d. 23. februar, kan CCDH dog alligevel rapportere, at over halvdelen af misinformerende opslag om klimaforandringer manglede netop det mærkat: Misinformation. Det er et mærkat, som fx. kan ses på Instagram og Facebook i forbindelse med misinformation om COVID-19. 

Iblandt de 184 opslag brugt til stikprøven, bruges virale opslag, der har opnået millioner af likes. Der er altså ikke tale om en hver anden Greta Thunberg-hadende Facebookbruger. Derfor udtaler administrerende direktør for CCDH, Imran Ahmed sig kritisk om Meta: “Ved ikke at gøre det absolutte minimum for at forebygge misinformation om klimaforandringer, forværrer Meta klimakrisen. Klimaforandringsbenægtelse – designet til at bryde vores betydningsfulde handlinger for at stoppe klimakrisen – flyder uformindekset rundt på Facebook og Instagram. ”, skriver CCDH til lanceringen af analysen. 

Kilder
Putins tale: Her er centrale uddrag fra Vladimir Putins opsigtsvækkende tale om Ukraine | Information

Zelenskyy’s emotional appeal to Russians

Finanskrisen | lex.dk

1908-1939 – Bankkrise, verdenskrig og økonomisk krise

Den spanske syge 1918-20 | Dansk Sygeplejehistorisk Museum, DSR

2. verdenskrig: Optakten, forløbet og afslutningen | Historienet.dk

WHO Says Coronavirus Is Not Yet a Pandemic but Urges Countries to Prepare – Scientific American

https://www.kristeligt-dagblad.dk/mennesker/historien-gentager-sig-hvis-vi-glemmer-den

https://www.berlingske.dk/politik/politikerne-skaerer-i-antallet-af-eksamener-til-sommer

https://www.instagram.com/p/CaZrjiCMN8Y/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CaMsjELs43g/ 

https://www.instagram.com/p/CZ6KS1dNluQ/ 

https://www.berlingske.dk/danmark/socialdemokratiet-ja-tak-ordning-for-reklamer-kan-oedelaegge-ugeaviser 

https://www.dr.dk/nyheder/indland/lokalaviser-frygter-forslag-om-ja-tak-klistermaerke-paa-postkassen

https://about.fb.com/news/2021/02/connecting-people-with-credible-climate-change-information/ 

https://www.reuters.com/business/cop/facebook-did-not-label-posts-top-climate-change-deniers-report-says-2022-02-23/

https://www.counterhate.com/post/facebook-failing-to-flag-harmful-climate-misinformation-new-research-finds

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her