SEINblik

15. maj 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-6 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om årets Eurovision og corona i Nordkorea.

Sagen om terror-spionen Ahmed Samsam 

I snart 5 år har den danske statsborger Ahmed Samsam siddet fængslet for en terrordom fra Spanien, hvor myndighederne stemplede ham som “farlig jihadist”. Lige så længe har han prøvet at komme ud af fængslet mod påstanden om, at han var spion for PET og FE – en påstand, politiets og forsvarets efterretningstjenester ikke ønsker at be- eller afkræfte. Dette er på trods af, at efterretningstjenesterne i 2021 besøgte ham i fængslet med 10.000 kr. i kontanter under armen. 

Sagen er igen i denne uge blusset op, da Ahmed Samsam for første gang har udtalt sig om sit forløb til medierne. Derudover har flere partier endnu engang rykket den nye justitsminister, Mattias Tesfaye, for ikke at have besvaret deres spørgsmål om, hvorfor Samsam modtog de 10.000 kr. i fængslet. Et ministerium gives 4 uger til at besvare partiernes spørgsmål. Der er nu gået 2 måneder. 

Til dem, der ikke kender til den mærkværdige sag om Ahmed Samsam, så kommer der en opsummering her; Samsam blev i 2017 dømt til 8 år i fængsel for at tilslutte sig Islamisk Stat på tre ture til Syrien. Ture som ifølge Ahmed Samsam er blevet planlagt i samarbejde med PET og FE. Samsam blev betalt for at rejse til Syrien og indsamle informationer om andre danske syrienkrigere. Problemet er dog, at aftalen ikke står registreret nogle steder. Samsam kender ikke engang hans kontaktpersoners fulde navn. Der står dog i det internationale samarbejdes register, at Samsam har rejst til Syrien en del gange, hvilket var hvad der fik spansk politi til at ty til anholdelse, da Samsam tog på ferie i Spanien i sommeren 2017. 

Under afhøringerne af Samsam forklarede han de spanske myndigheder, at han har arbejdet for de danske tjenester. Men det kunne PET ikke officielt bekræfte over for spansk politi, hvorefter Samsam blev anholdt og sat i spansk fængsel. 

Efter tre et halvt år blev Samsam i december 2020 overflyttet til afsoning i Danmark. Selvom de danske efterretningstjenester ikke har involveret sig i retssagen, mødte de op i lufthavnen og tog varmt imod ham, da han ankom til Danmark. Det var her, i september 2021, at de to ukendte mænd besøgte ham i fængslet kun registreret som “Frederik og Mads” uden de øvrige (ellers nødvendige) personoplysninger og aftalt besøgstid. Med sig havde de 10.000kr i kontanter. Det er i denne uge også kommet ud, at de tilbød at give ham 3 millioner kroner over de næste 15 år. Og det var det sidste, Samsam hørte fra de danske efterretningstjenester.

Samsam har nu rejst tiltale mod PET og FE. DR har set Samsams stævning, hvor der fremgår en række detaljer om pengeoverførsler, møder og samtaler. Herunder er der detaljer om, at Samsam i 2014 skulle have fået militær træning i et øvelsesområde i Nordsjælland, inden han drog mod Syrien i en firhjulstrækker med tilhørende campingvogn fyldt med udstyr til den kampgruppe, han skulle tilslutte sig, betalt af FE. 

PET og FE henviser til statens sikkerhed og rigets interesser og har ikke yderligere kommentarer. Statens advokat, Kammeradvokaten, mener, at den spanske dom er faldet “på baggrund af en meget grundig bevisførelse”, og henviser til at efterretningstjenesterne skal frifindes. Justitsministeriet og Forsvarsministeriet ønsker ikke at kommentere sagen. Så det ser ud til, at Ahmed Samsam stadig står alene i denne spion-sag.  

Ukraine vinder Eurovision 2022

I år var det – ikke overraskende – Ukraine der løb med prisen til gårsdagens Eurovision Song Contest. Det var som altid et brag af en fest.

Men Eurovision-festen er ofte politisk betændt – også selvom det egentlig ikke må være det. Alligevel ender Danmark tit med at give point til Sverige og vice versa. I år var ikke en undtagelse.

Som verden står i flammer grundet Ruslands invasion af Ukraine, oplevede Ukraine stor støtte til sangkonkurrencen. Allerede i februar blev de kåret som bookmakernes favorit, samtidig med at Rusland blev udelukket af konkurrencen. 

Ukraines sang “Stefania” handler om en af bandmedlemmernes mødre. Lyrikken fortæller en historie om en søn, der indser, hvor meget hun har gjort for ham. Sangen har fået en ny betydning for ukrainerne, der ser sangen som symbol på deres fædreland, der passer på dem. 

Men de politiske reaktioner falder ikke i god jord hos alle. Et eksempel er Island, der under sin performance ønskede at sende en hilsen til Ukraine. Under generalprøven i mandags, råbte de “Vi elsker Ukraine, og vi støtter jer,” fra scenen. Det var dog no-go hos EBU (European Broadcasting Union), hvorfor repræsentanterne fra Island nu sender hjerter med hænderne.

Tilbage i 2016 vandt Ukraine med en sang, der også handlede om krig. 

Coronanyt i Nordkorea

De fleste lande har haft kendskab til COVID-19 i godt 2 år nu. Men først nu stifter Nordkorea bekendtskab med den verdensomspændende virus. Og ingen er sikre. 

Det bekræftede Nordkoreanske myndigheder i torsdags. Det drejer sig om Omikron varianten, som er den mest smitsomme af slagsen. Tilmed var det i hovedstaden Pyongyang, at tilfældet fandt sted. Det kan hurtigt blive et problem, da ingen af de 25 millioner indbyggere er blevet vaccinerede. 

Derfor har Kim Jong-un, Nordkoreas leder, besluttet at lukke hele landet ned. Han er dog ikke i tvivl om, at Nordkorea hurtigt kommer ovenpå igen, da han mener, at regeringen og folket er “forenet som ét.”

Nordkorea har indtil nu udmeldt, at de ikke har oplevet corona-tilfælde, eftersom de for to år siden lukkede grænserne for nyankomne.  

Kilder

https://www.berlingske.dk/samfund/nyt-laek-pet-erkender-alvorligt-svigt-i-sag-om-faengslet-spion

https://www.dr.dk/nyheder/indland/fra-sin-faengselscelle-forsoeger-ahmed-samsam-faa-renset-sit-navn-det-er-et-mareridt

https://www.dr.dk/nyheder/indland/ahmed-samsam-blev-doemt-som-terrorist-nu-hiver-han-efterretningstjenester-i-retten

https://www.avisen.dk/nu-er-ukraine-favorit-til-at-vinde-eurovision_682510.aspx 

https://en.wikipedia.org/wiki/Political_controversies_in_the_Eurovision_Song_Contest 

https://www.theguardian.com/world/2022/may/12/north-korea-admits-to-covid-outbreak-for-first-time 

https://www.npr.org/2022/05/12/1098454391/north-korea-confirms-1st-covid-outbreak-kim-orders-lockdown 

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her