SEINblik – uge 12

26. marts 2023

Hver søndag samler nyhedsgruppen op på 3-6 historier fra ind- og udland, tech og fællesskab, alvor og fnis. I denne uge skal det handle om sommertid og måske lidt for meget af det.

Sommertid starter endelig

Selvom vi i nat har sovet en time mindre, end vi plejer, så kan vi slet ikke få armene ned over ugens måske bedste nyhed. Per i dag, søndag d. 26. marts 2023, er det officielt sommertid. Ahhh, en “gratis” time mere til dagen. Det er lidt lækkert mørkt, når vi står op, men stadig lyst længere ud på aftenen. Vi kan endelig se frem til varmere dage og solnedgange efter klokken syv.

Danmark gør også noget mere drastisk ved tiden denne gang. En ny lov træder nemlig i kraft: UTC-loven. UTC, eller den koordinerede universaltid, er den tid, der primært bliver brugt verden over. I Danmark har vi længe fulgt den i praksis, men nu gælder det altså også ned til det sidste millisekund. Og det er vigtigere, end man lige går og tror: “Når man handler inden for millisekunder, er man afhængig af en nøjagtig tidsangivelse, og det er lige præcis det, man bruger universaltiden til. For hvis man er uenige om tidspunktet, kan man også blive uenige om kursen,” siger chefstrateg inden for finansmarkeder og økonomisk udvikling i Jyske Bank, Ib Fredslund Madsen, til Politiken.

SEIN vil fejre sommertiden med en øl på altanen. Hvordan vil du?

Endnu en klimarapport keder kloden

I mandags var det endnu engang tid til FN’s klimapanels klimarapport. Den kommer hvert sjette til syvende år og har altså været højt forventet. Men nyhederne er som forventet: Det ser ikke godt ud. MEN den konkluderer også, at det ikke er for sent.

Lad os starte med de dårlige nyheder. Du kender sikkert målet om, at vi ikke må overstige 1,5 graders global temperaturstigning? Ja, øhhhhm, scratch that. Videnskaben frygter nemlig, at dét allerede vil ske i 2030. Altsåååå, om syv år, når det er tid til den næste IPCC-rapport.

Det kommer især til at gå ud over de mennesker, som sandsynligvis ikke ligner dig: de fattige mennesker, der bor i klimaudsatte områder. Det gælder godt 3,5 milliarder mennesker. Det ses allerede i de voldsomme tørker i Etiopien og i oversvømmelserne i Malawi.

De gode nyheder er, at hvis vi gør noget nu, så er vi lidt mindre fucked. Men for at det skal ske, skal det altså være “everything, everywhere, all at once”-metoden som IPCC-rapporten siger.

Så stil spørgsmål til der, hvor du forbruger. Stem med en grøn stemme. Strejk for klimaet, når du kan. Men i sidste ende ligger de helt tunge og betydelige beslutninger nok fortsat hos politikerne. Hmmm…

Læs selv rapporten lige her.

Trump er tilbage – men hans fortid gik jo aldrig

Fredag sidste uge dukkede en mand op på Facebook og YouTube. En mand, som en del danskere måske ikke havde forventet at se igen. Det var nemlig USA’s ekspræsident, Donald Trump, som udmeldte hans comeback på de to platforme.

Trump har ellers været udelukket fra de fleste sociale medier, siden han i januar 2021 indirekte opfordrede sine vælgere til at storme kongressen. Og det gjorde de. Men nu er han altså tilbage igen – sandsynligvis med henblik på at stille op til det amerikanske valg, som skal foregå i 2024.

Overalt dukker historier atter op med hans forbydelser og seksuelle krænkelser. Og det er spændende, fordi: “[…] Donald Trump kan blive den første eks-præsident, der bliver dømt i en kriminalsag. Det er aldrig sket før nogensinde i USA’s historie,” som Orientering Udsyn handler om i denne uge.

Hør epsioden og gør dig klogere på Trumps fortid lige her.

Hvad tænker du?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Psst!
Læs mere her