SEINblik
Nyhedsredaktionen har udvalgt 3-5 historier fra ind- og udland, som er relevante og aktuelle for dig og din hverdag. I dag kan du bl.a. læse om DGS, der skaber røre i ugen op til Uge 6, og hvordan unges sociale medie forbrug påvirker Mark Zuckerberg.
Interesseorganisation udlodder vibrator til gymnasieelever
Interesseorganisationen Danske Gymnasieelevers Sammenslutning har i denne uge lavet en giveaway i samarbejde med Klub Venus på deres Instagram, hvor dusinvis af gymnasieelever har deltaget i lodtrækningen om en Juicy glidecreme og et styks Bunnyvibrator. Giveawayen startede i tirsdags, og torsdag blev der fundet en anonym vinder. Konkurrencen er nu arkiveret, men nåede at give DGS og deres sexpositive tilgang meget opmærksomhed.
DGS’s giveaway leder op til Uge 6, som starter på mandag. I denne uge er det tradition i folkeskolen, at undervisningsmaterialet til både børn og unge sætter fokus på sundhed- og seksualundervisning. Denne temauge ophører dog i gymnasiet, og det vil DGS gøre op med. DGS inviterer igen i år til strejke for seksualundervisning torsdag d. 10. februar.
“Gennemsnitsalderen for den seksuelle debut er 16 år, og det er også her, man starter på ungdomsuddannelse. Så hvorfor fortsætter seksualundervisningen ikke ind i gymnasiet? Vi vil undervises i samtykke, grænser og normer!”, skriver DGS i Facebook begivenheden.
Regeringen vil ændre i mediestøtten
I torsdags præsenterede regeringen det nye medieudspil. Medieudspillet skal tages op til forhandling sammen med de andre partier og danne rammen for den kommende mediepolitiske aftale i Danmark.
Regeringen foreslår, at man ændrer mediestøtten, så det i højere grad bliver lettere at få støtte til formater som billede og lyd frem for tekst. SEIN har de sidste 4 år søgt mediestøtte to gange, men hver gang er vi blevet afvist, fordi Medienævnet ikke mener, vi lever op til kravene for mediestøtte. Med regeringens nye udspil håber vi, at de små medier får en stemme. En stemme til SEIN er en stemme til ungdommen.
På nuværende tidspunkt får ingen af de medier, der er rettet mod vores målgruppe, mediestøtte. Lige nu er SEIN kun et medlemsbaseret medie. Hvis du vil tage del i kampen og støtte SEINs formål og vores indhold, kan du blive medlem her.
Du kan også hjælpe os med at sprede ordet ved at dele vores indhold med dine venner.
Metas aktier er styrtdykket
For første gang i Facebooks historie er der ikke fremgang i nyoprettede brugere. Facebook har siden sin spæde begyndelse kun oplevet vækst, men tech-gigantens lykke er nu vendt.
Antallet af nye Facebookbrugere falder i flere lande verden over. Derfor er Metas aktier styrtdykket og efterlader et kursfald på 26%. Det betyder bl.a., at Mark Zuckerberg ikke længere kan findes på Forbes liste over de ti rigeste mennesker på verdensplan. En liste, han har været på siden 2015.
Faldet af brugere skyldes primært, at unge tyr til andre platforme såsom TikTok og Instagram, skriver nyhedsmediet The Verge. I marts 2021 meldte dataanalytikere fra Facebook, at “[…] Unge opfatter Facebook som et medie for ældre personer. De opfatter indhold som […] misledende og negativt.“
Er du også stoppet på Facebook?
Backup til Ukraine: 3.000 amerikanske soldater sendes til Østeuropa
Ruslands militære oprustning nær Ukraines grænser rundede i december 100.000 ekstra soldater. Tidligere på ugen steg tallet yderligere. Det fik den amerikanske præsident Joe Biden til at sende 3.000 soldater til Polen og Rumænien, der begge grænser op til Ukraine.
Eftersom Ukraine ikke er en del af forsvarsorganisationen NATO, sendes tropperne altså til de to nabolande, trods at eksperter forudser Ruslands invadering af Ukraine. Alligevel mener Lilian Kretz, DR’s USA-korrespondent, at Biden sender et signal til den russiske præsident Vladimir Putin: “Jeg tror, det vil være naivt, hvis man tror, at et par tusinde soldater skræmmer Putin. Men det er da et utvetydigt signal om, at USA følger op med handling, hvor ordene er talt”, som hun analyserer for DR.
Vinter-OL i Kina, men alle hepper ikke med
I onsdags blev vinter-OL i Kina for alvor skudt i gang. Beijing vrimler med spændte fans og atleter. Politikere og andre embedsmænd bliver dog vanskelige at spotte blandt publikum. Ikke fordi de ikke kan lide den sportslige højtid, men fordi OL handler om meget mere end bare sport.
Det handler bl.a. om menneskerettigheder. Kina har i flere henseender krænket menneskerettighederne, og mange menneskerettighedsaktivister er blevet tabt i den kinesiske lov og endt i fængslet, eksempelvist kvinderettighedsaktivisten Li Qiaochu.
Til OL har det kinesiske styre slået i bordet: Protester ved legene vil blive straffet.
Danmark har responderet på konflikten ved hverken at sende embedsmænd eller kongelige til sportseventet, trods diplomatiske relationer mellem landene. Og Danmark er ikke de eneste, som boykotter vinter-OL i Kina. Store lande som Canada, USA og Storbritannien har også valgt ikke at sende diplomatiske parter afsted til vinter-OL i Kina.
Kilder
https://www.instagram.com/p/CZcNBPpsWkX/
https://www.facebook.com/events/468724238182988
https://globalnews.ca/news/8580055/russia-ukraine-putin-tensions/
https://warontherocks.com/2022/01/taiwan-is-not-ukraine-stop-linking-their-fates-together/
https://seinmag.dk/kampen-for-mediestoette/
https://www.theverge.com/22743744/facebook-teen-usage-decline-frances-haugen-leaks
https://www.zetland.dk/historie/s8yvDNvx-mevMwN7a-beb60
https://madeinchinajournal.com/2021/12/28/lest-we-forget-the-missing-chinese-activists-of-2021/
Hvad tænker du?