SEINblik

30. januar 2022

Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om Skattestyrelsen nye ønske for elever på landets skoler, og hvordan etapestarten af Tour de France ikke kommer til at gøre en forskel for servicebranchen i Roskilde.

Skat på skolebænken skal hjælpe unge med privatøkonomi

Skattestyrelsens nye projekt skal hjælpe de unge med at forstå deres privatøkonomi og dækker både grundskolen, gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelser. Projektet kommer efter en ny undersøgelse fra Trygfonden og Forbrugerrådet Tænk. Denne viser, at ca. 20% af unge aldrig har fået en introduktion til skat. 

Ideen om skat på skemaet er ikke en ny. I 2011 stod partiet Venstre i spidsen for samme ide. I 2012 takkede Danske Skoleelever dog nej til et lignende tilbud. Ifølge en artikel fra DR ser det dog lysere ud denne gang. Elev Ida Barslund siger til DR i sidste uge, at: “Jeg synes, det er vigtigt at lære. Jeg ville ikke vide, hvad jeg skulle gøre, hvis jeg skulle betale skat ud af det blå.” 

Selvom du ikke er på skolebænken, kan du stadig udnytte det nye initiativ. Gå på udforskelse i det interaktive læringsmateriale her.

Tour de France kommer til Roskilde, men sengene er optaget

I mandags ankom Tour de France-trofæet til Roskilde. Byen er d. 2. juli startby for anden etape af et af verdens største cykelløb. At få en etapestart er almindeligvis en kæmpe ære for en by og ikke mindst et stort økonomisk boost for den lokale servicebranche, men for hotelejere i Roskilde gør cykelløbet ingen forskel økonomisk. ”Jeg synes, det er spændende, og det er jo et kæmpe plus for Roskilde. Men den weekend har været udsolgt længe, så for os har det ikke gjort nogen forskel, fortæller hotelmanager på Zleep Hotel Prindsen i Roskilde Charlotte Juhl-Hammerschmidt til TV2 Lorry. 

Etapestarten i Roskilde falder nemlig sammen med den sidste spilledag på Roskilde Festival. Roskilde Festival er for de lokale hoteller og vandrehjem en vigtig uge, hvor byen summer af liv og størstedelen af sengene er optaget. I år er ingen undtagelse, for udover en 3-årig forsinkelse, fejrer festivalen 50-års jubilæum, og melder allerede udsolgt.

Ifølge Charlotte Juhl-Hammerschmidt er sovepladser etapestarten underordnet. ”Min formodning er, at hvis der ikke er plads i Roskilde, så vil folk finde overnatning i byerne omkring. Det er ligesom, at man kan mærke på hotellerne i centrum af København, når der er Roskilde Festival,” siger hun. Der bliver kamp om sovepladserne d. 2. juli, men til gengæld kan cykelrytterne se frem til et brag af en etapestart i en by med 130.000 festlige indbyggere.

The Sims hylder kønsneutralitet

Tilpasning af personlige pronominer kommer til computerspillet The Sims. Opdateringen vil gøre det muligt for spillere at definere særlige pronominer til deres spilkarakterer. Men hvorfor er det nødvendigt?

The Sims-teamet mener, at spilindustrien og samfundet begge har gavn af at kunne spejle sig i hinanden: “Vores hold hos The Sims™ mener, at kønsneutralitet spiller en vigtig rolle, hvis man skal skabe et inkluderende samfund. Derfor har vi […] stræbt efter at øge den kulturelle diversitet i spillet og gøre det mere inkluderende og repræsentativt,” skriver EA om ændringen.

Lanceringen af opdateringen er på trapperne. Og Sims-fans kan ikke vente: “Jeg kan ikke forklare, hvor glad det gør mig, at udviklerne hele tiden tager skridt mod at blive mere og mere inklusive. Ikke kun for LGBT+-fællesskabet, men for alle,” skriver en bruger til en YouTube-video om den nye opdatering. Initiativet falder dog ikke i god jord hos alle: “De vil gøre alt andet end at forbedre deres gameplay,” skriver en Facebookbruger til et opslag fra Playground + på Facebook. 

Yemen sætter trist rekord

”Januar vil med næsten fuldstændig sikkerhed blive en måned, der slår rekord for civile ofre i Yemen,skriver FN-udsendinge tirsdag i en pressemeddelelse. Den sørgelige udmelding fra FN ligger i forlængelse af sidste uges drabelige angreb på et fængsel i hovedstaden Saada. Her regnes 91 for dræbte og 226 for såret.

Yemen har siden 2015 været i borgerkrig, og både FN, Røde Kors m.fl. kalder krigen verdens største humanitære krise. Krigen går hårdt ud over civilbefolkningen, og det anslås, at omkring 377.000 mennesker ved udgangen af 2021 vil have mistet livet. Alligevel fortsætter grusomhederne ind i det nye år, og man regner med, at 21 millioner mennesker i øjeblikket er afhængige af humanitær hjælp. Civile dør i angreb og kampe mellem de krigsførende parter, men mange knækker også i kampen mod sult og sygdom. Af en FN-rapport fra 2021 fremgår et påfaldende eksempel på, hvor kritisk tilstanden i Yemen er; I 2021 har et yemenitisk barn under fem år mistet livet hvert niende minut som følge af konflikten.

En anden stor problematik i henhold til borgerkrigen er den manglende opmærksomhed herpå. Det er den største humanitære krise i verden i dag, og det er samtidig en af dem, der bliver talt mindst om. Der er ikke det fornødne fokus på, hvor mange civile mennesker, der rent faktisk bliver dræbt i Yemen og er uden stand til at brødføde sig selv, fortæller regionalchef for Dansk Rødekors i Mellemøsten og Nordafrika Charlotte Kjørup. 

Hun mener langt fra, at humanitær hjælp er nok til at løse konflikten. I stedet peger hun på politisk og international indblanding, og det støtter bl.a. Læger Uden Grænser hende op i. De peger på, at man bør sikre sig, at de internationale humanitære love overholdes, således konsekvenserne for civilbefolkningen mindskes. Her vigtiggøres problematikken yderligere; Der er behov for anseeligt større international interesse i borgerkrigen, hvis Yemen skal på den anden side af krisen. Med den foreliggende rekord er der desværre endnu ingen udsigt til forbedrede forhold for civilbefolkningen. 

Du kan læse mere om borgerkrigen på her.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her