SEINblik

03. april 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om stigningen på cheeseburgeren og fænomenet Cyborg Insect.

Foto af Hannah Miller

Helvede bryder løs og Maccens burger stiger med 2 kr

Fra på tirsdag vil man ikke længere kunne snuppe den velkendte cheeseburger til 10 kr på vej hjem fra byen. Nu stiger prisen nemlig til 12 kr på den populære coinoffer fra McDonalds. 

Det er første gang i 20 år, at priserne på Maccens cheese- og hamburgeren stiger herhjemme. Prisstigningen sker i forlængelse af Ruslands invasion af Ukraine. Som du nok har hørt, påvirker invasionen ikke kun Maccens priser; kaffe, aluminium, olie og hvede, mm. tager også en tur op ad pristrappen

Ruslands invasion af Ukraine har betydet, at butikker ikke vil støtte russiske produkter. Det er altså den høje efterspørgsel og det stramme udbud, der driller i priserne rundt omkring i vesten. Og det har også ramt McDonalds: “Prisen på cheeseburgeren har været kunstigt lav i over 20 år, og nu giver vi så mulighed for at sætte den op til 12 kroner. Jeg tror efterhånden, at folk har indset, at der er prisstigninger på en lang række ting, heriblandt hvede- og oksekødspriserne. Så vi håber, at folk har forståelse for det,” fortæller Mads Jensen, McDonalds kommunikationschef.

Det er dog ikke forståelse, man finder hos alle, hvis man kigger i kommentarsporene på @mcdonaldsdanmark’s instagramprofil “12kr for en cheeseburger👎🏽👎🏽👎🏽👎🏽” og “12 kr for en cheeseburger […] Det muligt det 2 kr. […] For nogen mennesker er pengene så små, at 2 kr hist og her hurtigt bliver til mange penge.

Måske er der noget om snakken. I 2010 solgte McDonalds 52 millioner burgere. Hvis alle de burgere var cheeseburgere, ville det være en indtægt på 520 mio. kroner før d. 5. april 2022. I så fald at de 52 millioner burgere blev solgt efter tirsdag i næste uge, ville danskerne skulle lange 104 mio. kroner mere over disken hvert år. 

Er du også rystet i din grundvold af prisstigningen, eller er det en fair beslutning?

VM: Grupperne er sat. Danmark åbner VM-bal mod Tunesien 

Landsholdstræner Kasper Hjulmand håbede på et helt bestemt scenarie fredag aften, før lodtrækningen til VM gik i gang, men resultatet blev desværre ikke, hvad han havde håbet.

VM forløber i år fra d. 21. november til d. 18. december. “Øverst på ønskesedlen står der ‘at møde Qatar’ fra første seedningslag,” siger DRs sportskommentator Henrik Liniger. Seedningslag er de puljer, de forskellige landshold bliver inddelt i, før de bliver inddelt i grupperinger fra A til H. 

Før lodtrækningens resultat er Danmark placeret i et andet seedningslag ud af fire sammen med Mexico, USA, Holland, Tyskland, Uruguay, Schweiz og Kroatien, men Hjulmands ønske om at åbne mod Qatar, fra øverste seedningslag,  desværre ikke lykkedes. Det danske landshold skal åbne mod Tunesien og spille mod Frankrig efterfølgende. DRs sportskommentator Andreas Kraul skriver på Twitter, at lodtrækningen er fornuftig: “Fornuftig lodtrækning, der nærmest kan blive gentagelse af Danmarks pulje ved i VM 2018.”

Gruppe A: Qatar, Holland, Senegal, Ecuador

Gruppe B: England, USA, Iran, Wales/Skotland/Ukraine

Gruppe C: Argentina, Mexico, Polen, Saudi-Arabien

Gruppe D: Frankrig, Danmark, Tunesien, Peru/Australien/De Forenede Arabiske Emirater

Gruppe E: Spanien, Tyskland, Japan, Costa Rica/New Zealand

Gruppe F: Belgien, Kroatien, Marokko, Canada

Gruppe G: Brasilien, Schweiz, Serbien, Cameroun

Gruppe H: Portugal, Uruguay , Sydkorea, Ghana

Earth Overshoot Day: Nu har Danmark opbrugt sine ressourcer for 2022 

I mandags var det World Overshoot Day i Danmark. Dagen hvor Danmarks befolkning har brugt den mængde ressourcer, som arealet af vores land kan gendanne på et år.

Tilbage i 2020 lå klodens samlede Earth Overshoot Day først d. 22. august, selvom den året tidligere faldt på d. 26. juli. Pandemiens begyndelse havde en helt særlig betydning for klimaet, og gav os altså en hel måneds forbrug mere af ressourcer. Især kunne den mindskede mængde af transport pege os i retningen af, hvordan vi får en ideel Earth Overshoot Day: nemlig ved slet ikke at overforbruge planetens ressourcer.

Det er en uhyggelig dag. Og den falder tidligere på året, hvert år. Siden 1970’erne, har videnskabsfolk tracket dagen. Klodens Earth Overshoot Day lå for blot 50 år siden på d. 10. december. Men spørger man natur-organisationen med det velkendte pandalogo, WWF, mente de sidste år, at Danmark er på rette vej: “Tallene i årets rapport viser nemlig, at Danmarks påvirkning af planeten ligger stabilt, mens andre lande klarer sig dårligere end tidligere. Årets gode nyhed er, at Danmark forbedrer sig ved at udlede en anelse mindre CO2 i forhold til sidste år.

Udregn dit eget økologiske fodaftryk her. 

Nogle insekter holder øje med dig

Det er ikke en konspirationsteori. Det findes i virkeligheden. Amerikanske forskere har nemlig udviklet tech-insekter, der nu skal bruges som en del af forsvarets værktøjer. 

Elektroder, transmitter og lim er, hvad der skal til for at udvikle tech-insektet. Insekterne kaldes “Cyborg Insect” og bruges især til at spore sprængstof. 

I et forskningsprojekt udviklet af Washington University i 2016 har man undersøgt muligheder for at bruge levende væsener som forsvarsmiddel, og det er lykkedes.

“Dyrene er bare et lille eksempel på teknologien. Det er en udvikling, der er i gang lige nu, og mange kigger på det og arbejder med det,” fortæller Liselotte Lyngsø, fremtidsforsker hos Future Navigator, til DR. 

Selvom brugen af tech-insekter har gode kvaliteter indenfor forsvarsområdet, er det ikke foruden risici. Hackingforsøg på tech-insekterne er en af dem, skriver Forbes. 

Måske møder du en usædvanlig græshoppe, myg eller hestebremse snart!

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her