SEINblik: Et aktivistisk folkemøde

14. juni 2024

SEINblik sætter fokus på tre udvalgte nyheder, som i den heftige nyhedsstrøm ikke har fået scenetid. Læs med, når vi hver måned zoomer ind på vigtige, men oversete begivenheder i vores samfund og verden omkring os.

Et aktivistisk Folkemøde

 Rosa Bundgaard-Laursen

Kilde: fondenesvidenscenter.dk

Det tyder på, at det – også i år – bliver et spændende Folkemøde på solskinsøen.

De seneste måneder har vi set flere store begivenheder blive afbrudt af aktivister. I kølvandet på den debat, som dette har medført, har Folkemødet i år set sig nødsaget til at tage stilling til, hvordan man håndterer sådan aktivisme i Allinge i denne weekend.

I en pressemeddelelse skriver Folkemødets arrangører, at “personer og grupper, der bevidst ødelægger debatter og lukker ned for andres samtaler, ikke er velkomne på Folkemødet.”

Derudover tager de afstand fra demonstranter, der “ønsker at tiltvinge sig adgang til en given scene eller et arrangement,” og de “opfordrer alle på Folkemødet til at deltage i den demokratiske debat indenfor aftalte spilleregler.”

Derudover er der også blevet opstillet en FAQ om aktivister på Folkemødets hjemmeside, hvor man kan orientere sig både som publikum og arrangør. Her skrives det blandt andet, at man som arrangør skal tage hensyn til, at Folkemødet er “et åbent, offentligt rum, hvor ytringsfrihed og forsamlingsfrihed gælder.”

Der opfordres derfor blandt andet til, at man i håndteringen af aktivister sørger for ikke at krænke deres grundlovssikrede rettigheder.

Det tyder altså på, at arrangørerne regner med, at årets Folkemøde ikke bare bliver spændende, men også højst sandsynligt præget af aktivisme. Du kan læse pressemeddelelsen og FAQ-siden på Folkemødets hjemmeside.

Godt folkemøde!


 

Gennembrud i medicinalverdenen – forskere i Kina kurerer patient for kronisk diabetes

Af Malte Legène

Kilde: https://blogs.berkshirecc.edu/bccoer/endocrine-system/

En gruppe af forskere fra Kina annoncerede her i slutningen af april, at de har haft succes med for første gang nogensinde at kurere en patient for diabetes 2.

Diabetes 2, der er skyld i omtrent 2 millioner årlige dødsfald, er kendetegnet ved, at patientens bugspytkirtel er ude af stand til at producere sin egen insulin, hvilket på sigt fører til forhøjet blodsukker og i sidste ende nyresvigt, hvis altså sukkersygen ikke bliver diagnosticeret i tide.

Sygdommen er op til nu blevet betragtet som kronisk, og de folk, der bliver diagnosticeret med den, er nødt til flere gange dagligt med nål at indsprøjte den insulin, som deres egne kroppe ikke selv kan producere.

I mange lande er insulin en medicin, der – på grund af patenter, som eksempelvis det, Novo Nordisk har – er så dyr, at folk alt for ofte bruger store dele af deres månedsløn på at betale for den. I de værste tilfælde har folk simpelthen ikke råd til denne livsnødvendige medicin, og i stedet må de leve med de ovenstående konsekvenser.

Af den grund kan det ses som et kolossalt gennembrud, at disse forskere nu har haft succes med deres forsøg, især fordi diabetes 2 udgør omtrent 95 % af alle tilfælde af sukkersyge.

Kuren fungerer på den måde, at man på et laboratorie anvender stamceller til at gro nye bugspytkirtel-lignende celler, som så derefter bliver i stand til at producere den nødvendige insulin for patienten.

Forsøgets 59-årige patient har siden 2021 været medicinfri – alt i alt i 33 måneder – og sygdommen lader ikke til at genopstå. I dette stadie er behandlingen dog stadig dyr, og der er endnu ikke blevet udviklet en lignende kur mod diabetes 1.


 

Mexico får sin første kvindelig præsident efter historisk blodig valgkamp

Af Sille Reese

Kilde: dr.dk

Den 1. juni 2024 var der valgfest i de mexicanske gader. Landets befolkning har for første gang valgt en kvindelig præsident. Med cirka 60 % af stemmerne blev det et klart ja til den venstreorienterede og tidligere klimaforsker fra Mexico City, Claudia Sheinbaum.

Kampen om præsidentembedet skulle vise sig at blive en historisk blodig valgkamp. Siden valgets begyndelse i september er der rapporteret mere end 749 tilfælde af politisk motiveret vold, og flere end 249 mennesker er blevet dræbt, hvoraf mindst 34 var politiske frontfigurer.

Sammenlignet med det seneste valg i 2021, så er antallet af sager om politisk vold steget med 150 %. Derudover er der de seneste seks år været over 180.000 blevet myrdet i Mexico, mens 100.000 er meldt savnet.

Den voldsomme stigning i vold skyldes blandt andet, at regeringen har svært ved at håndtere den vold, som bliver begået af landets store narkokarteller. Vold har derfor været et af valgets hovedemner samt bekæmpelse af den omfattende korruption, som præger landet samt den manglende åbenhed i offentlige institutioner.

Claudia Sheinbaum overtager præsidentposten fra sin partifælle og mentor, Andrés Manuel López Obrador, som har siddet på posten de seneste seks år.

Claudia Sheinbaum har lovet den mexicanske befolkning at bygge videre på López Obradors socialistiske projekt “den fjerde transformation”, som har været succesfuld i at bekæmpe fattigdom. Et projekt, som har stor folkelig opbakning og som gjorde den nu afgående præsident særdeles populær.

Claudia Sheinbaum bliver indsat som præsident den 1. oktober 2024.


 

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her