SEINblik

24. april 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om Johnny Depps voldelige ægteskab og Franskmændenes sidste valgkryds.

Foto af Hannah Miller

Fredagsrock siger fra overfor unge

“Pas på hinanden – og opfør jer pænt” starter Fredagsrock i Tivoli deres opslag efter sidste fredags kaotiske koncert. 

ICEKIDD var aftenens kunstner, men på grund af en udbrudt slåskamp blandt publikum måtte man afbryde koncerten undervejs. “I kommer ikke til fucking Icekiid-koncert og begynder at lave slåskamp. Kom nu, folkens. Hvis I bliver ved med det der, lukker showet” råber ICEKIDD i mikrofonen, da koncerten afbrydes. Slåskampe var ikke det eneste, der gav uro. Flere gæster oplevede at blive mast nedad mod jorden. Koncertgæsterne Hjalte Bülow og hans to venner (16) blev mast så hårdt, at de alle tre var nede at ligge på græsset, fortæller han til TV2 Lorry. 

Produktionsteamet bag Fredagsrock i Tivoli har vurderet situationen og er fra på fredag langt mere konsekvente i regelovertrædelser til sommerens koncerter i Tivoli. ““Fredag oplevede vi desværre gæster, der var meget unge, meget berusede og gik langt over grænsen. Den opførsel hører ikke hjemme nogen steder – og slet ikke i Tivoli! ” fortsætter Fredagsrock i Tivoli i samme opslag.

Denne uges Fredagsrock med artisterne Artigeardit og Andreas Odbjerg fik dog igen løftet den gode stemning i Tivoli. For at passe på deres gæster, skrev Tivoli fredag aften, at de ville lukke alle indgange og opfordrede til at passe på hinanden. 

Følger du med i Johnny Depps voldelige ægteskab? 

I 2018 stod skuespiller Johnny Depp med titlen som “wife beater”, men i dag tager han kampen op mod hans ekskone Amber Heard for at modbevise udsagnet. Dette foregår i retssagen. 

For at forstå situationen, må vi spole tiden tilbage:

  • 2012: Depp og Heard begynder at date
  • 2015: Parret giftes
  • 2016: Efter blot 15 måneder som mand og kone, søger Heard om en skilsmisse. Samme år får et tilhold til ham, da hun beskylder ham for vold i hjemmet. 
  • 2018: Heard udgiver en klumme om vold i hjemmet udøvet af “magtfulde mænd”.
  • 2020: Depp mister den store rolle som Grindelwald i Harry Potter-universet. Han sagsøger Heard for at hendes “falske anklagelser”.
  • 2022: Depps retssag mod Heard begynder.

Siden tirsdag har du kunnet følge med live fra retssagen om Johnny Depp og hans ekskone Amber Heard. Parret blev gift i 2015, men gik fra hinanden blot to år efter. I dag står de overfor hinanden i en retssag om, hvem af dem, der har udøvet vold mod den anden. 

Foto af Hannah Miller

Ugen i Ukraine

Som Rusland er ved at hale ind på den ukrainske havneby Mariupol, kigger vi tilbage på ugens udvikling. 

Mandag: Ukraines IT-hær har benyttet ansigtsgenkendelse til at identificere russiske soldater i Ukraine. Herefter er de pårørende i Rusland blevet informeret om soldaternes død. Hæren håber nemlig på, at det kan få dem til at råbe magthaverne op. Eksperter er skeptiske over for brugen af denne teknologi, blandt andet fordi den kan indeholde fejl. 

Tirsdag: Netflix-aktien har tabt 30 procent i værdi. Ifølge Bloomberg svarer det til, at streamingtjenestens markedsværdi er faldet med cirka 46 milliarder dollar. DR Nyheder skriver, at tilbagegangen blandt andet skyldes Netflix’ beslutning om at trække sin tjeneste fra Rusland. 

Samme dag mødtes Putin med et forum af unge. En af de unge var 12-årige Diana Krasovskaya, der viste sin kærlighed til Rusland med et digt: “Jeg er sikker på, at takket være Rusland vil freden komme,” fortalte til krigsføreren. 

Lørdag: Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj advarer andre lande mod den russiske præsident Putin: “Det bekræfter blot, hvad jeg har sagt så mange gange: Den russiske invasion af Ukraine er kun begyndelsen. De ønsker at erobre andre lande,” udtalte han natten til lørdag. Det kommer i kølvandet på, at Rusland nu permanent vil besætte ukrainske byer, som Putin ellers tidligere har sagt i mod.

Shanghai forbereder sig på lempede nedlukninger

Efter en hård omgang med stramme nedlukninger i den kinesiske storby Shanghai, lakker det endelig mod enden. 

Nulcoronastrategien, som Kina kører, har resulteret i en flere ugers lang nedlukning af hele byen. Shanghai, der rummer 25 millioner mennesker, blev lukket efter, man i Kina så det højeste antal af nye tilfælde i godt to år – med godt 13.000 nye smittetifælde i Shanghai om dagen, da den store nedlukning begyndte. 

Men byen kan ikke stå stille længe. Den har trods alt verdens største containerhavn og mange andre vigtige fabrikker, mm. Derfor begynder kinesiske myndigheder så småt at genåbne fabrikker og læmpe restriktionerne. 

Franskmændene sætter det sidste valgkryds

Det er i dag den 24. april, hvor franskmændene går til den endelig valgrunde. Her vil det blive afgjort, om det er den siddende præsident Emmanuel Macron eller formanden for Rassemblement Nationale, Marine Le Pen, der skal stå i spidsen for et af Europas største lande fra den 23. maj. 

Hvis Emmanuel Macron forbliver præsident efter valget vil franskmændene kunne se frem til et mere robust og selvstændigt Frankrig. Macron ønsker blandt andet at investere yderligere i atomkraft, så Frankrig kan blive mindre afhængig af energi udefra. Den liberale præsident ønsker desuden at hæve pensionsalderen fra 62 til 65 år, som vi også nævnte i sidste uges SEINblik.(LINK?) 

Bliver Marine Le Pen valgt af franskmændene i dag, vil hun derimod arbejde for at sænke pensionsalderen for visse grupper. Den nationalkonservative kandidat vil også gøre det svære at blive fransk statsborger og desuden indføre skattelettelser for dem, som er statsborgere. 

Målinger viser, at Macron står til at få 55 procent af stemmerne – over for Le Pen med 45 procent. Navnet på Frankrigs kommende præsident kender vi dog først, når 48,7 millioner franskmænd har kunnet sætte deres sidste kryds.  

Kilder

https://www.bt.dk/krimi/rygter-om-knivstik-florerer-endnu-politiet-efterlyser-en-forurettet

https://www.tv2lorry.dk/koebenhavn/heidis-soen-blev-mast-i-graesset-til-fredagsrock-det-er-jo-tivoli-for-pokker

https://www.facebook.com/53683074436/posts/10159908940614437/?d=n

https://www.bt.dk/musik/politiet-fortsat-paa-bar-bund-i-sag-om-muligt-knivstikkeri-i-tivoli

https://www.instagram.com/p/Cca7KA8t-x_/ 

https://soundvenue.com/film/2021/08/johnny-depp-foeler-sig-boykottet-af-hollywood-men-vil-kaempe-videre-til-det-sidste-456955

https://pagesix.com/2020/07/16/johnny-depp-black-eye-photo-shows-cycle-of-abuse-ex-guard-says/ 

https://edition.cnn.com/2022/04/22/entertainment/johnny-depp-amber-heard-timeline/index.html

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-04-17-ansigtsgenkendelse-bliver-brugt-til-at-sende-russiske-moedre-fotos-af-deres-doede 

https://www.dr.dk/nyheder/seneste/netflix-aktien-i-voldsomt-kursfald-efter-skuffende-regnskab 

https://www.dr.dk/nyheder/udland/liveblog-faa-seneste-nyt-om-krigen-i-ukraine-her?focusId=3751765 

https://www.berlingske.dk/internationalt/zelenskyj-den-russiske-invasion-af-ukraine-er-kun-begyndelsen 

https://www.berlingske.dk/internationalt/strid-om-pension-praeger-sidste-del-af-fransk-valgkamp 

https://www.dr.dk/radio/p1/stjerner-og-striber-podcast/stjerner-og-striber-ta-r-til-frankrig-podcast-2

https://www.dr.dk/nyheder/seneste/praesident-macron-melder-sig-klar-til-det-franske-praesidentvalg-vi-staar-ved-et

https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/france/ 

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her