SEINblik

13. marts 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om informationskrigen mellem Rusland og EU samt regeringens nye tiltag i Sundhedsreformen.

Begrænser informationskrigen ytrings- og pressefriheden?
Mens journalister og mediefolk længe er blevet undertrykt, censureret eller anholdt i Rusland, har krigen om information og oplysning indledt en fase under Putins invasion af Ukraine.

Mange russiske journalister forlader enten Rusland eller siger op i protest mod Putin-regeringens skærpede censur af russiske medier. Et eksempel herpå er, at russiske medier ikke må omtale invasionen af Ukraine som en krig. Den må heller ikke omtales som en invasion eller et angreb: Krigen skal beskrives en “specialoperation”. 

På baggrund af denne yderligere begrænsning af den russiske ytrings- og pressefrihed har EU valgt at forbyde de russiske statsmedier Russia Today og Sputnik i EU-medlemslandene:  “Vi vil forbyde Kremls mediemaskine i EU. Statsejede Russia Today og Sputnik og deres datterselskaber skal ikke længere kunne sprede deres løgne, der retfærdiggøre Putins krig. Vi er i gang med at udvikle redskaber, der kan forbyde deres giftige og skadelige desinformation i Europa”, udtaler EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, på Twitter. 

Den russiske regering har som modsvar valgt at forbyde vestlige medier som Facebook og begrænse adgangen til Twitter, hvortil formanden for det russiske underhus, Vjatjeslav Volodi, udtaler: “Disse virksomheder, fra Instagram til andre, de har alle hjemme i USA. Det er tydeligt, at de bliver brugt som et våben. De spreder løgne og fjendskab. Vi skal forhindre dette og beskytte vores væbnede styrker”.

Men den europæiske censur af russiske medier bliver kritiseret af Dansk Journalistforbunds formand, Tina Johansen: “Censur er en farlig vej at gå. Hvem skal træffe beslutning om, hvilke medier der skal lukkes og ikke lukkes? Jeg har ikke lyst til at overlade til andre at beslutte, hvilke medier der er troværdige, og hvilke der er utroværdige, som jeg ikke må få adgang til. Borgerne skal selv kunne vurdere, hvilke medier de vil læse.”

Ligeledes kritiseres EUs beslutning om censur af russiske statsmedier af Det Europæiske Journalistforbund, der foreslår at bekæmpe misinformation og censur med styrkelsen af uafhængige medier samt fremme det presseetiske budskab. “Udfordringen for demokratier er at bekæmpe desinformation og samtidig bevare ytringsfriheden”, siger generalsekretær i Det Europæiske Journalistforbund, Ricardo Gutiérrez.

Alkohol til 16-årige stopper måske allerede i år
Vi har hørt det mange gange før. Vi unge drikker alt for meget.

De fleste danske unge har deres alkoholdebut som 13- eller 14-årige. De fleste er fulde for første gang som 14- eller 15-årige, beskriver Syddansk Universitet ud fra skolebørnsundersøgelsen fra 2010. Men er det ikke ligemeget? 

I mandags udkom Sundhedsstyrelsen med en ny række anbefalinger ift. unges alkoholforbrug. Heriblandt beskrives det, at unge under 18 faktisk ikke bør indtage alkohol.

“Hvis unge under 18 år har et jævnligt forbrug af alkohol, kan det påvirke deres hjerner ind i voksenlivet, så de får dårligere hukommelse, dårligere indlæring og dårligere impulskontrol”, siger Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, til DR i forbindelse med de nye anbefalinger.

Problematikkerne ved alkoholforbruget vil regeringen handle på. “Vi skal have ændret alkoholkulturen hos de unge, og derfor er det ét af de steder, hvor regeringen sætter ind med den kommende sundhedsreform”, siger sundhedsminister Magnus Heunicke til DR. Men hvad siger de unge til forbuddet? 

SEIN har spurgt ungdommen.

“Jeg ved godt, at Sundhedsstyrelsen har ret, men jeg ville ikke opgive alkohol, hvis jeg var under 18, da jeg mener, at det er en del af vores kultur. Det binder os sammen. Man kan ikke nævne en dansk tradition uden, der er alkohol med”, siger Oliver Holland Jensen, 18 år.

“Unge under 18 burde ikke have muligheden for at selv gå ned og købe alkohol. Om de indtager det, er op til forældrene, men jeg vil ikke mene, at det er ansvarligt, at en 16-årig uden problemer har mulighed for at slå sig løs i et supermarked med alkoholiske varer”, mener Simon Friis Christensen, 21 år.

Regeringens nye sundhedsreform vil blive præsenteret i løbet af 2022.

Kan man skelne mellem Rusland og det russiske folk? Læs korrespondents historie
Mens de første ukrainske flygtninge krydser den danske grænse, oplever danskere med russisk baggrund at blive behandlet fjendtligt af danskerne.

USA-korrespondent Anne Allings russiske plejesøster oplever lige nu i stigende grad, at hendes danske naboer tager afstand fra hende. Hun mener selv, at det har at gøre med hendes russiske ophav.

“Jeg har en russisk plejesøster. Hun har været i Danmark i 25 år, taler flydende dansk og laver bedre frikadeller end gennemsnittet. Hun er den der nabo i villakvarteret, der altid bager boller til vejfesten og altid har plads i huset til børnenes legekammerater. Men i løbet af de seneste uger er flere af hendes danske naboer begyndt at undgå hende, og i hjemmeplejen, hvor hun arbejder, er hun pludselig nervøs for at svare, når borgerne spørger, hvor hun kommer fra.

Hendes forældre bor stadig hjemme i Rusland, 20 kilometer fra den ukrainske grænse, ude på landet og ser hæren køre forbi. De er fattige, lever en simpel tilværelse og har et meget snævert medieforbrug. Deres nyheder kommer fra Putin, og Putins ord er lov. For hver gang min søster taler med dem, bliver hun mere og mere frustreret over deres manipulerede syn på konflikten, men ved, at deres perspektiv bygger på manglende viden og oplysning – ikke ondskab. […] 

På den ene side har hun sine forældre, der mener, at hun har mistet retningssansen efter for mange år i Vesten, og på den anden side har hun Vesten, som hun i stigende grad er nervøs for vil miste evnen til at skelne mellem Rusland og det russiske folk. 

Hun har et håb om, at Vesten vil blive ved med at skelne mellem Rusland og det russiske folk”, skriver Anne Allings om hendes russiske plejesøster på Twitter.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her